Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2013 i Socialdemokraterna i Island: Árni Páll Árnason blir ny partiledare
Nyhet

Socialdemokraterna i Island: Árni Páll Árnason blir ny partiledare

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

Socialdemokraterna i Island valde ny partiledare under partikongressen. Alltingsledamoten Árni Páll Árnason valdes till ordförande för den socialdemokratiska alliansen Samfylkingin.

I sitt linjetal manade Árni Páll Árnason till lugn och till en saklig samhällsdebatt. Han sa att islänningarna kan vara oense om metoder och vilka vägar som ska tas men de ska diskutera sig fram till ett avgörande. Han liknade den nuvarande politiken med ett ideologiskt inbördeskrig i skyttegravar.

- Ideologiskt inbördeskrig med krav om total lydnad mot ledaren och en snabb retrett till skyttegravarna när ledaren kallar, hör inte längre hemma i det socialdemokratiska nationalhemmet, sa den nye ledaren bland annat.

Arbeidsliv i Norden rapporterade nyligen om ASÍ-ledaren Gylfi Arnbjörnssons kritik av hur regeringen svikit sina löften mot arbetslösa. Som protest lämnade han det socialdemokratiska partiet.
Den nye partiledaren anser att samarbetet mellan arbetsmarknadsorganisationerna och regeringen måste bli bättre än vad den har varit hittills.

- Parterna måste kunna kommunicera, säger han.

Árni Páll Árnason sade i sitt linjetal att det isländska folket nu förväntar sig att få delta i det viktiga beslutsfattandet om folkets framtid genom folkomröstningar. De politiska partierna ska stimulera samhällsdebatten, sade han och tillfogade att just det gör den socialdemokratiska alliansens roll viktig.

- Vi måste utnyttja partiets möjligheter för att utveckla nya arbetssätt och en ny politik som bidrar till en öppen samhällsdebatt och folkets direkta deltagande i samhällsutvecklingen, säger Árni Páll Árnason.

Den politiska debatten just nu går ut på frågan om Island borde lägga ner förhandlingarna med EU efter parlamentsvalet i vår eller om Island borde slutföra förhandlingarna och sedan hålla en folkomröstning. Den nye partiledaren anser att det är viktigt att slutföra förhandlingarna så att islänningarna kan rösta om ett avtal.

Under sin tid på socialministeriet var Árni Páll Árnason också minister för näringslivs- och jämställdhetsfrågor. Han säger att Islands jämställdhetspolitik är progressiv och bra men att det finns faror vid horisonten. Han nämner speciellt nedskärningarna inom välfärdssystemet. Kvinnor tvingas stanna hemma för att ta hand om sjuka släktingar utan att få betalt för det.

- Vi vet alla vad det för med sig. Det för ingenting annat än kvinnoförtryck med sig, säger Árni Páll Árnason.
Socialdemokratiska alliansen har också fått en ny viceordförande. Det är finansminister Katrín Júlíusdóttir.

Árni Páll Árnason 1 Partiledaren Árni Páll Árnasons linjetal:

Politiska kommentatorer i Island anser att den nye partiledaren Árni Páll Árnasons linjetal kan förstås som en kritik mot statsminister Jóhanna Sigurðardóttirs politik de senaste åren.

Lektor Stefanía Óskarsdóttir vid Islands universitet tycker också det. Hon poängterar att partiledare Árni Páll Árnason därmed har en svagare ställning inför parlamentsvalet i vår, eftersom Jóhanna Sigurðardóttir fortsätter som statsminister, också under valkampanjen.
Árni Páll Árnason vill inte kommentera debatten.

Fakta:

Árni Páll Árnason har varit aktiv inom isländsk politik sedan 1990-talet. Han var socialminister 2009-2010 och finans- och handelsminister 2010-2011. Han har varit alltingsledamot sedan 2007.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment