Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2020 i Tema: Stängda gränser i Alla på Nordens hus arbetar hemma
Alla på Nordens hus arbetar hemma
tema

Alla på Nordens hus arbetar hemma

| Text: Fayme Alm, foto: Björn Lindahl, privat

När coronapandemin blev ett faktum rådde det först tvekan på Nordens hus i Köpenhamn – skulle personalen skickas hem eller inte? Efter danska statsministerns besked arbetar samtliga 130 medarbetare sedan den 11 mars hemifrån. En av dem är Anna Rosenberg som bor i Malmö.

- Jag arbetar som kommunikationsrådgivare på Nordiska Ministerrådet  med ansvar för politikområden som arbetsmarknad, jämställdhet och jordbruk och försöker ge synlighet åt det nordiska samarbetet inom dessa områden. Berättar nordiska historier genom att skriva texter, göra filmer och genomföra kampanjer i sociala medier, säger Anna Rosenberg. 

När Arbeidsliv i Norden får ett telefonsamtal med henne har hon jobbat hemifrån i knappt tre veckor och tycker att det går ganska bra, mycket tack vare att hon i motsats till sina danska kollegor kan lämna barnen på skolan.- Det gör att jag behåller min normala rytm med att lämna och hämta barnen, det gynnar strukturen och hemarbetet. Samtidigt kan jag ducka från en del, även om jag såklart har många digitala möten, säger Anna Rosenberg.

Anna Rosenbergs öresundspendlarliv började 2015, samma år som Sverige införde passkontroller för resanden som kom från Danmark. Från november i fjor har Danmark periodiska passkontroller för resanden som vill in i landet.

Foto: Privat

Passkontrollerna går stick i stäv med den fria rörligheten som vi länge haft i Norden och försenar resan över sundet. När länderna nu stänger sina gränser sätts det internationella samarbetets dilemman i blixtbelysning. Gäller samarbetet både i nöd och i lust? Vi verkar bli sämre på att samarbeta i en allvarlig kris som en pandemi. Det borde vara tvärsom, säger Anna Rosenberg.

arkivert under:
h
This is themeComment