Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2015 i Anniken Hauglie blir Norges nya arbets- och socialminister
Anniken Hauglie blir Norges nya arbets- och socialminister
Nyhet

Anniken Hauglie blir Norges nya arbets- och socialminister

| Text och bild: Björn Lindahl

Statsminister Erna Solberg bytte partifärg på ett av de viktigaste departementen när Norge fick en ny arbets- och socialminister. Det blir Anniken Hauglie från Høyre.

Regeringsombildningen är den första sedan Høyre och Fremskrittspartiet tog över regeringsmakten för lite drygt två år sedan. Tre personer går ut ur regeringen, medan fyra nya personer blir ministrar. 

- Vi har länge haft ett önskemål om att ta över Arbets- och socialdepartementet, som är extra viktigt i en tid med ökande arbetslöshet. Arbetsministern och näringsministern kommer att arbeta tätt tillsammans för att bekämpa arbetslösheten, sa Erna Solberg när hon presenterade de nya ministrarna.

15 000 jobb har försvunnit i oljeindustrin sedan de borgerliga tog makten och ytterligare 30 000 kommer att försvinna inom den närmaste tiden, enligt den statistiska centralbyrån, SSB.

Anniken Hauglie har en lång erfarenhet av politik, men mest inom Oslo kommun, där hon varit socialborgarråd och senast, skolborgarråd. Men hon har också varit politisk rådgivare i det gamla Socialdepartementet, innan det slogs ihop med Arbetsdepartementet.

Invandring och integration under en minister

Den andra stora  ändringen är att Sylvi Listhaug, som tidigare var lantbruksminister, får ansvaret för både invandrings- och integrationspolitiken. Hon kommer från Fremskrittspartiet och har haft många konfrontationer med bönderna. Hon blir en av två ministrar i Justitiedepartementet.

Anders Anundsen, som är den minister som kritiserats hårdast av oppositionen och regeringens två stödpartier, fortsätter som minister. Han har prioriterat att skicka ut ensamkommande barn som ansökt om asyl, trots ett avtal med de två stödpartierna venstre och kristelig folkeparti, om att fler asylbarn skulle få stanna. Anundsen fortsätter att ha ansvaret för polisen, domstolarna och beredskapen.

I valkampanjen inför kommunalvalet i september i år uppmanade Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen kommunerna i landet att säga nej till att ta emot nya flyktingar. Sedan dess har flyktingströmmen till Norge ökat kraftigt och 14 000 flyktingar måste nu bosättas.

- Kommer du att råda den nya invandrings- och integrationsministern till att säga samma sak till kommunerna idag? Att de bör säga nej till nya flyktingar? frågade NRK Siv Jensen efter presskonferensen om regeringsombildningen.

- Jag ville under valkampanjen understryka att det här är en kommunal fråga. Det är kommunerna som själva måste ta ställning vad de vill göra, tillsammans med de statliga bidragen till integrering, svarade Siv Jensen.

Fremskrittspartiets vice partiledare, Per Sandberg, blir ny fiskeriminister. Han har varit känd för att prioritera det egna partiets partiprogram mer än de gemensamma beslut som den blå-blåa regeringen fattat. Han har gjort flera utspel som gått emot beslut som regeringen fattat.

- Jag har fullt förtroende för Per Sandbergs rollförståelse, nu när han blir en del av regeringen, säger statsminister Erna Solberg.

Nya ministrar i Norge

Statsminister Erna Solberg kommer ut på Slottsbacken med sina nya ministrar efter att de haft sitt första möte med kungen:

Från vänster på bilden:

Jon Georg Dale (FrP)

Lantbruks- och matminister

Linda Cathrine Hofstad Helleland (H)

Kulturminister

Sylvi Listhaug (FrP)

Invandrings- och integrationsminister

Erna Solberg (H)

Statsminister

Vidar Helgesen (H)

Klimat - och miljöminister

Elisabeth Aspaker (H)

EES och EU-minister. Fortsätter som nordisk samarbetsminister

Per Sandberg (FrP)

Fiskeriminister

Anniken Hauglie (H)

Arbets- och socialminister

 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment