Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2006

I fokus 2006

Periferi i centrum - energiäventyret i nordområdena

När människor på nordkalotten ska berätta om det som händer i nordområdena vänder de gärna på kartan för att skapa ett nytt perspektiv. Det sjuder i nord och ännu är utvinningen av de stora gas- och oljetillgångarna bara i början. efterfrågan på arbetskraft har skapat en het arbetsmarknad i det som för fem år sedan var avfolkningsbygder.

Periferi i centrum - energiäventyret i nordområdena - Les mer…

Gränslös kommunikation ändrar arbetets villkor

Alla är där - IBM, Microsoft, Dell, Google och cirka 1500 datafirmor till. Ericsson, Astra Zeneca och ABB är också där, i Bangalore. Det kallas Indiens Silicon Valley och är en av de snabbast växande ekonomierna i världen. Frågan är om ett företag som vill vara ”med”, kan undgå att etablera sig där. Medan indier och kineser slipar accenter, undrar makthavare i väst: ”Vad händer sedan och vilka är effekterna på arbetsliv och välfärd hos oss?” Frågan ställs också i de nordiska länderna, senast på konferensen ”Globaliseringens konsekvenser för arbetsmarknaden i Norden”. Där konstaterades att de nordiska länderna hittills klarat globaliseringen ganska bra. Dock varnades för att slå sig för bröstet. Globaliseringen kräver omställning och det kommer att kosta.

Gränslös kommunikation ändrar arbetets villkor - Les mer…

Hållbarhet - dags att tänka nytt om arbetslivet

I de nordiska länderna sätts arbetet av tradition högt. Arbetskraftsdeltagandet bland både män och kvinnor har länge varit högst i världen. Men trots att begreppet "arbetsglädje" föddes här, så är det något som är allvarligt fel i förhållandet mellan arbetstagaren och arbetet, det visar sjukskrivningar, arbetsslöshetsiffror och tidiga pensionsavgångar. Hur kan arbetet utvecklas, så att vi kan arbeta med glädje oavsett om vi är unga och gamla, om vi orkar mycket eller litet, om vi är funktionshindrade eller har annan etnisk bakgrund? Den goda viljan finns, menn verkar inte räcka till. Är det behov för ett nytt sätt att tänka om arbetslivet. Behövs en ny strategi för ett hållbart arbetsliv?

Hållbarhet - dags att tänka nytt om arbetslivet - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment