Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2017 i Danskerne skal lære at lede robotter
Danskerne skal lære at lede robotter
Nyhet

Danskerne skal lære at lede robotter

| Tekst: Marie Preisler, foto: Boston Dynamics

Fremtidens kollega kan meget vel være en robot, og det vil betyde store omvæltninger på arbejdsmarkedet, viser ny rapport, som Disruptionrådet drøftede ved sit fjerde møde.

En robot der ligner et menneske går i sne med 11 kg på nakken og slår perfekte saltomortaler. Det sker i en video, der aktuelt deles flittigt på sociale medier. Lige om lidt går avancerede robotter også rundt på virksomhederne og løser opgaver, som levende medarbejdere i dag udfører. Den udvikling vil både skabe og koste danske arbejdspladser.

Det fastslår en ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey til Disruptionrådet, et dialogforum nedsat af den danske regering med deltagelse af en lang række ministre og arbejdsmarkedets parter med flere. Ved sit seneste møde 4. og 5. december 2017 drøftede Disruptionrådet rapportens konklusioner og ideer til, hvordan Danmark ruster uddannelsessystemet til et arbejdsmarked, hvor robotteknologi, automation og digitalisering vinder frem.

Boston Robotics

 Robotter tager job

 Cirka fire ud af ti af danskernes nuværende arbejdstimer kan på sigt automatiseres alene ved hjælp af den teknologi, som allerede er udviklet, estimerer McKinsey-rapporten ”Automatiseringens effekter på det danske arbejdsmarked”.

Det er ikke alene tunge løft og andre fysiske opgaver, som maskiner og robotter kan overtage, men også en del kognitive opgaver, herunder informations- søgning, online kundeservice og simpel sagsbehandling. Og det vil betyde tab af mange jobs. Rapporten spår, at 250.000–300.000 danskere kan blive ramt frem mod 2030, primært dem, som har job, hvor mindst 60 procent af opgaverne kan automatiseres, og som kun kan søge over i jobs, der også har udsigt til at blive automatiset.

De grupper som bliver ramt er især:

  • Mange operatører
  • Transportarbejdere
  • Cirka halvdelen af alle håndværksarbejdere, herunder smede, mekanikere og manuelle produktionsarbejdere
  • En fjerdedel af de serviceansatte, fx lagermedarbejdere, og rejseservice-agenter
  • En mindre gruppe af kontorbeskæftigede.

 Samtidig vil andre job opstå, men færre og i andre sektorer: McKinseys forudser, at der frem mod 2030 potentielt kan være op til 90.000-150.000 flere danskere beskæftiget i jobs direkte relateret til automatiseringsteknologi, primært bliver der brug for højtuddannede med en tung analytisk uddannelsesbaggrund. Automatiseringen kan også afføde øget velstand og efterspørgsel, som igen skaber beskæftigelse – men i brancher, hvor robotter og maskiner ikke kan løse mange af opgaverne.

Uddannelse vejen frem

Denne nye virkelighed skal danskerne uddannes til, og det er et problem. For unge søger ikke ind på de relevante erhvervsrettede og tekniske uddannelser. Derfor var det ingen tilfældighed, at Disruptionrådets medlemmer under deres to-dage lange møde var på besøg på en uddannelsesinstitution, EUC Nord, der udbyder erhvervsrettede uddannelser.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen deltog og sagde under mødet med de studerende til den regionale tv-station TV2 Nord:

- Vi har brug for, at flere tager en faglært uddannelse. Så vi skal prøve at lære, hvordan vi kan inspirere flere unge mennesker til at gå den vej. 

Beskæftigelsesministeren pegede også på, at det er vigtigt, at danskerne sørger for at eftervidereuddanne sig for at sikre sig de kompetencer, der vil være nødvendige i fremtiden.

Foto: Boston Dynamics

Boston Dynamics video med robotten der slår saltomortaler finner du her.


Fodslæbende virksomheder

Robotten, der kan slå saltomortaler er udviklet af virksomheden Boston Dynamics. At dens adrætte krumspring er et seer-hit på nettet vidner om, at mange danskere og danske virksomheder endnu ikke er nået længere end til at være forbløffede og benovede over, hvad teknologien kan. Det vurderer Philip Wiig, landechef for Accenture Danmark.

I en klumme i mediet ITWatch opfordrer han Disruptionrådet til at søge for, at Danmark kommer videre. Han anbefaler fokus på tre ting:

  • At fjerne barrierer for at forløse potentialet for de teknologiske muligheder
  • Dernæst gøre det mere konkret for danske virksomheder, hvordan de skal arbejde mere innovativt og udfordre deres nuværende forretning
  • At få kommende uddannelsesårgange, og får dem til at se mulighederne og potentialet i at arbejde med teknologi.

”Den skræmmende virkelighed er, at Danmark er et af de lande, hvor de unge interesserer sig mindst for at lære om big data-analyse, bygge apps og programmere. I USA er de unge på flere områder dobbelt så interesserede i disse områder og i Indien er tallene endnu højere”, skriver Accenture Danmarks landechef i sin klumme.

Virksomheder slæber også på fødderne, vurderer han. De er startet med at investere i såkaldt intelligente robotter, men ifølge Philip Wiig dækker det begreb snarere over sofistikerede algoritmer og "traditionel" automatisering, og det vil ikke føre til udvikling og implementering af nye innovative forretningsmodeller, tror han. Ifølge virksomhederne selv mangler de både tid og kompetencerne til at favne robotteknologiens fulde potentiale, viser Accentures research.

Disruptionrådet skal stå klar med sine konklusioner inden udgangen af 2018.

Læs mere:

Link til McKinsey-rapporten ”Automatiseringens effekter på det danske arbejdsmarked” findes på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside: 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment