Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2012 i Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge
Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge
Nyhet

Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge

| Text och foto: Björn Lindahl

Sex nya kommuner ansluter sig till projektet Jobbresan, som har som mål att ge arbetslös ungdom i Sverige jobb i Norge. Försöksverksamheten med ungdom från Söderhamn har varit vällyckad. Nio av tio ungdom blev erbjudna jobb inom 30 dagar.

Det är Nordjobb, som tillsammans med Arbetsförmedlingen och Söderhamns kommun som i somras drev pilotprojektet Jobbresan, som omfattade 80 ungdomar. Nu ansluter sig Sandviken, Hofors, Ockelbo, Hudiksvall, Bollnäs och Gävle till projektet, samtidigt som Söderhamn fortsätter. Målet är nu att 150 ungdomar ska få jobb i Norge.

Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen, konstaterar att det råder stora skillnader i arbetsmarknadsläget mellan de två länderna. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är över 20 procent, medan den i Norge är lägre än 10 procent.

De norska arbetsgivarna anställer gärna ungdomar från Sverige:

- Vi upplever att det är brist på arbetskraft i Norge och vi har väldigt goda erfarenheter med arbetssökande från Sverige. Den gemensamma kulturen och våra språk gör att de anställda snabbt kan sätta sig in i arbetsuppgifterna, säger Kristoffer Stein som är chef på Personalhuset i Lillestrøm, en tätort utanför Oslo

- Dessutom upplever vi att de arbetssökande som kommer via Jobbresan är motiverade och väl förberedda. Att Nordjobb och hemkommunen hjälper till med bostad den första månaden och att de får den hjälp de behöver för att skaffa sig skattekort och bankkort ger oss som arbetsgivare en trygghet om att de menar allvar med sin jobbansökan, säger han.

José Pérez Johansson, som är projektledare för Jobbresan i Norge, är också nöjd:

- Det är mycket inspirerande att fler kommuner ser på den gemensamma nordiska arbetsmarknaden som en tillgång och en plats där deras ungdomar får möjlighet att utveckla sig och skaffa nya erfarenheter, i arbetslivet såväl som kulturellt. Jag är övertygad om att den dag dessa ungdomar kommer hem så har de med sig både pondus och en helt annan framtidstro i bagaget, säger han.

- Föreningarna Nordens vision är ett nordiskt Jobbresan som inkluderar de flesta av de nordiska länderna. För det behövs det så klart resurser så när och om vi når dit är det svårt att sia om. Nästa år har ju Sverige ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet och ungdomsarbetslösheten är högst uppe på agendan så projektet ligger i alla fall rätt i tiden.

José Pérez Johansson

som är projektledare i Oslo för ”Jobbresan” och tre av de svenska ungdomarna: Jimmy Löfstrand, David Andersson och Jonas Åberg (bilden ovan).

Läs vår tidigare artikel om projektet:

Jobbresan ger ungdom tro på egen framtid

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment