Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2021 i Tema: Återgång till det normala? i "Chokladbrunt blir modefärgen på kontoren vid coronaåterkomsten"
"Chokladbrunt blir modefärgen på kontoren vid  coronaåterkomsten"
tema

"Chokladbrunt blir modefärgen på kontoren vid coronaåterkomsten"

| Text: Bengt Östling, foto: Cata Portin

Vad ska jag klä på mig? Det kan bli höstens stora fråga för många som återvänder till jobbet efter sommaren. Många finländska arbetstagare har jobbat hemifrån sedan mars 2020.

Coronarestriktionerna har medfört permittering eller förkortad arbetstid för många arbetstagare. Vad man ska klä på sig är kanske inte det största problemet, men viktigt ändå. Och det finns folk som jobbar med att ge hjälp. En av dem är Else Lindroos, moderådgivare på Stockmanns varuhus i Helsingfors.

Hon har funderat mycket på höstens mode. Hon vet vad hon kan rekommendera och vad finländarna vill ha. Just nu köper kunderna färggrant, löst och ledigt på Stockmanns sommarrea. Till hösten blir det lite striktare och färgerna förändras. Chokladbrunt lär bli coronaåterkomstens modefärg på kontoren.

Trenden med mjuka kläder är synlig också på annat håll i Finland. De underkläder som tidigare var intima och närmast kroppen har lyfts fram och blivit mode. Bli inte förvånad om du ser en pyjamas eller ett nattlinne i det nordiska gatumodet och arbetsplatserna i höst!

Skandinavisk design efter corona

Finländarna har varit ganska strikta och konservativa i sin klädsmak. Men det var på väg att förändras redan före coronapandemin. Nu kan det bli ledigare klädstilar i Helsingfors.

Foto: Cata Portin

Då söker man inspiration från de många klädtillverkarna i Danmark och några svenska. Från Norge kommer populära sportkläder. På Stockmann talar man om en "självsäker och inkluderande skandinavisk design".

- De är alltid lite före i modet och de verkar trivas i sina kläder, säger Else som ofta reste till trendstaden Köpenhamn för att kolla kläder - när det var möjligt. 

Många av hennes kunder vill ha något stiligt men avslappnat, "lite som dom klär sig i Danmark". Begreppet "hygge" gäller i inredning och livsstil, men man ser det också på deras klädsel.

- Danskarna ser ut som om de bara har klätt på sig vad som råkade ligga framme. Men det är noga uttänkt och det ser bra ut, beskriver hon den individuella stilen i Danmark. I Sverige har alla ungefär samma stil när något är modernt – men i Danmark sticker färgerna ut i en mer personlig stil.

Nu vill vi ut – med nya kläder inte bara på överkroppen

När hemarbetet började dominera gjorde modebranschen en upptäckt. Många började satsa enbart på överdelen, det som syntes på mötena över datorskärmen. De som har köpt kläder har satsat mest på skjortor och blusar, kanske smycken och scarfar. Men man har inte satsat på nederdelen, eftersom den inte har synts.

Foto: Cata Portin

När finländarna återigen kan shoppa efterfrågar de delvis andra kläder än innan pandemin.

Finländarna är trötta på att sitta hemma. Det märker Else Lindroos bland sina kunder på Stockmanns modetjänst. De har kanske inte köpt nya kläder på ett år. När de går ut i solen vill de ha annat än sina grå och trasiga mjukisbyxor.

Finländarna vill knappast helt övergå till kostym i höst, de vill vara bekväma men stiliga. Nu finns det många kostymer med gummiband eller resår i midjan, lovar Else Lindroos. Hon uppmanar kunderna att inte bara återgå till svart utan satsa på färgklickarna.

I Stockmanns årsberättelse talas om anpassning till förändrade kundbehov under det extraordinära året. Man har sett ett nytt kundbeteende, med färre fester och möten, ökad näthandel och distansarbete.

Sortimenten och leveranserna har fått anpassas till mer mjuka och bekväma stilar. Redan beställda kläder har designats om till nya plagg. Underkläder, pyjamas och mjukisbyxor har ersatt det som var tänkt säljas för utebruk under fjolåret.

Kryddiga glada färger efter coronatristessen

Else Lindroos visar fram några av de helheter som hon brukar använda då hon tillsammans med kunden söker något nytt och lämpligt.

Foto: Cata Portin

Else Lindroos väljer bland kläderna på Stockman.

Silkesskjortorna går att kombinera med byxor och klänning. Läder är alltid bra, fungerar både när det är kallt och varmt. Polotröjan kommer tillbaka till hösten.

Många har suttit hemma med varma och mysiga yllesockor framför datorn. De vill kanske fortsätta med något mjukt och varmt ylleplagg, i kombination med annat

Spetsen kommer också till hösten, när man vill klä sig festligt. Och mörkbrunt är trendfärg, t. ex på blazern. Under den går det bra med t-skjorta, och glansiga byxor. 

- Några plagg räcker för en hel vecka om man växlar och kombinerar lite. Man måste inte ha massor av kläder i garderoben, man bara mixar lite. Det ska vara bekväma helheter, en lång ylletröja passar till nästan allting och fungerar också som ytterrock.

Else Lindroos talar om tjocka strumpbyxor i avvikande färger. Det ska vara kryddiga, varma färger som finns ute i naturen, de kommer nu in i kläderna. Hon tror rentav på en explosion av färger. Människorna vill demonstrera att man igen kan klä upp sig, när man får komma ut bland folk.

Ska coronakilona försvinna?

En del arbetstagare kommer i höst att upptäcka att de gamla kläderna i garderoben inte går på.

Ökande fetma har länge varit en finländsk trend. Allt fler är överviktiga, visar en färsk rapport från Institutet för hälsa och välfärd, som kallar utvecklingen oroväckande.

Många har fått några kilon extra under stillasittandet hemma framför datorn under pandemin. 

År 2020 var 65 procent av de finländska männen och 49 procent av kvinnorna i arbetsför ålder 20–54 år överviktiga eller feta, enligt Institutet för hälsa och välfärd, (THL).

Else Lindroos har lösningar på det. Men man ska inte lita på att extrakilona försvinner samtidigt som smittan försvinner.

- En väst eller en tunika kan täcka och dölja några extra coronakilon. Därför kan många föredra lösa klädesplagg, med eller utan bälte. Då behöver man inte fundera på om övervikten syns.  Else Lindroos tror också att många vill ha bekväma kjolar i collegetyg/mjukt bomullstyg. 

Skorna har också betydelse. Hon förespråkar sneakers till fest och vardags. Med dem kan man också motionera och gå lite extra. Sneakers passar också bra på sommarens evenemang, som ofta hålls utomhus i terrängen på grund av coronarestriktionerna. 

Många skulle kanske gärna gå på fest med högklackat, men när det inte har ordnats fester har de högklackade skorna fått stå, beklagar sig många av kunderna.

Också kostymen blir trivselplagg

Både dam- och herrmodet har tagit impulser av våra trivselplagg från coronatiden. Mjuka tyger med resår runt midjan, collegetyg och kashmir i munkjackor och hoodies, också från lyxmodehusen. Inspirationen från hemkläderna syns också i herrarnas kostymer. 

Else Lindroos har plockat fram flera olika kostymer. De behöver inte vara strikta och obekväma, betonar hon och visar på mjuka material, resårer i midjan. Det stela fodret i kavajen är borta. Nu är kläderna stretchiga, lätta att packa ner och upp och de behöver inte strykas när man får resa igen.

T-skjorta används mycket också i kontorsjobb, den är bekväm och töjbar, i olika strukturer utan knappar. Linnetyger och ylletröja fungerar bra till hösten. 

De populäraste kavajerna är egentligen en överskjorta i mjukt material, men med fickor.

Slipsen verkar vara helt ute, men den kan ersättas av en scarf eller duken i bröstfickan på kavajen. Det låter som om Else Lindroos skulle kunna tänka sig slips bara på begravningar och arbetsplatser med mycket konservativ klädkod.

Många besökare är stamkunder. Andra kommer inte så ofta. Else Lindroos nämner en grupp som behöver hjälp i höst. De som har varit familjelediga och hemma med barn i några år. De får hjälp med stiluppdatering inför återgången till arbetslivet.

- Under några år isolerade med barnen hemma och i parken har man gjort allt annat än kollat mode. Då är det också svårt att beställa kläder på nätet, om stil och storlek har förändrats efter tre år.

Kläder och mat i samma kundvagn

Det är inte bara klädtillverkarna som har haft svåra tider – också de som säljer kläder och mode har fått kämpa. Den finländska textil- och modeindustrin har förhoppningar om att igen bli en viktig industrigren som skapar arbetsplatser och välstånd.

Coronapandemin har skadat modebusinessen i Finland, men på försommaren tog finländarnas klädintresse fart, och slog nya rekord. I början av pandemin minskade många på antalet butiksbesök och försökte sköta alla ärenden på samma resa, inklusive klädköpen.

Så nu sker klädanskaffningen mer i samband med matuppköpen i köpcentren, när familjerna lämnar isoleringen för storköp.

Detta marketmode har nått mest barnfamiljer. Också singlarna under 35 sällar sig till dem som köper både kläder och mat i samma varuvagn.

Pandemin förändrade konsumtionsbeteendet radikalt. Efterfrågan på mode avtog, upptäckte man på varuhuskedjan Stockmann. Men efterfrågan på hushållsvaror och kosmetik ökade. Endast modehuset Lindex behöll sin starka ställning inom Stockmann-koncernen.

Problemen för Stockmann hade börjat tidigare, men pandemin gav betydande extra utmaningar. Nu är företaget i ett företagssaneringsprogram som har skakat om grunderna i det anrika varuhuset. Verksamheten i Ryssland har upphört. Många avdelningar har sanerats, stängts eller sålts för att drivas av andra företag. Själva varuhusbyggnaden i centrala Helsingfors ska säljas för att betala företagets skulder.

Sektori, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27698893

Varuhuset Stockmann hade problem redan innan coronapandemin bröt ut. Foto: Sektori, Wikipedia.

Modeavdelningarna står nu för 54 procent av försäljningen. Resten är skönhet, hem och livsmedel. Modeköparna har återvänt, försäkrar man på Stockmann.

Under den värsta isoleringen, då kunderna uteblev, utvecklades nya modetjänster. Else Lindroos och hennes kolleger ringde runt till stamkunderna för att etablera det som Stockmann kallar "Remote Fashion"-tjänsten. Moderådgivaren presenterar lämpliga kläder online efter ett samtal med kunderna, och därefter levereras de valda produkterna till dem.

Det blev ett sätt att överleva under coronakrisen.

Hur få en standard som passar?

-Det ska vara lätt och inte svårt att köpa kläder. Man ska inte efteråt behöva fundera på felköp, säger Else Lindroos.

Varuhusens skyltfönster har igen fått betydelse när många har aktat sig för att gå in, av rädsla för smitta. Risken för felköp blir större i snabbmodekedjorna, med billigare plagg som säljs över nätet och inte är tänkta för långvarigt bruk.

Else Lindroos ser nackdelen med näthandel. I värsta fall måste man returnera alla kläder man beställt och provat hemma, när ingenting riktigt passar.

Trots att det finns många internationella standardmått för kläder måste man känna till de många tillverkarnas olika mått. Många kvinnor har tre olika storlekar, beroende på modefirma. Det finns många kroppsliga skillnader och nationella traditioner som står i vägen för en fungerande samordning.

En kundgrupp saknas - politikerna

Ett av de mest kända finska branden är Marimekko. Fem av ministrarna i den nuvarande regeringen har ibland klätt sig i färggranna Marimekkoplagg på presskonferenserna. Statsminister Sanna Marin har framstått som en modeikon i utländsk press.

Foto: Laura Kotila/Socialministeriet

Social- och hälsominister Aino-Kaisa Pekonen är en av ministrarna i den finska regeringen som har visat sig i kläder från Marimekko.   Hon lämnade regeringen i slutet av juni för att ersättas av Hanna Sarkkinen, som återvænde efter barnledighet. Foto: Laura Kotila, Socialministeriet. 

Det har en betydelse att ministrarna klär sig i färger och mönster, som dessutom är inhemska. Det påverkar också kunderna. Marimekkos kläder var det första som gick åt i Stockmanns sommarrea, berättar Else Lindroos. Många kunder vill ha inhemska märken för att stödja den finländska modeindustrin.

Else Lindroos skulle gärna ha fler politiker på mottagning. I kommunalvalet i slutet av juni saknade hon kandidaternas omtanke om klädseln - och därmed om sina väljare. Det har speciellt betydelse, eftersom man i Finland röstar på enskilda kandidater, inte partilistor. 

De kunde vara bra med moderådgivning t. ex. innan de går till fotografen.

- Det är de enda bilderna man har av en människa somt är kandidat i valet. Vad har kandidaten satsat på fotograferingen för att jag ska rösta på henne? Ser hen ut att vara effektiv, lättillgänglig och öppen? Else Lindroos är övertygad om att man kan få bättre framgång i valet om man är rätt klädd.

Else Lindroos betonar att de flesta politiker är stiligt klädda, och de måste ju satsa på stil eftersom de representerar Finland. Och hon vill inte kritisera någons stil, men gärna hjälpa kunderna att hitta sin egen.

- Personlig stil är det jag stöder, men klädkoderna ska respekteras

För politikerna gäller samma begränsning som för finländarna i allmänhet: stelheten och blygseln. Vi är lite konservativa och vågar inte så mycket i Finland. Vi vill inte sticka ut och avslöja för mycket om vår personlighet. Då vågar man inte heller byta stil, även om det skulle locka. Else Lindroos råd är att passa på nu, när så mycket annat har förändrats.

Else Lindroos klädtips inför arbetsintervjun

Else Lindroos (till höger i bilden ovan) tar emot alla slags önskemål från kunderna; de behöver kläder till arbete, fest, högtid och sommarferie. En vanlig orsak till besöket hos moderådgivaren är arbetsintervjuer. Då måste man göra ett gott intryck. 

Att bara klä sig i svart och vitt är lite tråkigt, säger Else Lindroos. Den som ska på arbetsintervju bör klä sig som de klär sig på den arbetsplats man söker till. På moderådgivningen hjälper man med kolla klädkoden för just det företaget, Då blir det lättare att pricka rätt i klädseln, att både sticka ut och bli ihågkommen, men ändå få en harmonisk helhet. 

Ett lyckat klädval på arbetsintervjun ger intrycket att den sökande inte behöver fundera på vad hen har på sig. En säkerhet i kläderna gör att man kan koncentrera sig på intervjun.

Else Lindroos vet inte alltid hur det gick efteråt, men ganska många av kunderna ger besked. Eller så berättar de senare, nästa gång de kommer för att söka kläder.

Regler om distansarbete

Den riksomfattande rekommendationen om distansarbete i Finland har gällt anställda inom både den offentliga och privata sektorn där arbetsuppgifterna har gjort det möjligt. Man undviker närkontakt på arbetsplatser och i allmänna kommunikationsmedel så länge vaccinationstäckningen är under 70 procent och tills man ser konsekvenserna av att olika restriktionsåtgärder hävs.

Missa inte underklädernas designhistoria!

Foto: Cata Portin

Fram till den 29 augusti visar Designmuseet i Helsingfors utställningen Bekvämlighetens revolution. 

Vi skriver om utställningen här:
h
This is themeComment