Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2012 i Vad med en personlig tränare - av hjärnan?
Vad med en personlig tränare - av hjärnan?
Nyhet

Vad med en personlig tränare - av hjärnan?

| Text: Carl-Gustav Lindén, Foto: Richard Nordgren

Till listan över nya yrken kan Arbeidsliv i Norden nu också lägga ”personal brainer” och titeln innehas av finländaren Reidar Wasenius. Han förverkligade nyligen en tjugo år gammal dröm och öppnade ett träningscenter för hjärnor, BRIIM Center, i Helsingfors.

 

Wasenius, som sysslat med produktutveckling vid företag som Nokia och Samsung och i ett tidigare liv varit lärare, har de senaste åren ägnat sig åt hjärnträning.

- Jag grät lite i morse. Det här något jag tänkt på i 22 år, säger han vid öppningstillfället.

Wasenius konstaterar att arbetsgivarens krav på sina anställda är ohållbara och att folk behöver hjälp med att slappna av och ladda batterierna.

Folk förväntas göra många saker på en gång och ändå göra varje sak noggrant.

  • De ska fatta snabba beslut på basen av bristfällig information.
  • De måste hela tiden lära sig nya saker och minnas en mängd detaljer.
  • De ska vara kreativa och innovativa under stress - samtidigt som de förväntas vara ständigt motiverade och positiva.

Det går inte ihop och i vissa branscher, som inom IT, har anställda stora problem.

- Men jag vill skilja detta från mental hälsa. Vi arbetar med folk som inte har någon diagnos - vi lovar inget - och vi har inte satt upp något lyckocentrum.

Reidar Wasenius

Wasenius satsar på strategier och konkreta metoder som vem som helst kan använda för att träna minnet och öka koncentrationsförmågan, att vara närvarande. Ljud, ljus, doft, form, mänsklig kontakt – alla medel är tillåtna. Lek och spel är en viktig ingrediens även om Wasenius inte är övertygad om att vad som helst duger.

- Sudoku är roligt, men kan det hjälpa dig i arbetslivet?

Samtidigt passar han på att slå ihjäl några myter, som att somliga är kreativa och andra inte eller att minnet försvagas med åren.

Wasenius är övertygad om att hjärnträning, som huvudsakligen handlar om vardagliga former av inlärning, kunde vara ett motmedel mot utslagning. Mer än hundratusen finländare har tvingats gå i tidig pension på grund av mentala problem eller beteendestörningar. De utgör närmare hälften av alla finländare i förtidspension och psykiska problem är den överlägset vanligaste enskilda orsaken.

Tanken är att BRIIM Center, som är fyllt av finländsk design, ska få internationella efterföljare. I Wasenius tankar finns på planer på att öppna liknande anläggningar i Nederländerna, Singapore och Tyskland.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment