Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2018 i Uropatrulje tipser myndighetene om arbeidslivskriminalitet
Uropatrulje tipser myndighetene om arbeidslivskriminalitet
Nyhet

Uropatrulje tipser myndighetene om arbeidslivskriminalitet

| Tekst og foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Både i Norge og Sverige er virksomheter utenfor det offentlige kontrollapparatet etablert for å samle tips om useriøse aktører i byggebransjen. Arbeidsliv i Norden ble med Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje i Trondheim på et vanlig oppdrag. Denne dagen ble han ikke truet på livet.

Vidar Sagmyr er prosjektleder for Byggenæringens uropatrulje i Trondheim. Målet er å få en seriøs byggevirksomhet med like konkurrransevilkår.

Uropatruljen er samlokalisert med flere fagforeninger, ikke langt unna politi- og skattemyndigheter. Selv om norske myndigheter har begynt å arbeide tettere sammen for å bekjempe arbeidslivskriminalitet har det manglet ressurser til å følge med på ulovligheter på byggeplassene. Derfor har flere arbeidsgiver- og fagforeninger startet uropatruljen. Den har en styringsgruppe på syv personer, tre fra arbeidsgiversiden og fire fra arbeidstakersiden. Men når Vidar Sagmyr er ute på oppdrag er han vanligvis alene.

Via sosiale medier og andre kanaler har flere tips om et utenlandsk byggefirma kommet, igjen. Sannsynligheten er stor for at firmaet driver sosial dumping, samt utelater betaling av skatter og avgifter. Farlige arbeidsforhold med dårlig HMS er like sannsynlig.

Dokumentasjonstokt

- Jeg har med kamera og bruker ofte telefonen til å ta bilder. Jeg skal dokumentere at firmaet tipsene handler om har vært på byggeplassen jeg skal prøve å finne. På forhånd har jeg mer enn nok informasjon til å tro med stor sikkerhet at firmaet driver ulovlig, sier Vidar Sagmyr og pakker utstyret.

Han er 49 år og går gjerne på vanlig jakt i fritiden. Han har voksne barn og er gift, og bor i enebolig i Trondheim. Bilen han kjører er privat. Sagmyr er utdannet maler og har sett tvilsomheter fra innsiden av bransjen. Han forteller å ha gått med voldsalarm etter han ble truet for livet.

Foto: Bjørn Lønnum Andreassen- Da var jeg med regionalt verneombud fra Arbeidstilsynet ut på kontroll. Den useriøse aktøren mislikte å bli tatt. Han ga meg skylden enda det ikke var tips fra meg som utløste kontrollen, sier Sagmyr litt oppildnet.

For han samler det som kan bli bevis. Politiet ga Sagmyr voldsalarm, og etterforsket truslene som en straffesak.

- Kan dette bli farlig igjen?

- Nei, vi skal sitte i bilen på avstand. Selv om jeg har blitt drapstruet en gang, blir det sannsynligvis ingen direkte kontakt denne gangen.

Vi følger med Sagmyr til parkeringshuset og kjører et godt stykke ut av sentrum. Vi blir stående noen minutter ved området der byggefirmaet det jaktes på antas å jobbe.

 - Vi står her og venter og ser om bilene til firmaet kommer, forklarer Sagmyr.

Uropatruljen har eksistert i tre år. Han jobber heltid og har meldt inn snart 1 000 tilfeller av antatte brudd på lover og regler. Mange har blitt tatt for all slags fusk.

Spent

Med ett blir Sagmyr stille. Han har festet blikket i speilet i bilen. To sorte biler med like logoer kjører forbi.

– Der! Bilene er fra firmaet jeg har fått tips om. Nå gjelder det å legge seg på hjul. Samtidig må jeg holde forsvarlig avstand, utbryter han bestemt og kaster bilen ut på veien etter noen sekunder.

AiN:s reporter, som tidligere bare har sett sånt på film, merker at pulsen øker. Vi lurer på hvordan Sagmyr har det i førersetet.

- Jeg merker spenningen. Hjertet slår hardere. Jeg er slett ikke lommekjent her, sier han.

Vi ser bilene svinger av en sidevei. 

Avstanden har plutselig blitt veldig kort. Ansiktet til Sagmyr sier at han ikke liker å være så nært.

- He-he, her kjører jeg rett frem i stedet for å ta inn sideveien. Her ble det for tett. De skal ikke få misstanke, sier han.

Stillfaren actionhelt

Vidar Sagmyr stopper og snur effektivt. Vi blir stående veldig stille bak en hekk. Så kjører han sakte mot sideveien der de antatte skurkene forsvant.

- Vet politiet eller andre at du er på hjul etter useriøse byggefirma som kanskje er straffet før?

- Det varierer litt hvordan jeg melder fra, svarer han litt diffust:

- Noen ganger vet styringsgruppa i uropatruljen det. Andre ganger har jeg varslet politiet, svarer han, litt som en stillfaren actionhelt.

Et stykke inn i sideveien viser den seg å være blindvei. Da blir det hastverk for nå har vi bare en vei ut. Sagmyr ruller ned vinduet og snapper frem telefonen. Tar effektivt bilder av materialer og firmabilene med logoene på byggeplassen. Avstanden er kanskje 30 meter, men arbeiderne er inne i en bygning. 

Så snur Sagmyr bilen igjen. Det føles helt greit at vi kjører vekk etter knappe ett minutt "nærkontakt."

Så gjenstår det å rapportere inn observasjonene og bildene til myndighetene. Det er Arbeidstilsynet, NAV, Politiet og Skatteetaten som mottar og behandler de kvalifiserte tipsene.

Ifølge regjeringens statistikk øker kriminaliteten i arbeidslivet. Syv sentre mot arbeidslivskriminalitet har blitt opprettet, der Arbeidstilsynet, NAV, Politiet og Skatteetaten sitter under samme tak.  

Etatenes tettere samarbeid har gitt resultat ifølge regjeringen. 3 400 virksomheter og byggeplasser ble i 2017 kontrollert. 518 virksomheter ble vedtatt stanset, mot 352 i 2016. 232 personer ble bortvist fra arbeidsplassene, mot 89 året før. Det ble gjort 172 vedtak om tvangsmulkt i 2017, mot 92 i 2016.

Kyniske og utspekulerte

Tidligere i år skrev arbeidsminister Anniken Hauglie et debattinnlegg hvor hun ikke la fingrene imellom:

- Jeg har ingen tro på at det nytter å ta på de kriminelle med silkehansker. Dette er kyniske og utspekulerte folk, som ikke skyr noen midler. Fra regjeringens side er vi derfor tydelige på at de kriminelle skal plages, jages og bortvises. 

Ifølge Vidar Sagmyr har uropatruljen i Trondheim styrket sin posisjon:

- Vi blir tatt mer og mer seriøst fordi vi har lært mer om hvilken informasjon som trigger inngripen fra myndighetene.

Hans erfaring er at de fleste bygningsarbeiderne som blir tatt i Midt-Norge kommer fra Øst-Europa.

-De utenlandske arbeiderne har ofte byggingeniører eller andre bakmenn som er norsk. Bakmenn står ansvarlig på formelle papirer sånn at alt ser lovlig ut, sier Sagmyr.

Regjeringen vil ha en endring i lov om taushetsplikt slik at NAV-ansatte kan dele viktig informasjon med kontrolletater for å avdekke kriminalitet i arbeidslivet.

Over landegrensene

Uropatruljer er også under oppstart i Oslo og forsøkes satt i gang flere steder i Norge. Nylig besøkte Vidar Sagmyr en lignende virksomhet i Stockholm, "Fair Play Bygg" for å utveksle kunnskap. I likhet med uropatruljen er svenskene midlertidig finansiert av organisasjonene i arbeidslivet.

- Begge innså at arbeidet vi gjør hver for oss er veldig viktig, Vi har mye å lære av hverandre. Vi i Fair Play Bygg merket oss hvor effektivt uropatruljens samarbeid med norske akrim-etater fungerer. Fair Play Bygg har lenge forfektet at et akrim-samarbeid opprettes i Sverige. Fair Play Bygg har til hensikt å fortsette kontakten med uropatruljen, opplyser Leander.

-Jeg tror at den største vinningen med bra kontakt mellom oss er å  lære om likhet og forskjeller i kriminaliteten i arbeidsmarkedet. Om  1-3 år håper jeg at vi fortsatt har bra kontakt.

Regjeringen i Norge fremholder at økt samordnet innsats på europeisk nivå også er nødvendig. Arbeidstilsynet i har derfor inngått samarbeidsavtaler med arbeidstilsyn i Litauen, Bulgaria og Polen. Det er også samarbeid på nordisk nivå.

Fakta om uropatruljen

Uropatruljen finansieres av ni laug og foreninger på arbeidsgiversiden. 

Eierne på arbeidstakernes side består av sju fagforeninger. Patruljen arbeider med å dokumentere:

  • svart arbeid
  • juks med merverdiavgift, arbeidsgiveravgift, obligatorisk tjenestepensjon
  • farlig arbeid i høyden eller andre HMS-brudd
  • underbetalt arbeidskraft
  • arbeidere uten oppholdstillatelse
  • ulovlige boforhold
  • ulovlig elektrikerarbeid
  • korrupsjon
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment