Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2013 i Arbetsförmedlingens chef i Sverige byts ut
Nyhet

Arbetsförmedlingens chef i Sverige byts ut

| Text: Björn Lindahl

Chefen för den svenska Arbetsförmedlingen fick till sist sparken själv. Nu hamnar hon på det som kallas för ”elefantkyrkogården” på regeringskansliet. Dit kommer generaldirektörer som tvingas sluta innan kontraktsperioden går ut.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström kallade in till en presskonferens på söndagen, dagen innan de nordiska arbetslivsministrarna ska mötas i Övertorneå, för att meddela att Angeles Bermudez-Svankvist skiljts från sitt uppdrag som chef för Arbetsförmedlingen. Hon har varit chef för Arbetsförmedlingen i fem år och hade ett år kvar av sitt kontrakt. Clas Olsson blir tillförordnad generaldirektör.

I Sverige har myndigheterna traditionellt en stark ställning, så det ska mycket till innan ett sådant beslut fattas. De senaste dagarna har emellertid kritiken mot Bermudez-Svankvist blossat upp igen efter att tidningen Aftonbladet avslöjade att hon på arton månader ringt och surfat för mer än 300 000 kronor på sin mobil. Bermudez-Svankvist skyllde på IT-avdelningen. Hon är också styrelseordförande i Wapes (World Association of Public Employment Services) som är en världsomspännande organisation för arbetsmarknadsmyndigheter, och har rest mycket på grund av det. Som många andra med mobiltelefoner hade hon inte slagit av roamingen i utlandet, vilket kan bli dyrt.

Skälet till att hennes styrelse på lördagen meddelade att den inte längre hade förtroende för henne handlar emellertid mest om att arbetet med att få ned arbetslösheten inte gett tillräckligt resultat. Sverige har ett av de högsta arbetslöshetsstalen för ungdomar, trots att landet inte befinner sig i någon ekonomisk kris.

En facklig undersökning som gjordes i november i fjol var mycket kritisk mot arbetsmiljön och förtroendet för Arbetsförmedlingen är bottenlågt. Dessutom kritiserades satsningen på jobbcoacher av IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. I en rapport konstaterades det att den stora satsningen på jobbcoacher som helhet haft liten betydelse för arbetssökandes möjlighet att komma i arbete.

Även hennes föregångare, Bo Bylund, petades från generaldirektörsposten. Innan Angeles Bermudez-Svankvist fick uppdraget räknades hon som en av Sveriges bästa chefer. Hon utsågs till ”Årets chef” av tidningen Chef 1999 och till Årets myndighetsperson av Veckans Affärer 2009.

- Det har varit fantastiska år att leda Arbetsförmedlingen. Myndigheten har genomgått stora förändringar under mina drygt fem år, skriver hon i ett meddelande till de anställda.

- Jag har med stolthet burit mitt uppdrag och fullföljt uppdragsgivarens utbudsstimulerande reformpolitik. Jag är stolt över det arbete som har genomförts.

Kritiken från oppositionen har mest handlat om att hon genomfört regeringens politik. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hade ingen åsikt om hun borde avsättas eller inte, men påpekade att hon var en av regeringens favoriter bland generaldirektörerna och att Arbetsförmedlingen har fått ett "oerhört dåligt rykte".

– Regeringen har tittat på frågan och vi har gjort en samlad bedömning, säger Hillevi Engström som beskriver situationen som uppstått på Arbetsförmedlingen som ohållbar.

 
Angeles Bermudez-Svankvist

Les Arbeidslivs i Nordens porträtt av den omstridda generaldirektören när hon tillträdde 2008.

Läs mer:
Arbetsförmedlingens växande tystnad

Tidigare artikel om orsaken till missnöjet med Arbetsförmedlingen.

 

Läs mer:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment