Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2013 i Ny regering i Island
Nyhet

Ny regering i Island

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir, foto: Forsætisráðuneytið

Island har fått en ny regering. Den nya regeringen tar en paus i medlemsförhandlingarna med EU medan man bestämmer om Island ska fortsätta förhandlingarna. Det är ännu oklart när en folkomröstning ska äga rum.

Ny isländsk regering

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson får nycklarna till statsministerns kontor av sin föregångare Jóhanna Sigurðardóttir.

Centerpartiet Framsóknarflokkurinn och det högerpartiet Sjálfstæðisflokkurinn har bildat en koalitionsregering på Island. Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blir Islands statsminister. 

Island tar en paus i medlemsförhandlingarna med EU. Regeringen ska göra en utvärdering av de förhandlingar och den utveckling som har ägt rum inom EU. Utvärderingen ska presenteras för alltinget och det isländska folket. Förhandlingarna slutförs endast om en folkomröstning visar att det är i enlighet med folkets vilja. 

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger att motståndet mot EU inte kommer som någon överraskning för den som är bekant med isländsk politik. Han säger att motståndet har ökat på sistone både inom Framsóknarflokkurinn och Sjálfstæðisflokkurinn. 

  • Partierna har kommit överens om att hålla en folkomröstning om medlemsförhandlingarna med EU inom de närmaste fyra åren, säger statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.
  • Exakt när har vi inte bestämt ännu, säger han.

Den nya regeringen ska förbättra familjernas ekonomiska villkor. Bostadslånen på Island följer en indexreglering som steg kraftigt under inflationen 2007-2010. Följden blev att familjernas levnadsvillkor försämrades. Nu ska regeringen rätta till problemet, huvudsakligen genom att minska lånebeloppet på bostadslånen och sänka skatterna för familjer och företag.

Regeringen ska också utnyttja det utrymme som möjligen skapas, när bokslutet för de privata bankernas konkursbo blir klart. Det gör den för att förbättra familjernas ekonomiska ställning. 

Krónan blir Islands valuta i framtiden. 

Den isländska regeringen har Norge som förebild. Island ska grunda ett statligt oljebolag för att utvinna olja eller gas som hittas på isländskt område. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger att det är i enlighet med norsk modell. 

- Vi vill gärna lära oss av Norge, säger Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. 

Island ska också grunda ett informationscenter inom fiskerinäringen enligt norsk modell. Man har som mål att informera om och presentera fiskens kvalitet och näringens fördelar. Lagen om en ny fiskeskatt ska revideras. 

Regeringen har som policy att Island ska inta en ledande roll i nordliga Atlanten. Island vill leda det västnordiska samarbetet. 

Islands ledning

Islands nya statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har varit ledamot på alltinget sedan 2009. Han har också varit Framsóknarflokkurinns partiledare de senaste fyra åren. 

Han är född 1975, är gift och har ett barn. Han har en universitetsexamen i bland annat ekonomi och statsvetenskap. 

Högerpartiets ledare Bjarni Benediktsson blir Islands finansminister. Han är jurist till utbildningen. Bjarni Benediktsson har varit alltingsledamot sedan 2003. Han har varit Sjálfstæðisflokkurinns partiledare sedan 2009. 

Bjarni Benediktsson är gift och har fyra barn. 

De två partierna har historiskt sett gärna bildat koalitionsregeringar på Island, vanligen under Sjálfstæðisflokkurinns ledning. 

Parlamentsvalet 2013

Island höll alltingsval den 27 april 2013. Centerpartiet Framsóknarflokkurinn vann en storseger och fick dubbelt så månta parlamentsledamöter som senast. Centerpartiet har varit ett av de minsta partierna på Island de senaste åren. På grund av valsegern har centerpartiet och högerpartiet Sjálfstæðisflokkurinn lika många ledamöter på alltinget, sammanlagt 38. 

Ledamöterna på alltinget är 63 till antalet. Det har skett en stor förnyelse bland ledamöterna sedan kraschen 2008. Nästan en tredjedel, 19 ledamöter av 63, jobbar nu för första gången som ledamöter på alltinget. 

De kvinnliga ledamöterna har blivit färre på alltinget nu än tidigare, eller knappt 40 procent. Endast tre kvinnor blir ministrar av nio ministrar i den nya regeringen. 

Ovanligt många partier ställde upp i alltingsvalet, hela 15 stycken. Sex partier är nu representerade i parlamentet. Regeringspartierna socialdemokraterna och vänsterpartiet de gröna förlorade stort i valet. 

 
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment