Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2017 i EU-mötet i Göteborg: "Vi för vidare den nordiska modellen till Europa"
EU-mötet i Göteborg: "Vi för vidare den nordiska modellen till Europa"
Nyhet

EU-mötet i Göteborg: "Vi för vidare den nordiska modellen till Europa"

| Text och foto: Björn Lindahl

Innan EU:s toppmöte om den sociala pelaren inleddes i Göteborg samlades fackförbunden och de frivilliga organisationerna till ett förmöte där stämningen var mycket god.

 - För första gången på 20 år är jag stolt över EU, sa Karl-Petter Thorwaldsson, den svenske LO-chefen, när han hälsade sina europeiska kolleger välkommen.

I taxin från järnvägsstationen till Clarion hotell där fackrepresentanterna från Europafacket, ETUC, samlades, ser vi att det nästan tomt på privatbilar – myndigheternas varningar om att EU-mötet kommer att skapa trafikkaos har gjort att folk stannar hemma.

- Det är vansinne. Alla de som jag kör, tusentals göteborgare, är negativa, säger taxichauffören Ahmed.

- Tänk dig, EU-politikerna äter middag för 700 kronor styck! Det är det vi skattebetalare som betalar, säger han upprörd.

EU har en tuff uppgift att övertyga vanligt folk om att den sociala pelaren är något som angår dem. Ännu mer svårflirtade är hundratals EU-journalister som undrar hur det hela ska fungera när det inte finns några sanktioner. Men Karl-Petter Thorwaldsson är entusiast:

- Det som sker är att vi för vidare den nordiska modellen till Europa. Det kan låta lite övermaga men vi ser redan resultat, säger han när Arbeidsliv i Norden träffar honom i bubblande gott humör innan de 40 intensiva timmar då den västsvenska staden ska vara centrum för hela Europas intresse.

Topp tolv i konkurrenskraft

- Ta konkurrenskraften, som är det enda som egentligen betyder något. I Norden har vi för små marknader för att bara sälja saker till våra egna länder. Därför är konkurrenskraften viktig.

- Den nordiska modellen har ju visat sig ge höga löner, ja, men också en stark konkurrenskraft. Alla de nordiska länderna är i topp tolv i världen i konkurrenskraft.

När de 28 medlemsländerna i EU på fredagen skriver under på den Europeiska pelaren av sociala rättigheter – sammanlagt 20 stycken rekommendationer inom arbetslivet och sociala frågor är det upp till varje medlemsland att själva införa lagar om till exempel en miniminivå för föräldraledighet.

- Om vi lyckas med detta så kommer vi att få se att hela Europa jobbar mer med kompetensutveckling och vuxenutbildning, hjälp till omställning mellan två jobb och bra socialförsäkringar så kommer det att påverka oss i Norden också. Det här är en startpunkt för att Norden går globalt.

Omsvängning i EU

Enligt Thorwaldsson har det redan skett en omsvängning inom EU.

- Det närmaste som har hänt är utstationeringsdirektivet. Det var ett långt bord, men en liten revolution. För första gången sedan Laval-domen får vi kräva att utstationerade arbetare inte bara ska ha samma lön, men också att de har rätt på det som inte är lön.

- Lavaldomen var urkass för arbetstagarna eftersom den förbjöd oss att kräva att lönen skulle vara mer än 70 procent. Nu har Byggnads tecknat ett avtal där alla som har mindre än fem års erfarenhet ska ha 80 procent. De som har mer än fem års erfarenhet ska ha hela paketet.

- Detta har testats i domstolarna, bland annat den finska modellen och den norska med allmängörande av avtal.

- Nu öppnar EU för att göra det till standard i hela Europa. Men den sociala pelaren är inte ett slutmål. Det är bara början, betonar Karl-Petter Thorwaldsson. 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment