Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2019 i Förnyat avtal om utbildning på Nordkalotten
Förnyat avtal om utbildning på Nordkalotten
Nyhet

Förnyat avtal om utbildning på Nordkalotten

| Text: Björn Lindahl, foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Sverige, Finland och Norge har gett Stiftelsen Utbildning Nordkalotten finansiering för ytterligare fyra års yrkesutbildning av ungdomar. Sammanlagt kommer 285 ungdomar utbildas varje år.

- Som norrbottning vet jag vilken potential som finns för att öka rörligheten på arbetsmarknaden mellan länderna. Det finns ju bara en vacker älv som skiljer Sverige och Finland och nått litet fint berg mellan Sverige och Norge, sa Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark när hon tillsammans med ambassadörerna från Finland och Norge undertecknade avtalet.

Samarbetet om utbildning för den expansiva Nordkalottregionen inleddes redan 1970. Många av de utbildningar som bedrivs vid stiftelsen är inriktade på olika bristyrken, till exempel inom IT, el, fordon och vård. Institutionen omtalas ofta bara som Utbildning Nord.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

- Vi känner oss otroligt stolta och glada över att samarbetet mellan länderna kring yrkesutbildning för vuxna. Nästa år har det pågått i 50 år, och det är glädjande att det fortsatt anses ha en viktig roll att spela när det kommer till kompetensförsörjningen inom Nordkalotten, säger direktören Leif Lahti.

- Vi har byggt upp en unik kompetens inom yrkesutbildningsområdet, där vi med vår verksamhet bidrar till att utveckla det nordiska samarbetet Vi kommer att fortsätta att bidra till största möjliga nytta och sträva efter att nå vår vision att vara nyckeln till den nordiska arbetsmarknaden.

Utbildning Nords grunduppdrag blir fortsatt att jobba med att utveckla och genomföra yrkesutbildning och kunna erbjuda valideringstjänster med utgångspunkt i behoven som finns på arbetsmarknaden, i första hand inom nordkalottregionen. Verksamheten ska därigenom både bidra till att den nordiska kompetensen och konkurrenskraften ökar samt stärka det nordiska samarbetet.

Däremot har Finland, som en följd av att yrkesutbildningen i Finland reformerats, stärkt kopplingen till att arbetsmarknadsutbildning i Finland ska leda till en yrkesinriktad examen. Som en följd av reformen är det därför Undervisnings- och kulturministeriet som för första gången deltagit i arbetet med överenskommelsen från Finlands sida och inte som tidigare, arbets- och näringsministeriet.

Antalet utbildningsplatser på årsbasis enligt överenskommelsen blir för Norge 60, för Sverige 145 och för Finland 80, dvs en total årsvolym av 285 utbildningsplatser.

 

 

Snart 50-årsjubileum i Övertorneå

Den finska ambassadören i Stockholm, Liisa Talonpoika, undertecknar avtalet om Utbildning Nord, tillsammans med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, ambassadör Christian Syse för Norge. 2020 firar institutionen sitt 50-årsjubileum.

Läs mer om Utbildning Nord

Foto: Berit Kvam

Arbeidsliv i Norden besökte Utbildning Nord för några år sedan. Läs reportaget här:

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment