Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2012 i Anniken Huitfeldt ny arbetsminister i Norge
Anniken Huitfeldt ny arbetsminister i Norge
Nyhet

Anniken Huitfeldt ny arbetsminister i Norge

| Text och foto: Björn Lindahl

Norge får en ny arbetsminister. Det är Anniken Huitfeldt som byter från kulturdepartementet till arbetsdepartementet, med ansvar för en tredjedel av statsbudgeten.

Bytet skedde lika mycket för att få plats till Hadia Tajik, som blir den första muslimska ministern i Norge.

Tajik, som med sina 29 år också blir den yngsta ministern någonsin i Norge, har arbetat som politisk rådgivare åt Jens Stoltenberg.

Hadij TajikNär han presenterade henne på Slottsbacken för pressuppbådet som väntade där beskrev han henne som en spännande människa som hade förmågan att formulera nya tankar.

- Hon har en enastående politiska talang, sa han.

- Det ger extra poäng att hon också tillför regeringen nya kulturella erfarenheter, sa han.

För att få in Tajik blev det istället Hanne Bjurstrøm som försvinner ut av  regeringen, trots att hon anses ha gjort ett bra jobb. Den andra stor ändringen är att utrikesminister Jonas Gahr Støre blir ny hälsominister.

Bränner för jämställdhet

För Anniken Huitfeldt innebär det att hon nu får ett större ansvar. Men flera av frågorna, som diskriminering, inkludering och jämställdhetspolitiken har hon också arbetat med tidigare, som barn- och jämställdhetsminister.

- 2013 kommer vi att fira att det är 100 år sedan de norska kvinnorna fick rösträtt, sa säger hon.

Redan den 25 september kommer det en ny stor utredning om jämställdheten i Norge. Anniken Huitfeldt, anser att de största utmaningarna finns inom arbetsmiljön och arbetstiderna.

- Inom industrin har man varit väldigt mån om att säkra arbetstagarnas rättigheter och se till att arbetet inte blir för belastande. Men de tyngsta lyften sker idag inom äldreomsorgen, där det är flest kvinnor som arbetar, säger Anniken Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt ny arbetsminister

Hon påpekar att kvinnor och män sjukskrev sig och förtidspensionerade sig i lika hög grad för trettio år sedan, men att andelen kvinnor som gör det är betydligt högre idag.

- Kvinnor är en lika stabil arbetskraft som män. Därför är det något med arbetsplatsen som är fel, säger hon.

Hur går det med strejkrätten?

Anniken Huitfeldt beskriver sig själv som en person som inte är rädd för konflikter. Strax innan hon övertog stoppade regeringen tre arbetskonflikter på en vecka med det som kallas för ”tvungen lønnsnemnd”. Formellt sker det genom att det Stortinget fattar beslutet, men regeringen kan också genomföra det genom en provisorisk anordning och stortinget inte är i session. Parterna uppmanas att avbryta alla konfliktåtgärder och de måste acceptera en lösning som Rikslønnsnemnda kommer fram. Beslutet där kan inte överklagas.

Norge har flera gånger fått kritik, både av FN:s arbetsorganisation ILO och av olika fackförbund för att den utnyttjar tvungen lønnsnemnd för ofta.

- Jag kommer inte att deklarera någon ny politik på det området men generellt är det viktigt att det är ansvar som först och främst vilar på arbetslivets parter att förhandla fram nya avtal.

- Vi har en annan inställning till den frågan än i många andra länder. När jag studerade det som kallas för Industrial Relations i England undrade föredragshållaren hur vi avslutade arbetskonflikter i Norge, säger Anniken Huitfeldt.

- ”Ja, men hur avslutar ni konflikten?” frågade han mig. Han kunde inte tro att arbetsmarknadens parter verkligen accepterade ett sådant beslut.

Norges mäktigaste kvinna?

Själv ser hon fram till ett konstruktivt samarbete med Kristin Skogen Lund, som nyss tagit över som generaldirektör för NHO, det norska arbetsgivar- och industriförbundet.

- Kommer du att detronisera Skogen Lund på platsen som Norges mäktigaste kvinna?

- Den sortens maktrangeringar får andra ägna sig åt, svarar Anniken Huitfeldt på Arbeidsliv i Nordens fråga.

Norge är känt internationellt för att det infört kvotering av kvinnor i de börsnoterade företagen. Hur ska du driva jämställdhetsarbetet vidare inom näringslivet?

-  Inom socialdemokratin har vi aldrig varit rädda för att använda kvotering. Det är ett effektivt medel som gett goda resultat. Det är möjligt att vi använder det på nya områden, men det stora problemet för jämställdheten är att kvinnor har deltidsanställningar som är för små. Många vill arbeta längre än de deltidsprocent de får idag, säger Anniken Huitfeldt.

Du kommer att förvalta en tredjedel av statsbudgeten med alla de viktigaste sociala försäkringarna. Har du själv tagit emot bidrag någon gång?

- Jag har fått föräldrapenning, barnbidrag och vårdnadsbidrag. Och mina föräldrar fick barnbidrag för mig.

Nya uppgifter

Anniken Huitfeldt och Jonas Gahr Støre får nya uppgifter i Jens Stoltenbergs regering. Huitfeldt blir arbetsminister, Støre blir hälsominister. Tidigare var de kultur- respektive utrikesminister.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment