Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2020 i Tema: Stängda gränser i Fri rörlighet offrades för att skydda Finlands befolkning
Fri rörlighet offrades för att skydda Finlands befolkning
tema

Fri rörlighet offrades för att skydda Finlands befolkning

| Text: Bengt Östling, foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Rappa tag och hårda restriktioner kännetecknade de första finländska reaktionerna på coronapandemin. Som enda land i Norden stängdes ett helt landskap stängts av, inklusive huvudstadsregionen, från resten av Finland.

Den fria rörligheten och de nordiska gränsernas öppenhet har satts på prov under coronakrisen. För tillfället är Finlands gränser i princip stängda för all “onödig” trafik. Gränsen mot Nyland med hela huvudstadsregionen är avspärrad av polis och beväringar. 

Finlands regering har uppmanat de få färjelinjer som ännu kör gods att inte sälja passagerarbiljetter från Sverige, Estland eller Tyskland. På flyget tillåts bara nödvändig och motiverad persontrafik, däribland finländare och andra som återvänder hem från utlandet.

Persontrafik på rutterna inom fartygstrafiken från Åland till Fastlandsfinland är fortfarande möjlig.

Den finländska försörjningsberedskapscentralen betalar ett miljonstöd för livsviktiga transporter till och från Sverige och Baltikum/Centraleuropa. Stöden ska garantera tillräcklig kapacitet för fortsatt trafik med totalt 7 fartyg. Den finländska Sjömansunionen har protesterat mot att också andra än fartyg med finländsk flagg får stödet. 2 500 finländska sjömän är permitterade in på sommaren och de vill ha jobben tillbaka, påpekade sjömansfacket.

Stopp för svensk sjukvårdspersonal på Åland

Det självstyrda landskapet Åland fick strax före påsk beskedet att man inte längre kan ta emot arbetspendlande sjukvårdspersonal från Sverige. 

Det krävs fjorton dagars karantän innan vårdpersonalen får arbeta på Åland - eftersom den kommer från utlandet. Ålänningarna har samma rätt till liv och hälsa som resten av Finland, sa justitieminister Anna-Maja Henriksson. 

Det rör sig om ett tiotal läkare och 30 sjukvårdare, som inte nu kan åka på tillfälliga arbetspass i Mariehamn.

Finlands regering lovar att behövliga läkare i stället sänds från Fastlandsfinland till Åland. Det tillfredsställer inte Åland, som har nära kontakter med Sverige och har stort behov av svensktalande personal. 

Omöjligt på Åland är önskvärt i Norrbotten

Ålänningarna är förbluffade över att de inte kan få ta emot svensk sjukvårdspersonal när det går bra andra vägen, i norr. Arbetspendlingen till Sverige är fortfarande möjlig. 

På Nordkalotten förverkligas många av de nordiska idealen om en öppen gräns. Det finns ett brett samarbete, kompletterande näringsstruktur och arbetsmarknad på båda sidor om gränsen från Torneå/Haparanda norrut.

Men nu är gränsen mot Sverige och Norge stängd för “onödig” trafik, t. ex turism, shoppingresor och för norrmän som vill besöka sina fritidshus i finska Lappland.

Den finländska regeringen vill ytterligare minska rörligheten i pendlingsregionen vid gränsen. Men myndigheterna i Norrbotten vädjade till den finländska regeringen om att låta finländsk sjukvårdspersonal fortsätta jobba på den svenska sidan. 

Nordiska utbytet kan fortsätta

Endast den mest nödvändiga arbetspendlingen är nu kvar. Arbetstagaren ska visa intyg av arbetsgivaren över att arbetet är nödvändigt. Finlands regering skulle helst se att de finländska sjukvårdsanställda tills vidare stannar på arbetsorten helt och hållet. 

Åtminstone borde de vårdanställda röra sig enbart mellan hemmet i Finland och arbetet i Sverige, som om de var i karantän. Det har man lovat ordna på de svenska sjukhus som är beroende av den finländska arbetskraften.

Försörjningsberedskapen i Sverige kräver alltså pendlingstrafik i viss mån, åt båda hållen. Men 95% av trafiken vid gränserna sägs redan vara borta. 

Det finns en diskussion i Finland om att gränsen i nordväst borde stängas helt. Vid en presskonferens sa inrikesminister Maria Ohisalo från de Gröna att man inte vill lämna Sverige i sticket. Den finländska vårdpersonalen behövs där. Som motprestation har Finland utlovats intensivvårdsplatser vid de svenska sjukhusen i norr.

Foto: Cata PortinVårdpersonalen som jobbar på frontlinjen i coronakrisen befinner sig i en exceptionell situation: utan kollektivavtal och utan möjlighet till strejk / Sjukskötare Tytti Westerlund (vänster ) och Minna Kassila (höger).

Vårdpersonalen som jobbar på frontlinjen i coronakrisen befinner sig i en exceptionell situation: utan kollektivavtal och utan möjlighet till strejk. Sjukskötare Tytti Westerlund (vänster ) och Minna Kassila (höger). Foto: Cata Portin.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (Svenska Folkpartiet) har också betonat behovet av ett fungerande nordiskt samarbete. Finland har lyssnat till den svenska regeringens vädjan. Det finns ingen orsak att försämra det goda nordiska grannsamarbete som finns, sa minister Henriksson.

Men Finland följer noga hur sjukdomsläget utvecklas. Antalet sjukdomsfall har ökat på den finländska sidan av gränsen och regeringen är beredd att ytterligare begränsa gränstrafiken om det behövs.

Svåraste inskränkningen: Interna gränskontroller

 Huvudstadsregionen och hela den sydliga finländska kusten har varit avstängd från resten av Finland sedan den 28 mars.  Syftet med stängningen är att hindra coronaviruset från att sprida sig.

Till och med två tredjedelar av de finländska sjukdomsfallen finns i Helsingfors och Nyland.

Det vill man skydda resten av Finland från.

Endast personer med betydande skäl har tillåtits korsa gränsen. Poliser och beväringar har bevakat över ett fyrtiotal gränsövergångar. På förhand räknade man med att operationen kunde binda upp till 700 poliser. Pensionerade poliser har rekryterats, och arbetspassen kan bli upp till 16 timmar, enligt polisens fackorganisation.

Rätt många finländare har ansetts ha tillräckliga skäl för att överskrida gränsen. Under vardagarna före påsk kunde mer än 40 000 fordon åka in och ut ur Nyland per dygn. Det handlar om nödvändig arbetspendling, officiella uppdrag, sjukvårdsbesök med mera.

Syftet med stängningen var att hindra den allvarliga coronasmittan från att spridas. Upprättandet av denna interna gräns som förhindrar fri rörlighet i Finland har ansetts vara den största och allvarligaste inskränkningen av medborgerliga rättigheter i Finland under pandemin.

Lagen tidsbegränsad

Den beredskapslag som har tagits i bruk i tillägg till smittskyddslagen tillåter knappt så kraftiga åtgärder. Lagen tillät ingen lång stängning, efter tre veckor stängning måste regeringen komma med nya ytterst vägande skäl till en förlängning.

Statsminister Sanna Marin (Socialdemokraterna) lovade före påsk att regeringen inte förbereder någon förlängning av gränsstängningen mellan Nyland och resten av Finland. 

arkivert under:
Gränserna till Nyland öppnas

Begränsningarna i rörelsefriheten över Nylands gränser hävs redan i dag, meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) under regeringens presskonferens på onsdagen 15 april, enligt Svenska Yle. Onödiga resor ska ändå fortfarande undvikas.

h
This is themeComment