Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2011 i Den bærbare arbeidstiden i Snabbväxande finskt IT-företag: Fritiden räddas av mindre byråkrati
Snabbväxande finskt IT-företag: Fritiden räddas av mindre byråkrati
tema

Snabbväxande finskt IT-företag: Fritiden räddas av mindre byråkrati

| Text: Carl-Gustav Lindén Foto: Cata Portin

Kortare väg från idé till produkt och krav på snabbare avkastning vid investeringar kännetecknar mjukvarubranschen i dag. Det finländska företaget Houston Inc. hävdar att ekvationen går ihop med 7,5 timmars arbetsdagar och en arbetstakt som inte leder till utbrändhet.

Med en gång får man en känsla av att den snabbpratande Tomi Ruotimo och hans företag inte är som de andra. Det första mötet med kunden är en 90 minuter lång introduktion kallad Harakiri där ledningsgruppen får höra den grymma sanningen om det egna företagets usla projektmodell. Om kunden inte är nöjd med det första intrycket, ja då är det bara att riva räkningen. Om projektet går vidare men kunden inte är nöjd med programvaran kan kontraktet sägas upp i samma sekund och kunden får en gratisresa till Niagarafallet som tröst.

Listan över kundreferenser visar att det åtminstone finns några som inte kommit iväg för att titta på vattenfallet ännu. Houston utvecklar digitala tjänster för banker, medieföretag, teleoperatörer.

- Nu håller vi på att penetrera den offentliga sektorn vid sidan av våra nyckelkunder.

Onödig dokumentation

Bolaget har fyrtio anställda växer så det knakar. Januari var en av de mest intensiva månaderna hittills med tio nyrekryteringar. Med en årlig tillväxt på över femtio procent sätts personalens uthållighet på spel, men chefen hävdar att Houstons anställda är effektivare per timme än någon konkurrent i och med att de inte behöver ägna sig åt tidsödande och oftast onödig dokumentation av projekt.

Houston Inc med Marilyn

Dokumentation, budgetering, testperioder, kalkylblad – de är alla ord som får Houstonchefen att gå upp i varv. Ledarskapsverktyg som uppfanns för mer än 100 år sen har enligt honom ingen plats i dagens värld. Ruotimos ledarskapsstil är intuitiv, säger han, och motsätter sig ”ingenjörsdrivet Excel-ledarskap”.

Allt handlar om lönsamhet och ständig förbättring. Programutvecklingen körs som sprintlopp med deadline varannan vecka. Teamen ute hos kunderna prioriterar hårt och börjar alltid med de åtgärder som ger bäst avkastning.

- Med smidig strategi kan man göra en u-vändning om marknaden så kräver”, säger Ruotimo och det sammanfattar rätt väl utmaningen för Houston. Att utveckla mjukvara ska inte vara bundet till långsiktiga planer utan måste ta i beaktande behov av förändringar som dyker upp på vägen. Samma filosofi gäller budgetering: budgetplaneringen är ett otyg som binder folk för mycket.

Tomi Ruotimo har anammat ”agil systemutveckling”, dvs. lättrörliga metoder för utveckling av mjukvara med fokus på affärsnyttan. Agile är engelska och betyder smidig, vig, lättrörlig och hela filosofin finns samlad i ett amerikanskt manifest från 2001. Där poängteras:

  • Individer och interaktioner framför processer och verktyg
  • Fungerande programvara framför omfattande dokumentation
  • Kundsamarbete framför kontraktsförhandling
  • Anpassning till förändring framför att följa en plan

Själv var Tomi Ruotimo under många år företagare i Skottland, England, Tyskland, Saudiarabien innan tiden 2004 var mogen för att komma tillbaka till Finland. Även om hjulen snurrar som besatta hävda Tomi Ruotimo att det är 7,5 timmars arbetsdag som gäller för de anställda. Själv då?

- Jag hade ett kundmöte i går som slutade vid midnatt. Sen låg jag och läste till 3-4 på morgonen. Jag läser massor av böcker.

Tio procent av tiden på egna projekt

Så hur fungerar personalpolitiken i ett företag med närsynt fokus på affärsnyttan? De anställda på Houston Inc får använda tio procent av tiden till sina egna projekt, inte lika mycket som på Google – 20 procent – men ändå något av en revolution i den finländska programvarubranschen. Google är utan tvekan en av förebilderna även om Tomi liknar sökjätten vid kommunistpartiet i Kina: i någon mening liknar alla kommunister varandra utan att vara direkta kopior. Det finns utrymme för variation. Ständig förbättring är ett annat arv från Google, men det kallas ”The Houston Way”. 

Kvinnor får mer

Folk rekryteras oftast från konsultföretaget Accenture, unga diplomingenjörer som fått en kvalificerad utbildning i det amerikanska företagets tjänst. Tomi skämtar om det här och menar att Accenture har blivit en utbildare för Houston Inc eftersom 85 procent av alla anställda har kommit den vägen.

- Det är väldigt många män. Jag vill få in mer kvinnor och nu har vi bara fyra kvinnor.

Hur ska då det gå till?

Ett lockbete är lönen. Kvinnor får 20 procent högre län än män på Houston Inc.

Utöver det lockar företag med allehanda aktiviteter, från pulkaåkning med ärtsoppa för hela familjen till VIP-kort till restauranger, iPhones, Mac-datorer, den mest täckande sjukförsäkringen, kultursedlar, förmåner vars värde hamnar på 500 euro per månad. 

Organisationen är platt

- Jag är den enda chefen här.

De anställda har utvecklingssamtal två gånger per år där de uppmanas att söka sig till kurser och seminarier, läsa böcker och komma framåt i karriären.

- Uppgiften i utvecklingssamtalen är att sätta in pinnar i stegen.

De som lämnar firman brukar oftast grunda egna företag, men Tomi anser att det då mer handlar om att förverkliga en livsdröm och uppnå frihet än att faktiskt göra något som skapar tillväxt.

- Det handlar om företag där man vill förverkliga sig själv. Jag lever, alltså har jag ett företag. De tror sig vara företagare, men de är näringsidkare: a one man show.

Forskningsprojekt om stress bland programmerare

Houston Inc. deltar i ett forskningsprojekt om stress bland programmerare som görs av Arbetshälsoinstitutet, Åbo universitet och teknologicentralen Tekes. Även om arbetet är hektiskt ska det göras under en normal arbetsdag med så lite övertid som möjligt och ständigt lärande som ledstjärna.

Själv blir företagets vd Tomi Ruotimo stressad om kunderna vill köpa tjänster och Houstons resurser inte räcker till för att producera dem.

Finske hender Houston Inc.

h
This is themeComment