Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2017 i Katrín Jakobsdóttir tros bli isländsk statsminister
Katrín Jakobsdóttir tros bli isländsk statsminister
Nyhet

Katrín Jakobsdóttir tros bli isländsk statsminister

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir, foto: Johannes Jansson/norden.org

Gröna vänstern vann parlamentsvalet på Island i slutet av oktober. Dess partiledare Katrín Jakobsdóttir kommer högst sannolikt att bli statsminister för en koalitionsregering. Katrín blir i så fall Islands andra kvinnliga statsminister. Tidigare har Jóhanna Sigurðardóttir haft den positionen.

Islands alltingsval är historiskt på flera olika sätt. Aldrig tidigare har så många politiska partier fått in sina representanter i alltinget, hela åtta partier. Tre partier vann valet, Gröna vänstern, centerpartiet Miðflokkurinn som grundades före valet av Islands tidigare statsminister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, och det nya partiet Folkets parti.

Historiskt sett har regeringen på Island vanligen bildats av två politiska partier men nu har inga politiska partier tillräckligt mandat för att grunda en tvåpartiregering. Vänsterpartiet-De grönas partiledare Katrín Jakobsdóttir har därför diskuterat regeringssamarbete med landets största parti Sjálfstæðisflokkurinn och centerpartiet Framsóknarflokkurinn.

Samarbete på tvärs av traditioner

Professor Guðmundur Hálfdánarson vid Islands universitet är förundrad över hur snabbt förhandlingarna har gått.

- De här två partierna, Självständighetspartiet och Gröna vänstern, är politiskt sett varandras raka motsatser. De har inte samarbetat inom regeringen sedan andra världskriget, så politiken håller kanske på att förändras, säger han.

- Men de två partierna har vissa saker gemensamt. Båda motsätter sig till exempel medlemskap av EU, fortsätter Guðmundur. Han tror också att de i stort sett kommer att föra en liknande politik vad gäller jordbruk och fiskerinäringen.

Landets största politiska parti Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson ledde det tidigare regeringssamarbetet när ett av tre partier lämnade koalitionen. Statsministerns far hade undertecknad ett rekommendationsbrev för att en dömd pedofil skulle få sin heder återupprättad. Professor Guðmundur Hálfdánarson tror att det är orsaken till att Bjarni Benediktsson troligen nöjer sig med att bli landets finansminister.

Islands parlament har 63 ledamöter. Valet blev en besvikelse för kvinnopolitiken, eftersom de kvinnliga ledamöterna nu är 24 medan de före valet var 30. Men Katrín Jakobsdóttir verkar bli landets statsminister. Hon har tidigare varit landets utbildningsminister. Katrín har varit partiledare sedan 2013.

arkivert under:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment