Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2012 i Generationerna växer isär varnar Finlands omsorgsminister
Generationerna växer isär varnar Finlands omsorgsminister
Nyhet

Generationerna växer isär varnar Finlands omsorgsminister

| Text: Carl-Gustav Lindén, Foto: STT-lehtikuva/Prime Minister's Office

Det är aldrig för sent att bli engagerad i samhället, men Finlands omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson upplever att utvecklingen går åt fel håll. Den förväntade livslängden ökar, livskvaliteten förbättras och de gyllene åren blir bara fler.

 -  Attityderna hänger inte med, säger ministern som har personliga erfarenheter av hur fördomsfulla folk kan vara gentemot seniorer.

- Vad är det som gör att klyftan mellan generationerna växer i Finland?, frågade hon när Finland nyligen officiellt invigde Europaåret för aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna.

För Finland, där befolkningen åldras snabbare än på de flesta andra ställen i världen, behövs verkligen ett bra svar på frågan.

- Genom lagstiftning kan vi ju inte tvinga folk att umgås.

Förbud mot ålder

Från publiken hördes kommentarer om att tidningarna borde förbjudas att nämna åldern på de personer som intervjuas, eller att seniorer oftare borde få komma till tals i tv. I stället för att låta folk vara stolta över sin höga ålder behandlas de nedlåtande i det offentliga samtalet.

- Om allt hade varit bra behövde vi ju inte det här temaåret, säger Eikka Kosonen som är chef för EU-kommissionens Finlandsrepresentation.

Arbetshälsoinstitutet har genomfört en rad projekt där arbetsförhållanden, livslång lärande och kompetenspåbyggnad tas i bruk för att hjälpa folk att arbeta längre. Professor Anneli Leppänen slår hål på myten att äldre inte kan lära sig.

- Vi har undersökt skolkök och där visar det sig att åldern inte spelar någon roll för hur folk lär sig. Kompetensen växer hos deltagarna i alla åldrar.

Hon menar att det behövs människor i olika åldrar på arbetsplatserna medan det nu finns ställen där hela generationerna saknas helt. För tio år sedan (1998-2002) hade Finlands regering ett politikprogram för åldrande, men sedan tog ambitionen slut. Nu är ett nytt på gång som ska beakta åldrande i ett bredare perspektiv.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment