Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2011 i Boom för gruvindustrin i Norden i Utrustning för gruvor nordisk nisch
Utrustning för gruvor nordisk nisch
tema

Utrustning för gruvor nordisk nisch

| Text: Carl-Gustav Lindén, Foto: Paakkola Conveyors

Teknologiföretagen som tillverkar maskiner och utrustning för gruvor har surfat på den våg som de höga metallpriserna fört med sig. Med tanke på behovet av basmetaller i länder som Kina, Indien, Brasilien tyder det mesta på att kurvorna fortsätter uppåt och med dem också sysselsättningen.

Vd Tommi Juntikka i den lilla byn Tervola med drygt tretusen invånare i norra Finland har stora planer. Hans företag Paakkola Conveyors med mottot ”Vi flyttar berg” är på väg att ge sig ut i stora världen med sina transportörlösningar för gruvor. Företaget har utvecklat en egen teknik för att flytta malm. 

- Den här branschen kommer att växa i åratal framöver. Vi får se i vilken del av världen vi investerar först, säger han. 

Enbart i Norden räcker tillväxtmöjligheterna bra till, men Juntikka siktar också på Ryssland, OSSE-länderna och Latinamerika. När expansionen sker har företaget fina referenser att hänvisa till. 

Rätt personer 

Familjeföretaget har i dag omkring 100 anställda, varav två tredjedelar är ”egna” och resten inhyrda. Avsikten är att gå in för fast anställd personal och om ett år räknar Juntikka med att antalet är uppe i 100-120 personer. 

Trots att norra Finland är känt för hög arbetslöshet är det inte lätt att få tag i rätt personer. I regionen finns en större andel företag inom basindustri jämfört med övriga Finland. Många kommer direkt från skolbänken för att börja med tillverkning, montering eller planering av dessa kilometerlånga transportörer som forslar malm till anrikningsanläggningarna. 

Paakkola Conveyors är ett företag som myndigheterna gärna visar upp som förebild för andra. Finländska och svenska verkstadsföretag dominerar visserligen som leverantörer av utrustning för gruvverksamhet under mark och har enligt industrirådet Ari Kuparinen vid arbets- och näringsministeriet 70-90 procent av världsmarknaden. 

- Detta är ett starkt kluster. Jag vet ingen annan bransch i Norden som har så stark ställning på marknaden. 

Men det handlar ur finländsk synvinkel om en handfull stora eller medelstora företag som Metso, Sandvik, Outotec eller Normet. 

Vill växa 

Vad som behövs är mindre aktörer som vill växa och därmed skapa nya jobb. Tekes, som kanaliserar statliga pengar till forskning och utveckling, har i dagarna lanserat ett nytt industriprogram som siktar på att locka fram nya tillväxtföretag inom utrustning för gruvor där fokus ligger på ekologiskt hållbara lösningar. 

- Vi hoppas att de stora tar de små med i utvecklingsverksamheten och att tiotals firmor vill vara med, säger teknologiexperten Kari Keskinen som ansvarar för programmet Green Mining. Samtidigt förstår han att alla inte är intresserade av att växa och bli internationella. 

- Det kräver ju mycket eget arbete och att resurser tas från andra delar. 

Ari Kuparinen anser att utvecklingen för de närmaste 10-15 åren ser bra ut. Även om efterfrågan på metaller kanske inte växer i västvärlden kommer Kina att snabbt behöva mer råvaror. Samtidigt är det lätta fyndigheterna redan tömda och nu krävs mer avancerad utrustning för att komma åt råvaruresurserna som finns under markytan. Till exempel, vad gäller koppar har 80 procent hittills tagits ur öppna dagbrott och 20 procent I gruvor under marken. Om tio år är förhållandet det motsatta. 

När förhållandena blir svårare är det finländska och svenska verkstadsföretag som får leverera utrustningen. 

- Vi har många bra år framför oss, säger Tommi Juntikka vid Paakkola Conveyors om branschens framtid.

 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment