Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Nya yrken gror i krisens spår i Kontorsnomadens vardag - en månad på varje jobb
Kontorsnomadens vardag - en månad på varje jobb
tema

Kontorsnomadens vardag - en månad på varje jobb

| Text: Carl-Gustav Lindén, Foto: Cata Portin

Janne Saarikko, 40, har bytt jobb igen, eller snarast arbetsplats. Nu sitter han vid IT-företaget Arc Technology i Helsingfors. Med sig vid flyttningen hit hade han två blå Ikea-kassar: den ena med dator och lite papper, den andra packad med espressomaskinen, koppar och fat samt kaffepaket.

Janne Saarikko är kontorsnomad, en modern vandrande ensamföretagare i konsultbranschen som söker arbetsutrymme med social samvaro och istället kan erbjuda mångsidiga insikter i hur organisationer fungerar.

Och så gör han gott kaffe som bara en ”barista” kan åstadkomma, malt på lokalt rostade bönor. Kortkurser i hur man tillreder gott kaffe är en viktig del av konceptet. Alla vet hur kaffe som stått i bryggaren hela dagen smakar. Diskussionerna kring espressomaskinen öppnar upp många nya perspektiv.

Arc Technologys chef Kimmo Koivu kände Janne Saarikko sedan tidigare och när han läste en artikel om Finlands  – och förmodligen världens - enda kontorsnomad skickade han ett meddelande via LinkedIn: ”Kom hit”.

Teknikerna på företaget sköter kundkontakterna via datorn och kunde må bra av att få träffa någon annan än sina vanliga arbetskamrater.

- Det här var en frisk vind, säger Kimmo Koivu. 

Kalsongkontor 

Allt började för ett år sen när Janne Saarikko hade startat sitt nya företag Ekana Innovation. Att jobba hemifrån i ett ”kalsongkontor” verkade inte lockande, inte heller att hyra en kontorshytt och sitta där i ensamhet. Istället hörde han sig för om han kunde komma in en månad på olika arbetsplatser och jobba där, utan lön och utan andra förpliktelser än att han lovade hålla tyst om eventuella affärshemligheter. Istället kunde folk få någon erfaren person att prata med om allt mellan himmel och jord, som dessutom varken är konsult med effektivering som mål eller chefens utsände spion.

- Det här bidrar till dynamiken, folk kan lättare tala med mig.

Janne Saarikko hade jobbat i många olika typer av företag, inte bara i Finland utan även i Danmark och Sverige. Det tog skruv direkt.

- När jag började var det för egna behov. Nu står femton firmor i kö och vill att jag ska komma dit som nomad. Efterhand har folk börjat fråga om de också kan bli nomader.

Intresset bland personalchefer har också varit så stort att han nu tänker utvidga och utveckla konceptet till en affärsidé, också internationellt. Förfrågningar har kommit från hela världen. 

Orka jobba 

Saarikko säger att han är besatt av att observera och fundera på hur saker och ting kunde göras bättre. De senaste månaderna har en diskussion förts i Finland om att förmännen är i nyckelställning när det gäller att få folk att orka jobba längre. Janne Saarikko har idéer kring det här efter att ha upplevt ett dussin olika expertorganisationer på nära håll. Rätt snart märker han vilken arbetsplats som fungerar bra.

- Jag ser organisationer i normala situationer vilket den personalkonsult som är här en vecka aldrig ser eftersom alla vet att personen finns där.

I Finland råder en ledarskapskultur där chefen är en ”patron” vars ord är lag, men det är sällan rätt format. Den svenska diskussionskulturen är den totala motsatsen. Saarikko förespråkar ett mellanting, en dansk modell.

- Danskar är starka ledare, man vet vem som är chef, men diskussionen är inte nedtryckande även om chefen fattar det slutgiltiga beslutet. Där finns det bästa av de finska och svenska ledarskapskulturerna. Danskarna får saker till stånd.

Superlativer 

När månaden är slut vill många ha en utvärdering. Janne Saarikko avslöjar inga förtroenden men försöker försiktigt komma med förslag till förbättringar baserade på sina egna observationer. Och där kommer han in på sin egen specialitet, att utveckla det som gör ett företags produkter eller tjänster enastående.

- All framgångsrik affärsverksamhet måste äga ett superlativ, om det sedan är bäst eller billigast, bäst kvalitet i förhållande till pris, dyrast eller något som kompisarna gillar mest.

Efter tjugo års erfarenhet av att bygga varumärken är det kanske inte så konstigt att Janne Saarikko tillbringar det mesta av sin tid med att fundera på hur saker och ting kunde göras bättre, som i arbetsmiljön.

Är detta då ett nytt sätt att organisera arbete? Ingen betalar ju något? Om pengarna ska få avgöra är detta dödsdömt, men ur andra perspektiv framstår fördelarna som uppenbara. Janne Saarikko får gratis arbetsutrymme och nya värdefulla kontakter samt utvidgar sitt kunskapskapital. Kafferosteriet som sponsorerar honom med gratis kaffe får nya kunder som inspirerats av kaffestunderna kring espressomaskinen.  De anställda får ett tillfälle att fritt utbyta tankar och testa idéer. Chefen får ett rykte som visionär. Alla vinner utan att det kostar något.

Flyttande utvidgar nätverket

På finska kallas kontorsnomad för toimistonomadi. Janne Saarikko får sina inkomster som konsult, i sitt eget företag Ekana. Han arbetar med det under tiden han sitter på andra företags kontor. Men på luncher och kafferaster delar han fritt med sig av sina erfarenheter. Han får också intryck av många arbetsplatser vilket han använder i sitt jobb, där företagsidén är nya sorters marknadsföring som aldrig använts förut. 
Janne Saarikko berättar mer om verksamheten här:

h
This is themeComment