Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2015 i Gränsöverskridande utbildning på Nordkalotten förlängs
Nyhet

Gränsöverskridande utbildning på Nordkalotten förlängs

| Text: Gunhild Wallin

Sedan 1991 har svenska, finska och norska ungdomar på Nordkalotten kunnat mötas och yrkesutbilda sig i regi av Utbildning Nord - en unik gränsöverskridande utbildningssatsning. Den 19 oktober förlängdes avtalet till 2019.

– Utbildning Nord har en lång tradition av att erbjuda yrkesinriktade utbildningar till deltagare från Finland, Norge och Sverige. Det är ett unikt samarbete som vi värnar om och som skapar förutsättningar för en ökad rörlighet över gränserna, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 

Den 19 oktober undertecknade hon tillsammans med Finlands ambassadör Jarmo Viinanen och Norges ambassadör Kai Eide den nya överenskommelsen för Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, som sträcker sig fram till 2019.  

Stiftelsen Utbildning Nordkalotten kallas till vardags Utbildning Nord och har sina rötter i Arbetsmarknadsutbildning, AMU, i Övertorneå. Att erbjuda utbildningar till ungdomar från hela Nordkalotten går tillbaka till 1970. Utbildningarna erbjuds på tre språk och är gångbara i alla de tre länderna. 1991 formaliserades samarbetet och bygger sedan dess på fyraåriga överenskommelser. Direktörsposten alternerar mellan de tre länderna på fyråriga förordnanden och just nu är det norske Sture Troli som innehar tjänsten. 

Bästa någonsin

– Den nya överenskommelsen är den bästa någonsin. Den är konkret och vi har dessutom fått en ställning där vi har rätt att validera kunskap, till exempel yrkeskunskap för nyanlända. Vi är också väldigt glada över att länderna fortsätter satsa lika mycket ekonomiskt och vi får förtroendet att fortsätta vårt arbete, säger han.  

Varje år kommer 500 ungdomar inskrivna som arbetslösa i Finland, Norge och Sverige till Övertorneå i Norrbotten för att gå en av de 32 yrkesutbildningar som drivs i regi av Utbildning Nord. Där man lära till byggnadssnickare, plåtslagare, servitör, kock eller elektriker. Där kan man bli undersköterska, certifierad webbutvecklare eller programmerare för att nämna någon av alla de yrkesutbildningar som bjuds. Eleverna bor i Övertorneå och skolan erbjuder olika slags boenden beroende på vad man vill betala. Utbildningarna är individanpassade och motsvarar de nationella krav som ställs på yrkena i Finland, Sverige och Norge. Flera utbildningar erbjuder gymnasieutbildning och för företagen finns också möjligheter att köpa skräddarsydda utbildningar. Intagningen är individuell och sker varje månad. Individens behov och önskningar är grunden för i vilken klass man sedan slussas in. 

Nationalitet och språk spelar inte någon roll

– Det skapar möten mellan elever som varit en stund på skolan och nykomna. Det blir en bra symbios, där nationalitet och språk inte spelar någon roll, säger Sture Troli. 

I varje klass drivs utbildning på fyra språk och elever från de tre länderna är mixade.  

– Det fantastiska är att studenter från tre länder undervisas tillsammans. Det är unikt i världen och ger en synergi eftersom de är tvungna att jobba tillsammans, berättar Sture Troli.  

Utbildning Nord har ett omfattande internationellt samarbete och utbyten och praktik i andra länder är vanligt. Ett exempel är det nyligen avslutade samarbetet ”Kolarctic ENP”, där också Ryssland ingick. Flera av skolans elever och lärare arbetade till exempel under en tid på ett bygge i Ryssland. 

– De trivdes så mycket med den ryska vänligheten och samarbetsviljan att de vill tillbaka, säger Sture Troli. 

Majoriteten av de studerande kommer från de nordliga länen, men det har blivit allt vanligare att framför allt svenska och finska arbetssökande kommer från ländernas södra delar. Ett nytt fenomen är att studenterna blivit yngre och genomsnittsåldern är nu 35 år, många med liten erfarenhet av arbetslivet. Det ställer nya krav på pedagogiken och skolan kommer nu att ta hjälp av Tom Tiller, professor i aktionsforskning- och lärande och med 75 skrivna böcker på meritlistan, för att utveckla vuxenlärandet och konceptet ”learning by doing.”

Samarbetar med företag

Utbildning Nord har också ett omfattande samarbete med företag och branscher i organisationen, något som Ylva Johansson önskar att den nya överenskommelsen ska underlätta ytterligare.

– Vi har ett bra samarbete med företag och branscher redan nu, men vill utvidga vårt nätverk ytterligare. Det är ett måste och ett sätt att genom praktik öppna arbetslivet för studenterna. Där får de lära sig vad det innebär att jobba och kan visa upp vad de kan för eventuella kommande arbetsgivare, säger Sture Troli som inte utan stolthet i rösten berättar att 60 procent av eleverna på skolan får jobb efter utbildningen. 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment