Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2015 i Nordisk håndsrækning til unge udenfor i Jobbtorget på Island: Hälften fick arbete eller började plugga
Jobbtorget på Island: Hälften fick arbete eller började plugga
tema

Jobbtorget på Island: Hälften fick arbete eller började plugga

| Text och foto: Guðrún Helga Sigurðardóttir

Finanskrisen blev svår för unga islänningar. Många gick arbetslösa så länge att de inte längre fick någon arbetslöshetsersättning utan bara socialbidrag. De skickades till Jobbtorget 2012-2014. Drygt hälften av de unga som deltog i Jobbtorget fick ett fast arbete eller började studera.

De unga hade stora problem med att hitta jobb efter finanskraschen på Island hösten 2008. Arbetslösheten var bara 1,6 procent 2008 men hade stigit till åtta procent 2009 och drygt åtta procent 2010. Under 2012 var arbetslösheten knappt 6 procent. 

Det var inte lätt för unga i åldern 20-25 år att hitta ett jobb. De hade liten erfarenhet av arbetslivet. Många hade varit borta från arbetsmarknaden under en längre tid. Speciellt hade de unga männen det svårt. 620 personer deltog i Jobbtorget under 2012, drygt två tredjedelar var män. 

- Läget var jobbigt, säger projektledare Tryggvi Haraldsson på arbetsförmedlingen Vinnumálastofnun. 

- Nya jobb var sällsynta. De unga som grupp riskerade bli uteslutna från arbetsmarknaden  innan vi ingrep med projektet Jobbtorg för unga, fortsätter han. 

Förebild från Stockholm

Reykjaviks stadsfullmäktige fattade beslutet att aktivera unga arbetslösa som fick socialbidrag. Staden samarbetade med kommunerna i huvudstadsregionen samt arbetsförmedlingen. De unga skulle stöttas till rekrytering eller utbildning genom ett jobbtorg hos arbetsförmedlingen i Reykjavik och runt omkring i huvudstadsregionen. Jobbtorget samarbetade med näringslivet. 

Förebilden fick Island från Stockholm. Kommunernas socialarbetare skickade unga långtidsarbetslösa till arbetsförmedlingen. De unga var tvungna att komma till arbetsförmedlingen två till fyra gånger i veckan för att träffa sin personliga rådgivare. Det var  de tvungna att göra om de ville få fortsatt socialbidrag från kommunen. 

För dem var det precis som att komma till en arbetsplats. 

Spelade rollspel

Tryggvi Haraldsson förklarar att sex rådgivare på arbetsförmedlingen egentligen fungerade som personliga tränare i arbetssökandet. Arbetsförmedlingen hade som uppgift att hitta arbetsplatser för alla åldersgrupper, men i det här fallet speciellt för de unga. De unga skulle få extra service eftersom de inte saknade bara arbete utan också utbildning och erfarenhet. En del av dem hade även problem med missbruk. 

Socialarbetarna träffade de unga, pratade med dem och kartlade deras privata förhållanden, informerade och hjälpte dem att hitta vettiga  kurser och utveckla sin arbetsförmåga. Ibland spelade man även rollspel för att förbereda de unga och göra det lättare för dem när de skulle söka ett jobb på riktigt.  

Tre pojkar fick jobb

Företaget Áberandi som producerar skyltar har samarbetat med Jobbtorget. Áberandi har gett tre pojkar i åldern 17-19 år jobb under ett år eller längre. Pojkarna deltog i produktionen av skyltar av olika slag. 

- Vi tyckte att vi hade ett samhälleligt ansvar att aktivera de unga när Jobbtorgets representanter kontaktade oss. Därför bestämde vi oss för att delta i projektet, säger Áberandis ledare Jón Ásgeir Einarsson.

- Pojkarna gjorde ett bra jobb. Vi kan säga att det var en slags jobbträning som pågick, åtminstone till en början. Det tog tid att lära upp dem, fortsätter Jón Ásgeir Einarsson.

- Jobbtorget får gärna kontakta oss igen. Det var roligt att se hur pojkarna utvecklades till bra medarbetare, säger han. 

Rekommenderar Jobbtorget

Tryggvi Haraldsson är nöjd med resultatet av Jobbtorget. Svaren på Jobbtorgets frågeformulär visar att 92 procent av de unga skulle rekommendera Jobbtorget för sina vänner. Tryggvi säger att 60 procent av dem som slutförde projektet fick ett arbete eller började studera. 

- Det är ett bra resultat om gruppen är  helt omotiverad, säger Tryggvi Haraldsson. 

- Det är en grupp som inte genast får jobb, säger han.

Hälften jobbar

85 procent av dem som deltog i Jobbtorget utnyttjar inte längre servicen. Drygt hälften har som sagt fått jobb eller börjat studera och 14 procent är inte arbetsföra. De övriga har antingen flyttat bort eller går på rehabilitering av något slag. 

Tryggvi Haraldsson anser att lärdomen av jobbtorgsprojektet är att det alltid lönar sig att fokusera på den svagaste gruppen bland arbetslösa. Jobbtorget fortsätter numera som en del av arbetsförmedlingen på Island. 

Lättast för flickorna

Det var inte lätt för unga i åldern 20-25 år att hitta ett jobb. 620 personer deltog i Jobbtorget under 2012, drygt två tredjedelar var män. För flickorna var det lättare än för pojkarna (bilden ovanför). 

Nöjd med Jobbtorget

Arnór Ingi Jónsson, 25 år, har just börjat jobba på bilförsäljningsfirman Bílabúð Benna. Men före det deltog han i Jobbtorget under två till tre månaders tid.

För två år sedan fick Arnór Ingi ett jobb på maskinfabriken Micro Ryðfrí Smíði via Jobbtorget i Reykjavik. Han är nöjd med servicen.

Arnór Ingi fick kontakt med Jobbtorget för två år sedan för första gången. Jobbtorget hade då pärmar med långa listor på alla företag som ville rekrytera folk. De unga satte sig ned för att bläddra igenom pärmarna och söka jobb.

- Det är ett bekvämt sätt som underlättar sökandet efter ett jobb, säger han.

Arnór Ingi är intresserad av bilar och hade gått på en grundkurs i elsvetsning på yrkesskolan Borgarholtsskóli i Reykjavik. Snart fick han jobb på maskinfabriken Micro där han jobbade som mekaniker vid sidan av studierna under ett halvt år. Men han ville prova jobba nattetid och lämnade därför Micro.

På livsmedelsföretaget Hollt og Gott jobbade han nattetid med att göra sandwichar och sallader av olika slag. Men trots arbete nattetid vaknade han alltid klockan sju på morgon så arbetstiden passade honom egentligen inte. Dessutom fick han lägre lön än företaget hade lovat. Därför hamnade Arnór Ingi på Jobbtorget igen.

Jobbtorget gav Arnór Ingi möjligheten att gå en maskinförarutbildning. Den utbildningen slutförde han i mars och nu har han alltså fått arbete på bilförsäljningsfirman Bílabúð Benna. 

- Jag har jobbat på Bílabúð Benna tidigare. När jag träffade min tidigare chef erbjöd han ett jobb som jag naturligtvis tackade ja till, säger Arnór Ingi Jónsson nöjd. 

Arnór Ingi Jónsson

Arnór Ingi Jónsson gick en maskinförarutbildning som han har nyligen blivit klar med. Han styrketränar under sin fritid. Foto: Privat

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment