Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2011 i Boom för gruvindustrin i Norden i Prospekteringen i Norden på ny rekordnivå
Prospekteringen i Norden på ny rekordnivå
tema

Prospekteringen i Norden på ny rekordnivå

| Text: Björn Lindahl, Foto: Hans Lindberg

Letandet efter nya mineraler i Norden kommer överträffa alla tidigare rekord 2011. Gruvbolagen kommer att investera 230 miljoner euro (nästan 2,1 miljarder svenska kronor) i år, visar Raw Materials Groups, (RMG) årliga genomgång.

 RMG är det ledande analysföretaget inom branschen. Det spår att prospekteringen kommer att öka med tio procent 2012 och då hamna på 250 miljoner euro.

Norden, med Sverige, Finland, Norge och Grönland, har etablerat sig som gruvindustrins tyngdpunkt inom Europa. Visserligen är Polen tack vare sin betydande kopparproduktion det största gruvlandet inom EU, men det satsas praktiskt taget ingenting på prospektering i landet. Det kommer därför förlora den positionen.

Nordens starka ställning inom prospektering beror på:

  • Att det jämfört med andra regioner, som Kanada och Australien, har prospekterats förhållandevis lite.
  • Infrastrukturen är god. Det finns också mycket erfaren personal och många underleverantörer.
  • Attityden från myndigheter och allmänheten mot gruvindustrin är positiv.

Eftersom prospekteringen sker i områden med hög arbetslöshet och i övrigt svag ekonomisk utveckling så uppskattas det positiva bidrag gruvbolagen gör extra mycket. Det handlar om Norrbotten och Västerbotten, samt delar av Bergslagen i Sverige. I Finland berörs Lappland och de östligaste delarna av landet. I Norge är det Finnmark och på Grönland letas det mest på väst- och sydkusten.

Insatserna i Sverige, Finland och Grönland är ungefär lika Magnus Ericsson, Raw Materials Groupstora, kring 70 miljoner euro vardera per år. Norge har sedan 10-15 år halkat efter, men år 2010 exploderade prospekteringen och nästan tredubblades jämfört med 2009. Även i 2011 blir ökningen i Norge ca 25 procent. Det är mer än dubbelt så hög som i de övriga nordiska länderna.

- Tillväxten sker visserligen från en låg nivå men är trots detta imponerande, säger Magnus Ericsson, som är vd för RMG.

Inte bara män

Amanda Arrowsmith, i förgrunden, är chef för Scandinavian Resources prospektering. Här diskuterar hon företagets järnmalmsfynd i Kiruna med en teknisk konsult.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment