Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2022 i Tema: Den gröna omställningen i EU-miljöhuvudstaden i Finland fick fart på grön omställning
EU-miljöhuvudstaden i Finland fick fart på grön omställning
tema

EU-miljöhuvudstaden i Finland fick fart på grön omställning

| Text: Bengt Östling, foto: Cata Portin

Att bli korad till Europas miljöhuvudstad är en ära som många städer kämpar om. Men vad sker efter att året är över? I Lahtis, som hade titeln 2021, fortsätter miljöarbetet och de gröna projekten.

Cirkulär ekonomi var ett huvudtema och det syns fortfarande på många håll i staden.  Anskaffningar och evenemang i staden gjordes hållbarare. Stadsdirektören använde tjänstecykel i stället för bil. 

Foto: Cata PortinMarknadsföringen inleddes för ölserien “Wasted Potential”, baserad på naturens restprodukter. Till och med stadens församlingar tog in ekologi och hållbarhetstema i både verksamhet och förkunnelse.

Miljöfrågorna är viktiga också för det största nordiska mälteriföretaget Viking malt. Under miljöhuvudstadsåret inleddes byggnadsarbetet på en utvidgad fabrik i Lahtis.

Lahtis finns i landskapet Päijänne-Tavastland, drygt en timmes körresa norr om Helsingfors. Denna industristad led hårt av lågkonjunkturen i början av 1990-talet. 

 Exporten österut försvann då Sovjetunionen upplöstes. Det som blev kvar var miljöproblemen. Stadens sjöar var nedsmutsade av avfall från fabriker och bosättning.

Renhet lönar sig

Träförädling, möbler och metall har varit viktiga för orten. Området runtom Lahtis anses vara en centralort för finländskt jordbruk och spannmålskunnande.

 Numera är Cleantech en växande gren i näringslivet. Staden vill bli klimatneutral snabbare än någon annan stad i Finland. 

 Det amerikanska mediebolaget CNN utlyste nyligen Lahtis som ett av de intressantaste turistmålen i världen.

Statusen som Europa miljöhuvudstad förpliktar. Visserligen hade både Stockholm, Oslo och Köpenhamn haft titeln tidigare. Men Lahtis var den minsta och nordligaste miljöhuvudstaden någonsin.

 Staden satte som mål att visa de övriga finländska städerna och omvärlden hur den gröna omställningen kan göras konkret. Det skedde i samarbete med universitet, företag, och framförallt medborgarna som till slut lät sig övertygas.

Miljövänlig livsmedelsbransch

Många av framgångshistorierna inom cirkulär ekonomi finns inom livsmedelsbranschen och det såkallade spannmålsklustret.

Viking Malt är ett sådan företag. Det förädlar spannmål och levererar cirka 600 000 ton malt på årsbasis till bryggerier och destillerier i Nordeuropa och övriga världen.

Foto: Cata Portin

Viking Malt producerar malt i Finland, Sverige, Danmark, Polen och Litauen. Bolaget omsätter på årsbasis cirka 250 miljoner Euro och har cirka 240 anställda. 

Svenska Lantmännen äger 37,5 procent av bolaget, resterande del ägs av det finska familjeföretaget Polttimo, som inledde som brännvinsbränneri. 

Störst blir större

Viking Malt är det största maltproducenten i Östersjöområdet. Nu ska man bli ännu större, med en ny fabrik som ska bli klar 2023. 

-Vår anskaffning baserar sig främst på lokal produktion, berättar anskaffningschef Christian Tallskog på Viking Malt i Lahtis. Det mesta av spannmålen kommer från närområdet och södra Finland. 

Foto: Cata PortinMest använder man korn, vete och råg. Viking Malt har även ett projekt på gång med åkerbönor för livsmedelsändamål.

Fabrikbygget i Lahtis är en strategisk investering och en del av Viking Malts långsiktiga planering.  Det är en signifikant investering, kring 90 MEUR. 

-Det är stort för ett företag i vår storlek, men även en av de största investeringar som har gjorts i Lahtis under de senaste åren, enligt Christian Tallskog.  

Produktionskapaciteten blir omkring 85 000 ton per år medan den nuvarande fabriken har en kapacitet på 75 000 ton per år.

Grönare ökande produktion

Produktionen ökar alltså. Eftersom det blir en ny och innovativ fabrik med ny teknologi syftar man även till bättre effektivitet, och att bli grönare, påpekar Tallskog.

- Miljöfrågor är viktiga för oss, det är en del av vår CSR-agenda, vi vill producera på ett hållbart sätt. Vi är ett familjeföretag och vår nuvarande ägare är femte generation: vi skall bevara miljön för även kommande generationer. 

Viking Malt syftar till att minska på energin som används, för att minimera användningen av fossila bränslen. 

- På lång sikt syftar vi också till att minska på användningen av vatten, säger Christian Tallskog. Det sker inom de ramar som finns med tanke på processen, kvalitetskrav från kunderna samt kvaliteten på skörden. En ändring som är värd att nämna är att Viking Malt i fjol slutade använda kol i energiproduktionen.

Nya kornsorter, mindre utsläpp

Bolagets CSR-rapporter ger ledtrådar om bland annat hur koldioxidutsläppen ska minska genom nya kornsorter.

-Vi jobbar ständigt för att ta fram nya sorter med högre skörd och bättre odlingsegenskaper. Högre skördar betyder i allmänhet lägre CO2-utsläpp per producerat ton spannmål, säger Christian Tallskog. 

Viking Malt är även med som kompanjon för det regenerativa jordbrukets online-utbildning som har tagits fram av Baltic Sea Action Group (BSAG) och Reaktor. 

Viking Malt ser en möjlighet att positivt påverka Östersjöns miljö genom hållbart jordbruk. Bolaget ser engagemanget hos sina leverantörer, de finländska bönderna.

Livsmedelskris efter Ukraina-kriget?

Just nu påverkar krisen i Ukraina också Viking Malts verksamhet med anskaffning och försäljning.

Kriget har så klart varit en stor chock. Viking Malt har inga anställda i Ryssland. Kunder finns både i Ukraina och i Ryssland, men de är inte under sanktioner. 

Just nu tar Viking Malt inga nya order från Ryssland, men respekterar de juridiska skyldigheterna, enligt Christian Tallskog. 

 På grund av den ekonomiska situationen i Ryssland är det inte mycket som i praktiken levereras. Det kan drabba verksamheten vid Lahtisfabriken. 

Gällande anskaffningen påverkas Vikting Malt inte direkt. Men priserna på spannmål har stigit kraftigt på alla marknader eftersom Svartahavs-området svarar för en stor del av världens spannmålsproduktion.

Redan före Ukrainakrisen ökade priset för både korn, aluminium och energi på internationellt. Det känner man av också i Lahtis.

Hållbarhet viktigt i turbulenta tider

- Prisökningen på särskilt korn och energi påverkar oss och vi följer noggrant med vad som händer på marknaden, säger Christian Tallskog. Man har ökat analysen av marknaderna. Riskhanteringen blir viktigare för att navigera i den nu så turbulenta omgivningen.  

Pär-Gustav Relander, delägare och styrelseordförande i Viking Malt Group, betonar hållbarheten i allt företaget gör, när omvärlden förändras och teknologin utvecklas.

När grundstenen murades i den nya fabriken påpekade han att bolaget genomför sin egen omvandling, samtidigt som man är med och skapar förändringen i världen.

Flera utbyggnader och produktionsförändringar har skett under åren. Efter Sovjetunionens upplösning etablerade bolaget sig i Estland och Litauen. Företaget har också verksamhet i Halmstad i Sverige.

Härifrån kommer ölet

Viking Malt är Nordens största tillverkare av malt. Produkterna säljs för dryckes- och öltillverkning över hela världen.

Viking Malt har mälterier i de nordiska länderna Sverige, Danmark och Finland och dessutom i Litauen och Polen.

Det finländska ölet kommer från cirka 100 000 hektar kornåkrar i Finland. 

 

h
This is themeComment