Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2008 i Byggare räds inte ökad konkurrens
Nyhet

Byggare räds inte ökad konkurrens

| Text: Gunhild Wallin

- Jag är inte särskild bekymrad över domen, säger Jens Hoffman, verkställande direktör och delägare i byggföretaget Dipart med 50 anställda.

Dipart är ett starkt värderingsstyrt företag, där en av värderingarna är långsiktighet och medarbetarinflytande. Då ingår att man betalas efter kompetens och inte efter nationalitet. Trots att företaget av bemanningsföretag erbjudits att anställa utländsk arbetskraft för cirka en tredjedel av den vanliga kostnaden så har man valt att inte göra detta.

Tretton nationaliteter jobbar idag i firman, på samma villkor som de inhemska arbetarna.

 Jens Hoffman, vd i byggföretaget Dipart - Hudfärg eller nationalitet är ingen parameter för oss när vi sätter lön. Vi värderar andra saker och ger extra bonus för bland annat kvalitet, bemötande och ordning och reda, säger Jens Hoffman.

Att det kommer in företag från andra länder och konkurrerar med de svenska företagen är en verklighet som är här, och det är bara att acceptera den situationen. Om dessa firmor har avtal som reglerar dubbelt boende, resor och andra rättigheter, det vill säga villkor som gör det rimligt för byggnadsarbetare att bo och leva i Sverige, så borde det inte vara något problem att klara konkurrensen. Han tror inte att bolag som inte erbjuder rimliga löner kommer att bli långvariga.

Många utländska byggarbetare är erkänt duktiga och har inga problem att få avtalsenliga löner i svenska företag. Som svensk byggare i Sverige har man också konkurrensfördelar i form av språk och kontaktnät.

- Problemet för mig är inte att det kommer utländska företag, så länge de jobbar vitt. Det är när de har 70 kronor svart i timmen, som det inte går att konkurrera, säger Jens Hoffman.

Artikkelen er publisert i AIN nr. 1, 2008 og kan lastes ned  som pdf.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment