Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2009 i Tema: Grønne jobber handler ikke bare om miljø i Också Finland hoppas på gröna jobb
Också Finland hoppas på gröna jobb
tema

Också Finland hoppas på gröna jobb

| Tekst: Carl-Gustav Lindén, foto: Mikael Nybacka

Finland har länge levt på sitt ”gröna guld”, skogen, även om pappers- och massafabrikerna knappast framstått som särskilt miljövänliga. Nu när fabrikerna körs ner en efter en blir jakten på de nya gröna jobben allt intensivare.

Miljövänlig energi står i förgrunden: andelen förnybar energi ska ökas kraftigt med hjälp av bland annat vindkraft och förbränning av biogaser från avfall. Enbart inom biogas-produktionen hoppas näringsministeriet på 12 500 nya arbetsplatser. Arbetsminister Anni Sinnemäki och hennes parti, De Gröna, tror att miljösektorn kan ge 50 000 nya jobb fram till år 2017.

Finland har i dag omkring 1500 företag verksamma inom miljövänlig energi, cleantech, och hoppet står till att de ska förvandlas till framgångsrika aktörer på en global marknad. Ett av de stora projekten är att lägga om massafabrikerna till att bli etanolproducenter.

Samtidigt kommer helt nya öppningar, häromdagen invigdes i Varkaus i östra Finland en ny fabrik för litiumbatterier avsedda för elfordonsindustrin. Och i Nystad på västkusten ska den tidigare tillverkningen av Saab, Opel och Porsche ersättas med dansken Henrik Fiskers hybrid-sportbil Karma.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment