Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2009 i Tema: Nordisk arbeidsministermøte med ungdomsledigheten i fokus i Behov for en mer helhetlig ungdomspolitikk
tema

Behov for en mer helhetlig ungdomspolitikk

| Tekst: Berit Kvam Foto: Mikael Nybacka

Arbeidsministrene vil ha oversikt over den samlete innsatsen overfor ungdom på alle relevante politikkområder i Norden.

Nordiske arbeidsministere tok på det årlige arbeidsministermøtet i Reykjavik 11. november, initiativ til å få utarbeidet en samlet oversikt over innsatsen overfor arbeidsløs ungdom. Hensikten er å få til en mer helhetlig erfaringsutveksling og hindre at ungdom faller utenfor i en tid med økonomisk krise og høy arbeidsløshet.

Den planlagte oversikten skal omfatte tiltak og initiativer innenfor både arbeidslivsområdet, det utdanningspolitiske, sosialpolitiske og næringspolitiske området i de nordiske landene.

På ett år har arbeidsløsheten steget brått fra et rekordlavt til et rekordhøyt nivå i flere land. Ungdom er blant de sårbare gruppene som er verst rammet. Prognosene sier at arbeidsløsheten vil fortsette å stige i 2010 og kanskje i 2011. Når det snur, og hvor lang tid det tar før arbeidsløsheten går ned, er usikkert.Anni Sinnemäki

- Nå trenger vi virksomheter som vil være framgangsrike og internasjonale. Det beste vi kan gjøre for å hjelpe dem å øke sin produktivitet, er å satse på utdanning, sa Finlands arbeidsminister Anni Sinnemäki.

Hvordan utdanning kan være en del av sysselsettingspolitikken, var tema i møtet mellom ministrene og partene i arbeidslivet. Til grunn for diskusjonen var både EUs utredning ”Nye kvalifikasjoner til nye jobber”, og utredningen ”De nordiske landes konkurrencedygtighet – fra flexicurity til mobication” av Søren Kaj Andersen, Københavns universitet og Ove Kai Pedersen, Copenhagen Business School. De har analysert hvordan man systematisk kan fremme arbeidskraftens mobilitet på og mellom arbeidsmarkedene ved å gi kompetanseutvikling en sentral rolle i sysselsettingspolitikken.

Utdanning ses også som en nøkkel til å inkludere ungdom som har droppet ut av skolen. Det er behov for tilrettelagte praksisplasser, lærlingordninger, en bedre tilpasset yrkesutdanning og i bunn for det hele en grunnutdanning.

- Det er viktig å gi god gammeldags grunnutdanning til alle, understreket Anni Sinnemäki.

Arbeidsgivernes representant, generalsekretær i Islands arbeidsgiverforening Vilhjálms Egilsson, la både vekt på utdanning som en faktor for å møte konkurransen i en globalisert verden, og som et insitament for å motvirke at ungdom blir stående utenfor arbeidsmarkedet.

- En stigende arbeidsløshet de nærmeste årene gjør at det er viktig å skape nye arbeidsplasser. Men fremtidens utfordringer vil se helt annerledes ut enn dagens, understreket han.

- Befolkningsutviklingen gjør at vi vil ha behov for flere i arbeidskraften. Da må vi skape insitamenter som trekker flere unge til arbeidsmarkedet. Partene i arbeidslivet vil gjerne bidra til å løse utfordringene også på utdanningssiden, sa Vilhjálms Egilsson.

h
This is themeComment