Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2013 i IF Metall startar jobbförmedling
Nyhet

IF Metall startar jobbförmedling

| Text: Gunhild Wallin

Det svenska fackförbundet IF Metall startar en egen ”kompetensbank” i alla avdelningar i landet. Tanken är den ska fungera som en arbetsförmedling och förbättra matchningen mellan arbetsgivare i Norden och medlemmar som antingen är arbetslösa eller vill söka sig vidare.

- Vi har tretton procents arbetslöshet i förbundet. Samtidigt behövs arbetskraft. Det går inte ihop.  Med Kompetensbanken vill vi bli en länk mellan medlemmarna och arbetsgivarna, så att det ska går snabbare för medlemmarna att finna nya jobb, säger Stefan Wiberg, chef för arbetslivsutvecklingsenheten på IF Metall.

På Kompetensbanken ska Metalls medlemmar kunna lägga ut sitt CV och söka nya jobb, oavsett om man är arbetslös eller vill söka sig vidare i yrket. Arbetsgivarna å sin sida ska kunna lägga upp sina behov av arbetskraft. Tjänsten är gratis och är även öppen för arbetsgivare från Norge, Finland och Danmark.

Att ett fackförbund startar förmedling av lediga jobb för att matcha arbetssökande med arbetsgivarnas behov, är så vitt Stefan Wiberg vet, unikt. Det bygger på ett beslut på 2011 års kongress, där det bestämdes att IF Metall ska verka för minskad arbetslöshet bland medlemmarna. 2012 drog man igång en försöksverksamhet i sju avdelningar, bland andra i den avdelning som organiserar medlemmar i det krisdrabbade Trollhättan efter Saabs nedläggning. Under försöksperioden, där cirka tusen medlemmar registrerat sig, har man förbättrad verktygen och nu vidgas alltså verksamheten till IF Metalls 37 avdelningar över hela landet.

- Vi ser det som en medlemsnytta. Än är det för tidigt att utvärdera men vi har mött stort intresse och fått många positiva frågor. Vi har också fått minst en ny medlem som ville vara med för att få del av tjänsten. Vi har också haft möten med arbetsgivare från industrin som tycker det är bra, berättar Stefan Wiberg.

Komplement, inte konkurrent

När nu IF Metall gör sig till en aktör på förmedlingsområdet är inte avsikten att konkurrera med Arbetsförmedlingen.

- Kompetensbanken ska vara ett komplement till Arbetsförmedlingen och ett snabbare alternativ. Vi tycker att våra jobb förmedlas för långsamt av arbetsförmedlingen, vilket beror på att de har för få resurser och att pengarna styrs fel, säger han. 

Stefan Wiberg menar att förbundets ombudsmän har en unik kompetens vad gäller medlemmarnas behov, men också arbetsgivarnas. Eftersom ombudsmännen är ute på arbetsplatserna och har samtal både med arbetsgivare och med medlemmar kan de tipsa om Kompetensbanken och få igång både arbetssökande och matchning mycket tidigare än som idag då det inte går att få hjälp av Arbetsförmedlingen förrän man är arbetslös.  

- Vi har lagt ner mycket jobb på Kompetensbanken  för att vi ser den som en medlemsförmån vi tror är viktig, säger Stefan Wiberg. 

Fakta om Metall och Kompetensbanken

IF Metall har 340 000 medlemmar, varav cirka 265 000 är yrkesverksamma. Det är det största industriförbundet, med medlemmar bland annat inom plast-, läkemedel-, bygg-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Kompetensbanken är så vitt förbundet känner till, den första i ett nordiskt fackförbund. Jobbförmedlingen lanserades den 2 september.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment