Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2013 i Norden leter etter løsninger på ungdomsarbeidsledigheten i Jobbforum Unga visar upp de goda exemplen i Norden
Jobbforum Unga visar upp de goda exemplen i Norden
tema

Jobbforum Unga visar upp de goda exemplen i Norden

| Text och foto: Björn Lindahl

- En mördare kan bli en fantastisk medarbetare. Han har suttit i fängelset och tänkt. De arbetsgivare som vågar anställa en tidigare kriminell får väldigt lojala medarbetare, säger Nanna Ravn Hansen, som arbetar som konsulent på High:five.

 Det danska projektet var ett av de 26 goda exempel på åtgärder och organisationer som arbetar för att minska ungdomsarbetslösheten som presenterades på Jobbforum Unga på Fryshuset den 16 maj.

High.five arbetar med ungdomar upp till 30 år som löper stor risk att hamna i kriminalitet, har en historia av kriminalitet eller är på väg att släppas ut ur fängelset.

Photo: Björn Lindahl

Nanna Ravn Hansen i High:five.

- Genom att vi lär känna ungdomarna så väl. Alla går igenom en personlig granskning och vi garanterar för att de är drogfria. Vi har förmedlat 900 jobb sedan starten 2006. Ser man på dem som vi hjälpt sedan 2010 är 80 procent fortfarande i fast jobb, säger Nanna Ravn Hansen.

Alla organisationer arbetar inte med så krävande uppgifter. Ibland är det bara en liten draghjälp i rätt riktning som behövs. Det norska JobbX är en frivillig organisation som vänder sig till unga 16-26 år och i synnerhet till minoriteter.

- Vi försöker få kontakt med ungdomarna redan innan de blir arbetslösa. Vi erbjuder intensivkurser på 3 x 3 timmar, där vi hjälper dem att kartlägga sin motivation och sin kompetens; intervjutränar dem och hjälper dem med att skriva sitt CV, säger Karen Bøhle Aarhus.

Började i fel ände

Det låter som något som arbetsförmedlingarna gör, men skillnaden är alltså att hjälpen kommer så tidigt.

- Jag började i fel ände. När jag skulle ansöka om jobb så började jag med att skriva ”Hej, jag är en kille på 18 år”, istället för att beskriva vad jag kan, säger Fardin Abdullah, som kom från Afghanistan till Norge för fyra år sedan.

När han hade tänkt sig för inledde han istället med att han talade fem språk – persiska, norska, engelska, urdu och pashto.

- Idag har jag fyra jobb. Nu väljer jag jobb istället för att vänta på att ett jobb ska välja mig. Nöjesparken Tusenfryd i Oslo, två hotell och vikariebyrån Adecco hör till det jag jobbar på samtidigt som jag slutför studierna.

- Och så håller du kurser för oss på JobbX, säger Karen Bøhle Aarhus som vi träffar en liten stund efter att den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt och hans danska kollega Helle Thorning-Schmidt besökt deras monter.

"Med ett jobb kan man tänka på framtiden"

Den norske statsministern Jens Stoltenberg besökte Swedbanks monter, där han träffade Natalia Tozlovaku från Moldavien och Anna Szymik från Polen, som både lyckats med den svåra övergången med att lära sig ett nytt språk och att hitta ett jobb tack vare bankens praktikverksamhet.

Jens Stoltenberg jobbforum

Norges statsminister Jens Stoltenberg undrar vad som fick Natalia Tozlovaku (till vänster) och Anna Szymik att flytta till Sverige.

 - Det bästa med att ha ett jobb är att man kan skaffa sig en bostad och att man kan resa. Man kan börja tänka på framtiden, på att få barn, säger Natalia Tozlovaku.

- Jag känner trygghet och man får pengar, säger Anna Szymik, som fick frågan av Jens Stoltenberg varför hon valde att flytta till Sverige och inte Norge.

- Det var kärleken, sa hon.

- Ja, det är ett bra skäl, sa Jens Stoltenberg som också fick höra om ett projekt i hans eget land, där den norska myndigheteten NAV använder kultur för att öka självförtroende hos ungdomar som inte finner sig till rätta i skolan och inte får något jobb.

Kulturen får ungdomar att blomstra

Projektet kallas ”Vi bærre gjær det...”, eller översatt till svenska – vi bara gör det!

Det riktar sig mot den grupp ungdomar som på engelska kallas för NEET (neither in education, employment or training), det vill säga sådana som varken studerar, har jobb eller praktikplats. Det är den gruppen som har störst risk för att fastna i långtidsarbetslöshet.

Projektet drivs av NAV i Midtre Namdal som är en region i mellersta Norge.

- Vi startade projektet för att vi ville bli bättre att få kontakt med ungdomar. Vi använder kultur som en meningsfylld verksamhet som kan få ungdomar att blomstra upp. Det kan handla om teaterföreställningar, musik eller att ta vara på kulturminnen. Den viktigaste delen av projektet är faddrarna. Varje ungdom får sin egen fadder, som kan ge dem uppmärksamhet och uppmuntran, säger Øyvind Rasmussen, från NAV Midtre Namdal.

Det finska Sanssi-kortet, som är ett synligt bevis för arbetsgivarna att de kan anställa den ungdomen med subventionerad lön, den isländska Fjölsmidjan som har sin egen bilverkstad, datoravdelning, hushållsavdelning och snickeri, samt Volvosteget – som ska trygga den långsiktiga kompetensförsörjningen för Volvokoncernen, hörde också till de många projekten som presenterades.

JobbX

Karen Bøhle Aarhus från det norska JobbX förklarar för Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och hans danska kollega Helle Thorning-Schmidt hur Fardin Abdullah (till höger i bilden ovan) gick från att ha inget jobb till att ha fyra, eller var det fem?

h
This is themeComment