Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2017 i TBU 50 år: Lønnsdannelsen – et særtrekk ved den norske modellen

TBU 50 år: Lønnsdannelsen – et særtrekk ved den norske modellen

Felles forståelse om hvordan virkeligheten ser ut, før partene starter forhandlinger om lønn, er grunnlaget for den norske varianten av den nordiske modellen. Det har ført til få konflikter og små lønnsforskjeller.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Enige om TBU

LO-lederen Hans Christian Gabrielsen og Kristin Skogen Lund, direktør i arbeidsgiverorganisasjonen NHO er motparter under lønnsforhandlingene, men begge er enige i at TBU  sikrer at de har en felles virkelighetsforståelse. Her er de side vid side på konferansen om TBU (bildet oven).

Fakta

Teknisk beregningsutvalg gir vanligvis ut to rapporter hvert år, en Norsk offentlig utredning (NOU) før lønnsoppgjøret. Utredningen gir oversikter over lønns- og inntektsutviklingen, prisutviklingen med en prognose for prisutviklingen i løpet av året og utviklingen i konkurranseevnen. Utredningen gir også oversikt over utviklingen i internasjonal økonomi og norsk økonomi. Dessuten utgis en rapport som summerer opp utviklingen etter lønnsoppgjørene.

TBU, Teknisk beregningsutvalg ble opprettet i 1967 med Odd Aukrust, dr. philos. i sosialøkonomi og direktør i Forskningsavdelingen i Statistisk sentralbyrå, SSB som leder. I hans tid gikk utvalget under navnet Aukrustutvalget. Allerede i 1966 ble frontfagmodellen ble etablert og begrepene skjermete og konkurranseutsatte næringer ble lansert. Da Aukrust gikk av med pensjon i 1984 etter 18 år som leder, ble administrerende direktør i SSB Arne Øien oppnevnt. Han ledet utvalget i et knapt år før han ble utnevnt til olje- og energiminister i Gro Harlem Brundtlands andre regjering. Deretter hadde administrerende direktør i SSB Svein Longva ledelsen i 8 år før han be utnevnt til Riksmeklingsmann. Fra 2005 overtok administrerende direktør i SSB Øystein Olsen ledelsen, frem til han ble utnevnt til Sentralbanksjef fra 2011.  Dagens leder, den gang administrerende direktør og nå forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå, Ådne Cappelen overtok i 2011. Det har vært 5 ledere på de 50 årene utvalget har eksistert. Alle samfunnsøkonomer fra Universitetet i Oslo og direktører i SSB.

Da femtiårsjubileet ble feiret sto de samme partene på talerlisten som var med å legge grunnen for arbeidet i Teknisk beregningsutvalg: Statistisk Sentralbyrå, partene i arbeidslivet, samfunnsøkonomisk ekspertise og myndighetene. Det er det sosialøkonomiske miljøet rundt Statistisk sentralbyrå, Institutt for samfunnsøkonomi Universitetet i Oslo og finansdepartementet som har preget TBUs arbeid. Også partene i arbeidslivet er representert med sin samfunnsøkonomiske ekspertise. Det er Arbeids- og sosialdepartement som oppnevner utvalget og huser sekretariatet. Medlemmene blir oppnevnt for tre år av gangen.

I følge professor Steinar Holden preges diskusjonene i utvalget av faglige argumenter og tillit mellom personer og organisasjoner. Det gir også viktig grunnlag for andre utvalg. 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment