Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2020 i Tema: Nordisk ministerråd i Inspirert av TED Talks: nordisk podcast lansert i USA
Inspirert av TED Talks: nordisk podcast lansert i USA
tema

Inspirert av TED Talks: nordisk podcast lansert i USA

| Tekst: Lars Bevanger, foto: The Nordics, Sean Pettis/Berkeley University

Nordic Talks er Nordisk Ministerråds egne podcastserie, som nå lanseres som en del av arbeidet med å kaste lys på nordiske verdier på et globalt nivå. Målet er også å skape en varig dialog med resten av verden.

Nordic Talks er inspirert av TED Talks, som jobber med å spre idéer gjennom mennesker som gir en relativt kort og konsentrert presentasjon om noe de arbeider med eller brenner for.

– Nordic Talks er bygget rundt våre nordiske verdier, og skal derfor være både demokratisk og dialogsøkende. Dette handler om å sette Norden i dialog med resten av verden rundt et gitt emne, sier Tobias Grut, prosjektleder ved Nordisk Råds kommunikasjonsavdeling i København. 

Universelle verdier som er verdt å dele

Nordic Talks er en del av ministerrådets totale profileringsarbeid, som har som mål å inspirere til dialog og samarbeid med resten av verden ved å kaste lys på nordiske verdier som ministerrådet mener er universelle og verdt å dele.   

– Formatet på podcasten er i utgangspunktet en diskusjon med to til tre deltakere og en moderator. Vi satser på at minst en av deltakerne kommer fra et ikke-nordisk land, slik at vi får både et nordisk og et internasjonalt perspektiv på emnet som debatteres. Vi er gode på mange ting i Norden, men vi kan helt sikkert også lære mye fra vår omverden. Det er nettopp den dialogen vi vil styrke med Nordic Talks, sier Grut.

Den første piloten er snart klar til å legges ut, og blir enkel å finne på de vanligste podcast-plattformene som Apple Podcasts, Spotify og Google Podcasts, forklarer Grut.

Første episode fra California

Pilotepisoden ble spilt inn i november 2019 ved Berkeley University i California. Moderator var Professor Robert Strand, som blant annet forsker på forskjellene mellom amerikansk og nordisk kapitalisme, mens han jobber med bokprosjektet Sustainable Vikings.” 

Robert Strand

Professor Robert Strand fra Berkeley University var moderator for første episode av Nordic Talks.

– Strand ledet en samtale med Anu Partanen, den finske forfatteren av boken “The Nordic Theory of Everything: In Search of a Better Life” og den amerikanske sosiologiprofessoren Caitlyn Collins som er aktuell med boken “Making Motherhood Work”. Temaet var foreldrepermisjon og hva California kan lære fra Norden, sier Grut.

Fra 150 mennesker til hele verden

Resultatet var nettopp det Tobias Grut og kollegene i kommunikasjonsavdelingen hadde håpet podcasten Nordic Talks skulle bli, forteller han.

– Vi fikk belyst forskjellene på de to systemene, samtidig som vi skapte debatt rundt hvordan måten vi løser ting på i Norden muligens kan være til inspirasjon andre steder i verden. 150 mennesker var tilstede, men når vi redigerer eventet til å bli en podcast kan vi spre budskapet til hele verden.

Det er nettopp dette som gjør podcast-formatet til et så nyttig verktøy, ifølge Grut.

– Våre nordiske ambassader rundt om i verden arrangerer stadig debatter og møter som er interessante for de som er fysisk tilstede, men med Nordic Talks kan disse eventene plutselig få et globalt publikum, forklarer han.

Egen mal som alle kan bruke

Nordisk Ministerråd har utarbeidet en mal som alle utenriksstasjoner og andre nordiske aktører kan bruke til å tilrettelegge sine arrangementer slik at de i etterkant kan bli til en Nordic Talks podcast. 

–  Så hvis man har et tema man brenner for, og ønsker å lage en Nordic Talks, vil vi kunne tilby en brief, en mal for alt man trenger. Man kan også søke finansiell støtte til å gjennomføre det fysiske eventet. Vi har inngått et samarbeid med et produksjonsselskap her i København, som redigerer lyden fra hvert event til en Nordic Talks podcast, sier Grut.

Nordisk Ministerråd ser for seg at formatet på Nordic Talks kan variere fra episode til episode. 

– I prinsippet kan podcasten lages i “small”, “medium” og “large” utgaver. Det kan snakk om å lage en episode fra et stort symposium, men en Nordic Talks podcast kan også være tre personer i dialog med hverandre om et interessant emne i en skog et sted i Finland. Så lenge vi får godt materiale tilbake slik at vi får laget en god podcast, sier Grut. 

Fra barns klimaspørsmål til stygge grønnsaker 

Foreløpig ligger tre episoder av Nordic Talks til produksjon, og vil bli publisert fortløpende når de ferdigstilles. 

I tillegg til piloten fra California er en episode spilt inn i Sverige og en i Kina.

Podcast nummer to ble til under Nordic Climate Actions Weeks i Stockholm, som foregitt parallelt med klimaforhandlingene i Madrid i desember 2019. Her møttes skuespiller Lena Endre fra Sverige, snowboardstjernen Terje Håkonsen fra Norge og holdbarhetssjef i Hennes & Mauritz Anna Gedda for å snakke om hvordan de som foreldre prater om klimaforandringene med sine barn.

– Episode nummer tre ble spilt inn i Beijing, og handler om miljøfordelene rundt det å kjøpe “stygge” grønnsaker. Du kan si at dette illustrerer at en Nordic Talks podcast kan handle om omtrent hva som helst, så lenge den bidrar til å starte samtaler om Norden og vår regions verdier og fokusområder, sier Tobias Grut. 

arkivert under:
Nordic Talks
Ny podcast-serie fra Nordisk Ministerråd med mål om å sette Norden i dialog med resten av verden rundt et gitt emne. Pilotepisoden publiseres tidlig i 2020. Den ble spilt inn i California og handler om foreldrepermisjon. Episode to og tre handler henholdsvis om hvordan foreldre snakker med barn om klima og hvorfor «stygge» grønnsaker er miljøvennlige.
h
This is themeComment