Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2014 i Mikael Sjöberg ny chef för Arbetsförmedlingen
Nyhet

Mikael Sjöberg ny chef för Arbetsförmedlingen

| Text: Björn Lindahl

Sverige har fått en ny chef för Arbetsförmedlingen. Det blir Mikael Sjöberg, som närmast kommer från jobbet som generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Den förra generaldirektören fick gå från posten i augusti i fjol.

När Mikael Sjöberg presenterades på en presskonferens den 27 februari nämnde han ”förtroendet ” som den viktigaste frågan för Arbetsförmedlingen.

Den statliga myndigheten har kritiserats hårt för att den inte fått fler i arbete. Dagen innan utnämningen kallade Arbetsförmedlingen av misstag in 61 000 personer till ett informationsmöte som 1 400 egentligen skulle gå på. Resultatet blev kaos vid Tunnelgatan i centrala Stockholm.

En tydligare bild – både av att det finns så många som vill ha jobb och av en myndighet som inte fungerar – är det svårt att  få. 

Nu vill Mikael Sjöberg bilda sig sin egen uppfattning om vad problemen och möjligheterna är. 

- Jag känner mig stolt och ödmjuk. Det är en stor och komplex myndighet jag nu blir chef för. Det är ett meningsfullt men också utmanande uppdrag, säger han.

Med 8,6 procents arbetslöshet ligger Sverige högst av de nordiska länderna.

- Mikael Sjöbergs långa och breda erfarenheter av ledarpositioner i svensk statsförvaltning kommer att vara värdefulla för Arbetsförmedlingens fortsatta arbete för att fler människor ska komma i jobb och för att fler arbetsgivare ska kunna anställa, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Mikael Sjöberg är 46 år gammal.  Från 1994 var han politisk tjänsteman i Regeringskansliet.  2005 blev han generaldirektör för Arbetslivsinstitutet. Två år senare  blev han generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Han är kusin till Sveriges tidigare statsminister Göran Persson. 

 
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment