Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2009 i Tema: Grønne jobber handler ikke bare om miljø i København satser på grønn profil
København satser på grønn profil
tema

København satser på grønn profil

| Tekst: Gwladys Fouché, foto: Merete Bendiksen/norden.org

København har tatt mål av seg til å bli en grønn by med et miljøvennlig næringsliv foran FNs klimakonferanse i desember. Mer enn halvparten av hotellrommene i den danske hovedstaden er nå ”grønne”.

Også kongressentrene tilpasser seg en klimavennlig agenda for å tiltrekke seg kunder som ønsker å framstå med en klimavennlig profil.

Siden september er 5306 hotellrom i København kommune sertifisert innenfor en av to internasjonale standarder for miljømerking, ifølge Danmarks statistikk. Det tilsvarer mer enn halvparten av alle rom i hotell med mer enn 40 senger. De fleste er sertifisert innenfor den danske ordningen ”Den Grønne Nøkkel”, dernest følger den nordiske svanen.

- Det dreier seg først og fremst om hoteller for forretningsreisende eller større kjeder som Hilton og Marriott, sier Michael Holt Jensen, som er programdirektør for ”Den grønne nøkkel” i Danmark. Miljømerket er sertifisert av Horesta, en bransjeorganisasjon for hotell-, restaurant- og turistnæringen.

Forandringen har skjedd hurtig. I juni 2008 var bare 980 hotellrom i København kommune – eller 9 prosent – miljømerket.

Større konferansearrangører har også lagt om i en mer miljøvennlig retning. Bella Center, det største kongressenteret i Norden, har investert 1,7 millioner euro i energisparende tiltak med blant annet energisparelys, isolering og mer effektive varmesystemer. Det har ført til 20 prosent reduksjon i CO2-utslipp ut fra 2007-nivå.
De serverer kun økologisk ”Free trade” kaffe og serverer mat laget av økologiske produkter på forespørsel. De serverer ikke flaskevann, men foretrekker filterrenset vann fra springen, noe som alene sies å spare naturen for hundretusen plastflasker årlig.

- Vi vil gjøre alt vi kan innenfor våre økonomiske rammer, for å vise kundene at vi tar miljøutfordringene på alvor, sier Lene Mortensen, kongress- og eventsjef på Bella Center.

En årsak til den økte miljøsatsingen er FN’s klimakonferanse 7-18 desember. Dansk UD har bedt om at de som arrangerer konferansen booker inn de tusener av delegater som er ventet til byen, på et miljøsertifisert hotell, så langt det er mulig. Fortrinnsvis et som er merket ”Den grønne nøkkel”. UD har også bedt Bella Center, som arrangerer konferansen, om å servere økologisk mat, minimum en andel på 65 prosent.

En annen grunn er at bystyret i København i mars annonserte at København skal bli verdens første karbonnøytrale hovedstad innen 2025.

- Vi vet at det er en kostnad ved dette, men vi er rede til å ta det som en investering for fremtiden, forklarte viseordfører med ansvar for miljøspørsmål, Klaus Bondam, den gang.

- Å markedsføre oss som et miljøvennlig sted å arrangere konferanser, er også en svært effektiv måte å skille oss fra andre europeiske hovedsteder.

- Alle trenger noe som skiller oss fra andre, og vi hadde en grønn profil uten å være klar over det, sier Ulrika Mårtensson, pressesjef i styret for Københavns turistnæring.

- Vi har en sterk sykkelkultur, å vokte naturen er viktig for oss siden vi er omringet av vann… Å være miljøvennlig var derfor noe som falt oss veldig lett.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment