Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Vindkraft tiltrækker
tema

Vindkraft tiltrækker

| Av: Anders Jacobsen

Den danske vindmølleindustri boomer og tiltrækker folk - men der skal arbejdes for at få folk med de rette kvalifikationer.

Den danske vindmølleindustri har fuld fart på. Efter nogle års afmatning, er der igen kommet gang i produktionen og opstillingen af vindmøller mange steder på land og ikke mindst i havet omkring Danmark. Vindmølleindustrien regner med, at omsætningen i 2012 vil runde de 100 milliarder kr. i den industri, der er baseret i Danmark. Det giver beskæftigelse til en masse folk, og det kræver omstilling til den nye branche - men det vil også øge efterspørgslen efter kvalificerede folk.

To af dem, der har oplevet denne omstilling, er skibsfører Poul Lund og maskinchef Steffen Nilsson på skibet Seapower, der ejes af firmaet A2SEA, og skibet ligger lige nu i Nyborg Havn, hvor vi besøger dem.

De har begge tidligere sejlet på langfart og med sandpumper, hvor de har håndteret sand og sten. Men for nogle år siden blev begge hyret til at arbejde på Seapower, der de har til opgave at opsætte og vedligeholde vindmøller ude på havet. Seapower var oprindelig et feederskib, der er ombygget med fire støtteben og en kæmpe kran.

48 vindmøller

Lige nu kan besætningen med stor tilfredshed slappe lidt af en kort stund, efter at de lige er blevet færdig med at opsætte 48 vindmøller ud for kysten til Skåne for den svenske energikoncern Vattenfall i samarbejde med Siemens Wind Power A/S:

- Jeg har tidligere sejlet på langfart, med det blev for kedeligt, og siden 1983 har jeg arbejdet på et entreprenørfartøj - en sandpumper, fortæller Poul Lund. Men for nogle år siden blev jeg hyret til Seapower, og det er virkelig spændende. Selv om møllerne er ens, er der altid forskellige forhold, hvor de skal sættes op - strøm og bundforhold er forskellige.

- Det er jo meget store og tunge elementer med en masse avanceret teknik inde i, så sikkerheden kører på et meget, meget højt niveau for at undgå skader både på personer og materiel. Samtidig skal vi dokumentere alt, hvad vi gør. Vi mødes hver morgen og aftaler, hvad der skal ske i løbet af dagen - og ikke to dage er ens.

- Men selv om det er en

spændende og voksende branche, kan det godt være svært at få kvalificerede folk. Men jeg ved, at kampagnen “Det Blå Danmark” gør meget for at tiltrække folk til de maritime erhverv. Dette er jo et nichejob - det er ret specielt og unikt at være med til, siger Poul Lund.

Handler om præcisionVindkraft tiltrækker - ill

Hans kollega, maskinchef Steffen Nilsson, er også meget tilfreds med arbejdet. Han fortæller, at der var meget mere slid på sandpumperen og meget at lave. Dette er noget andet - det handler om præcision:

- Her er ikke så meget at vedligeholde, men her handler det om præcision, og så er her en masse papirarbejde, fordi alt skal dokumenteres. Samtidig skal vores oliejournal opdateres hele tiden, for vi går meget op i ikke at forurene omgivelserne. Det er min opgave at holde styr på det. Jeg foretrækker dette frem for at sejle på langfart - vi har et langt bedre og tættere arbejdsmiljø her, siger Steffen Nilsson.

A2SEA

I Fredericia har firmaet A2SEA til huse, og ud over skibet Seapower ejer firmaet også et andet skib samt en platform til at opsætte og vedligeholde vindmøller på havet. A2SEA er et ungt firma, der blev oprettet i år 2000, og i dag er der omkring 130 ansatte, fortæller den administrerende direktør Kaj Lindvig:

- Hvert skib har to besætninger med ca. 26 personer hver, så de kan skiftes til at arbejde og holde fri, og på platformen er der ca. 40 ansatte.

- På skibene har vi en lang række forskellige folk bl.a. matroser, maskinfolk, ingeniører, navigatører, kokke, styrmænd og kaptajner. I land har vi en række kontorfolk samt salgs- og marketingmedarbejdere, teknikere og ingeniører med videre.

- De to skibe var oprindelig almindelige feederskibe til containere, og i 2001 byggede vi dem om med støtteben og en kran. Skibene kan sætte støttebenene ned på bunden af havet for at stabilisere, når de skal opsætte en mølle.

- De folk, vi har, er typisk kommet fra mange andre industrier - både teknikere og kontorfolk. Dem på skibene har sejlet før, men det nye arbejde handler meget om at arbejde tæt sammen i et team, og det har de skullet lære. Det er meget store ting, de håndtere, og sikkerheden er meget vigtigt - alle er godt “klædt på” med sikkerhedsudstyr og træning.

- Hver mølle koster omkring 20 millioner kr., så de 48 møller, vi lige har sat op ved Skånes kyst, har i alt en værdi på omkring en milliard kr.

- Er det let at skaffe arbejdskraft? - Ind imellem har det været et problem, men vindmøller er “in”, og det tiltrækker folk. Vi har nok været begunstiget, og vi er stadig en mindre virksomhed. Men vi forventer at fordoble omsætningen i løbet af tre år, for der er nogle vækstrater i vindmølleindustrien, som man ikke ser andre steder, og det skyldes ikke mindst de høje oliepriser. Vores største problem er, at vi ofte må sige nej til folk, der gerne vil være med, siger Kaj Lindvig.

Tiltrække højtuddannede

Hos brancheorganisationen Vindmølleindustrien fortæller projektleder Anders Dalegaard, at det største problem er at tiltrække højtuddannede især ingeniører:

- På sigt er der også behov for arbejdskraft “på gulvet”. Vi arbejder med at sætte fokus på, at dette er en ny, attraktiv og spændende branche. Det er især overfor de studerende - ikke mindst ingeniører - at vi målretter indsatsen. Branchen har tidligere været lidt lukket, men det laver vi om på nu, hvor den boomer.

- Vi tilbyder praktikpladser, gæsteforelæsninger og projektsamarbejde med de studerende. Vi har 17 medlemsvirksomheder i organisationen, og til december tager vi til European Offshore Wind i Berlin, og der inviterer vi 40 studerende og 10 undervisere med.

- Vi gør meget for at sætte fokus på vindmølleindustrien som noget attraktivt, og vi forsøger at samarbejde med relevante parter bl.a. ingeniørerne.

- I forhold til montørerne er vi gået i samarbejde med Industriens Uddannelse, om at skabe en to-årig erhvervsuddannelse indenfor vingeproduktion og montage, fortæller Anders Dalegaard.

Fra 800 til 3.200 ansatte

Hos Siemens Wind Power A/S siger Linda Lisberg Poulsen, der er specialist i rekruttering, at de har ansat 1.000 personer hvert år i både 2006 og 2007:

- Tidligere var vi en mindre virksomhed, der blev opkøbt af Siemens, og på tre år er vi vokset fra 800 til 3.200 ansatte. Vi har især mange ingeniører, servicemontører samt folk i administrationen. Det er en utrolig spændende branche, og den boomer, siger Linda Lisberg Poulsen.

Hos den store danske vindmølleproducent Vestas Wind Systems A/S fortæller personaledirektør Anni Vind Frandsen, at der totalt er 14.000 ansatte i virksomheden - heraf er 7.000 i Danmark. Om rekruttering siger hun:

- Det er meget forskelligt - nogle specialister kan være svære at få fat i. Men vi er en kendt virksomhed, og der er stor fokus på miljø, CO2- udslip, vind- og alternativ energi, og det tiltrækker folk. Mange unge vil godt gøre en forskel i deres arbejde så vi får mange ansøgninger, fortæller Anni Vind Frandsen.

Artikkelen har vært publisert i AiN nr 3, 2007 og kan lastes ned som pdf.

h
This is themeComment