Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2012 i Dagpengeforringelser presser den danske model
Nyhet

Dagpengeforringelser presser den danske model

| Tekst: Marie Preisler

Dagpengeforringelserne undergraver den danske arbejdsmarkedsmodel, mener den danske fagbevægelse.

”Torsk” er i Danmark både en fisk og skældsord for et stort fjols. Det var derfor ingen tilfældighed, at det var torsk den danske fagbevægelse satte på bordet, da den dækkede op for Folketingets 179 medlemmer ved et langbord på slotspladsen foran Folketinget ved parlamentets officielle åbning, der altid finder sted første tirsdag i oktober.

Fagbevægelsen er vred på regeringen. Usædvanligt vred. Med torske-happening, debatindlæg og avisannoncer har de offentligt ansattes fagforbund med til sammen 500.000 medlemmer indledt en større medieoffensiv i protest mod, at arbejdsløse fra nytår kun kan få dagpenge i to år, mod hidtil fire år. Med den forringelse gør den socialdemokratisk ledede regering vold på hele den danske arbejdsmarkedsmodel, advarede ti forbundsformænd i et fælles debatindlæg forud for Folketingets åbning.

Tryghed på vej i dybet

Den danske model overlader en relativt stor del af arbejdsmarkedspolitikken til arbejdsmarkedets parter, og modellen hviler på det fundament, at parterne har en fælles interesse i, at ansatte relativt let kan fyres mod til gengæld at have økonomisk tryghed, når de mister arbejdet. Med kortere dagpengeperiode er den tryghed på vej i dybet, mener forbundene og truer med at kræve længere opsigelsesvarsler.

Forbundene er ikke formildet af, at regeringen har bevilget 330 mio. dkr. til en akutpakke, der skal forsøge at skaffe job til dem, der ellers snart mister ret til dagpenge. De tror ikke, det vil lykkes at finde job til alle berørte. Og kræver som minimum at optjeningsperioden i dagpengereglerne lempes, så ledige kan få ret til dagpenge efter et halvt års arbejde, mod i dag et helt år.

Fra støttepartiet Enhedslisten og store dele af regeringspartiet SF lyder samme krav, mens regeringspartiet De Radikale pure afviser at lempe dagpengereglerne, så statsminister Helle Thorning-Schmidt kommer på en svær opgave, når hun skal forhandle finanslov for 2013. Hun undlod helt at nævne dagpengesagen i sin åbningstale, og valgte i stedet at varsle en skolereform, der skal sikre danske børn og unge bedre uddannelse.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment