Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Mot åpnere grenser i nord i Vad sker när det blir visumfritt mellan EU och Ryssland?
tema

Vad sker när det blir visumfritt mellan EU och Ryssland?

| Text: Björn Lindahl

Att resa till utlandet utan att behöva ansöka om visum är något som de flesta nordbor tar som en självklarhet. Det är bara till väldigt exotiska länder – eller Ryssland – som det behövs. Från rysk sida försummas inga möjligheter att ta upp frågan med EU om att avskaffa visumkravet.

Ryskt visum

Det är inte bara längs den norsk-ryska gränsen invånarna kan få slippa visum. Det förhandlas också mellan Polen och Ryssland om ett specialavtal för den ryska enklaven Kaliningrad, som ligger vid Östersjön. På längre sikt är flera EU-länder som Italien, Spanien och Tyskland öppna för att de EU-länder som har en gemensam yttergräns genom Schengenavtalet ska öppna sina gränser för ryssar. Eftersom Norge och Island också är en del av Schengen-avtalet skulle ett sådant beslut gälla även där. Ett viktigt skäl är att få en större andel av de ryska turisterna.

Turism tredje största näringen i EU

Turismen är den tredje största näringen inom  EU efter handeln och byggsektorn. 1,8 miljoner företag, de flesta av dem små eller medelstora, lever av turism. Drygt fem procent av den totala arbetsstyrkan inom EU är sysselsatt med turism, eller nästan tio miljoner personer.

Tar man med de näringar som är indirekt beroende av turism – i första hand kommunikationer och kultursektorn –   så uppskattas tolv procent av jobben inom EU vara knutna till turism. Det är därför inte en obetydlig näring som pressar på för att det ska bli mindre visumkrångel.

EU är världens främsta turistnation, med 370 miljoner turister som besökte EU 2008. 7,6 miljoner av dessa turister kom från BRIC-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Det är en kraftig ökning sedan 2004 då det kom 4,2 miljoner turister från de länderna.

Kraftig ökning i rysk turism

I Norge har antalet övernattningsdygn som ryska turister och affärsresande har på norska hotell ökat kraftigt. 2009 var antalet övernattningar 121 000. Fram till och med augusti i år hade antalet övernattningar passerat 140 000. För fem år sedan vara antalet bara 30 000.

I Norge påpekas det ofta att det bara var 8 000 människor som passerade den norska-ryska gränsen 1990. Idag är antalet 130 000 per år. Men det är ändå bara en rännil mot den finsk-ryska gränsen. Där kommer åtta miljoner människor att ha passerat genom de två gränsstationerna Imatra och Nuijamaa under 2010. Två tredjedelar av de som passerar gränsen är ryssar. Försäljningen i taxfree-butikerna vid gränsen till medborgare utanför EU har ökat med en fjärdedel  i år, enligt Helsingin Sanomat.

Potentialen har knappast utnyttjats fullt ut. Jämför man med den svensk-finska gränsen vid Torneå och Haparanda, sker det tolv miljoner gränspasseringar där per år.

Nordiska invånare reser (nästan) mest visumfritt

Det är bara engelsmännen som kan resa till fler länder än de nordiska invånarna utan att behöva ansöka om visum.

Danmark, Sverige och Finland intar platserna 2,3 och 4 på den lista som Henley & Partners, ett företag som specialiserat sig på immigration och medborgarskap, gör vartannat år. Norge kommer på en delad sjundeplats, medan Island hamnar på 13:e plats.

Skillnaderna är emellertid små. Medan danskarna kan resa till 164 länder utan visum, kan islänningarna resa till 151 länder. Störst restriktioner i världen har de som försöker resa från Afghanistan. De kan bara resa till 26 länder utan visum.

Stora länder som Kina, Indien och Ryssland kommer också långt ner på listan. Kineserna kan resa visumfritt till 38 länder, indierna till 50 länder och ryssarna till 83.

De tio länder vars invånare kan resa mest visumfritt
  • 166   Storbritannien
  • 164   Danmark            
  • 163   Sverige              
  • 162   Finland              
  • 162   Luxemburg  
  • 161   Frankrike           
  • 161   Tyskland            
  • 161   Italien
  • 161   Nederländerna   
  • 160   Belgien 

Källa: Henley & Partners 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment