Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2015 i Europa vil gøre affald til guld
Nyhet

Europa vil gøre affald til guld

| Tekst Marie Preisler

Cirkulær økonomi er på vej til at blive ny megatrend i Europa, forventer danske toppolitikere og virksomheder og bakkes op af en ny analyse, der opregner enorme økonomiske gevinster ved bedre ressourceudnyttelse. En EU-plan er på vej.

Om kort tid præsenterer EU-Kommissionen en plan for omstilling af EU til såkaldt cirkulær økonomi – det vil sige en helt anden grad af genbrug og genanvendelse af affald end hidtil. Og selvom de nordiske lande er helt i front globalt i forhold til genbrug, har Norden hidtil kun høstet en brøkdel af de miljømæssige og økonomiske gevinster, der kan opnås ved at udnytte ressourcerne bedre.

Det fremgår af en dugfrisk analyse af potentialerne i cirkulær økonomi i Danmark, ”Potentialet for Danmark som cirkulær økonomi”, som 25. november 2015 blev lanceret og diskuteret af danske toppolitikere, embedsmænd, erhvervsliv og eksperter ved en konference i København med Dansk Industri, DI, som vært. 

Analysen er udarbejdet af Ellen MacArthur Fonden, der tidligere har undersøgt cirkulær økonomi for EU-Kommissionen. Den nye analyse er udarbejdet for blandt andre Miljøministeriet og Erhvervsstyrelsen og bygger på et omfattende casestudie af potentialerne i cirkulær økonomi for dansk økonomi og virksomheder i Danmark. 

400.000 job i EU

Konklusionen er entydig: Der er et så enormt, uudnyttet potentiale i at blive bedre til at udnytte affald og andre biprodukter i sektorer som byggeri, fødevareindustri og maskinproduktion, at det varigt kan skabe en mere innovativ, modstandsdygtig og produktiv samfundsøkonomi. Konkret forudser analysen, at Danmark ved at satse systematisk på cirkulær økonomi i 2035 kan opnå 7.000-13.000 nye job, øge eksporten med 3-6 procent, øge bruttonationalproduktet med 0,8-1,4 procent og reducere CO2-udledningen og forbruget af nye ressourcer. 

Et stigende antal internationale forskningsresultater peger i samme retning: omstilling til cirkulær økonomi giver vækst, gavner miljøet og skaber job. EU’s miljøkommissær Karmenu Vella har tidligere i år estimeret, at cirkulær økonomi kan skabe 400.000 arbejdspladser i EU på kort sigt og endnu flere på lang sigt.

Danmarks erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen fra partiet Venstre lovede ved konferencen at arbejde for en af anbefalingerne i analysen: at rydde de lovgivningsmæssige hurdler for cirkulær økonomi af vejen. Der er blandt andet elementer af skattesystemet, der modarbejder og besværliggør øget genanvendelse af ressourcerne

- Jeg vil sætte mig i spidsen for at udnytte potentialet i cirkulær økonomi, som er så stort, at enhver erhvervsminister må se på det med stor interesse, sagde ministeren.

Han forventer, at cirkulær økonomi bliver et emne for EU’s erhvervsministre ved deres næste møde. 

Kan løse råstofmangel

Dansk erhvervsliv hilser initiativerne velkommen. Direktør i DI, Tine Roed, fastslog, at cirkulær økonomi åbner et nyt forretningspotentiale for virksomheder og kan bidrage til at løse den mangel ressourcer til produktionen, som virksomhederne vil opleve i takt med, at der bliver flere mennesker på kloden og dermed en større middelklasse med et voksende forbrug. Den udvikling øget presset på klodens ressourcer, og for nogle virksomheder betyder det en øget sårbarhed i forhold til at kunne skaffe de ressourcer, de skal bringe i produktion. Den sårbarhed kan cirkulær økonom afhjælpe. 

Tidligere miljøminister Ida Auken fra Radikale Venstre har spillet en central rolle i udarbejdelsen af analysen ”Potentialet for Danmark som cirkulær økonomi”. Hun betegnede cirkulær økonomi som en ny ”megatrend”. Hidtil har cirkulær økonomi været et emne for miljøministre og blev set som hindring for produktivitet. I dag er tilgangen omvendt i Europa, vurderer hun:

- EU-kommissionens udspil vil ikke løse alting, men der er et skift på vej i EU-systemet, og vi vil fremover se en helt anden tilgang til affald som en ressource, siger Ida Auken.

EU-kommissionens plan for omstilling til cirkulær økonomi

 
 
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment