Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2020 i Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter
Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter
Nyhet

Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter

| Tekst og foto: Bjørn Lønnum Andreassen

I mange yrker er det viktig med internasjonal erfaring, men koronapandemien legger drømmen om en fargerik CV i grus for mange.

Noe av det som kjennetegner flere utdanninger er innsikt i og forståelse av språk, kultur og historie. Med erfaring fra utlandet viser studentene å ha fått internasjonal kompetanse, heter det fra Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet NTNU. De har derfor avtaler med over 500 universiteter i mer enn 100 land, men dette hjelper dels lite nå.

Verst i høst

De fleste studerer på kortere opphold mellom tre og seks måneder, forklarer seksjonssjef Anja Linge Valberg ved Internasjonal seksjon.

- For NTNU har koronapandemien først og fremst satt en stopper for den fysiske utvekslingen av studenter på kortere opphold i høst. NTNU så seg nødt til å kansellere for høsten 2020. Studentene har fått opptak i 2020 under forutsetning av at de følger digital undervisning i første semester, med en plan om ankomst til Norge i januar 2021. Enkelte studieprogrammer har valgt å ikke ta opp internasjonale studenter i 2020 grunnet utfordringene digital undervisning medfører, sier hun.

 Foto: Bjørn Lønnum-Andresen

Ugreit: Komplikasjoner for utenlandsstudenter grunnet korona, forklarer seksjonssjef Anja Linge Valberg ved Internasjonal seksjon ved NTNU i Trondheim.


Kulturopplevelse

- Vi ser at vi opplever et visst frafall nå i løpet av første semester, og det er klart at et digitale studietilbud på mange måter ikke tilsvarer den totale pakken. Å få kulturopplevelser og det å fysisk leve og bo i et annet land er en stor del av opplevelsen. Vi får også tilbakemeldinger om at digitale studier er utfordrende for enkelte; i form av dårlig nettilgang, ulike tidssoner og andre i hovedsak tekniske problemer, meddeler Valberg.

– Vi jobber for å legge til rette for mer ordinære studier til våren 2021, men det er mange avklaringer som skal på plass ved NTNU, sier hun til Arbeidsliv i Norden.

– Det er for tidlig å si om koronapandemien medfører nedgang i søknadstallene til våre internasjonale masterprogrammer. Kovid-19 forløper ulikt fra land til land, og mye kan fremdeles forandre seg for studentene.

Mistet drømmen

Markus Hoff Skudal studerer industrielle økonomi og teknologiledelse i Trondheim.

- Studiene har gått uten særlige forsinkelser men jeg mistet en jobb-erfaring jeg skulle ha. Jeg skulle jobbe som utveksling med analyse av data i Ecuador. Det var veldig kjipt å miste, sier en skuffet Skudal.

Han er usikker om planlagt utveksling til våren blir avlyst. Meningen har vært å studere på New Zealand. Han forklarer at slik situasjonen er nå, risikerer han å miste sårt tiltrengt og etterlengtet erfaring fra studier og arbeid i utlandet.

- Jeg setter planlagt opphold i utlandet veldig høyt. Utsetting er egentlig ikke mulig, men det ser ut som instituttet har gjort et unntak. Kanskje utvekslingen godkjennes på fjerdeåret i stedet for nå til våren, men dette vet jeg ikke ennå. Ledelsen ved NTNU eller departementet må godkjenne om vi får utsette utvekslingen, forteller han og legger til:

- Jeg har jobbet med studiene hjemmefra og tatt de fleste eksamenene hjemme. Mindre oppfølging enn det jeg forventet er konsekvensen. Jeg liker veldig å være i fysiske forelesninger. Kjip men forståelig, kommenterer han til slutt.

Nesten stoppet

Sebastian Porter fra Storbritannia er student og på arbeidsopphold i Trondheim.

- Jeg kom til Norge for to og en halv uke siden og satt 10 dager i karantene. Det var ikke så morsomt, men bortsett fra de 10 dagene har det meste gått omtrent som planlagt. Jeg har altså vært ganske heldig, sier han.

Norge synes å ha litt færre restriksjoner på at vi kan møte andre studenter, sammenliknet med Belgia der jeg har bodd. Hvis situasjonen gjør det nødvendig å reise frem og tilbake mer, vil flere perioder med karantene virkelig være forstyrrende. Dette avhenger også av om studier på nett blir aktuelt eller ikke, sier han.

- I tillegg til studiene jobber jeg for et firma for å få meg internasjonal arbeidserfaring, hvilket er essensielt. Men jeg hadde ikke formell arbeidskontrakt fordi jeg kjente firmaet jeg jobber for så godt. Da jeg kom på flyplassen for å reise hit ble det et "lite" problem. Jeg hadde ikke lov å entre flyet til Norge uten arbeidskontrakt. På telefon med min leder ble det litt stress for å få tilsendt en kontrakt. Det gikk på minuttet før flyavgang til Norge.

- Avlyser i redsel

IAESTE er en internasjonal organisasjon for utveksling av praktikantplasser for studenter som skulle reist til utlandet og studert.

- Vi har ikke fått sendt ut noen norske studenter i år. Det er dramatisk. Mange studenter er bekymret og det har blitt veldig mye fram og tilbake. Mange er redde for å reiser og har avlyst dagen før reisen. Vi har hatt mange veldig oppgitte studenter som har fått drømmejobben sin i utlandet avlyst. For, mange som kommer tilbake med arbeidserfaring tjener veldig på det når de skal ut i arbeidslivet, fastslår Caroline Oksnes i IAESTE ved NTNU.

- Vi har kunnet ta i mot noen europeiske studenter men uforutsigbarheter har dukket opp. Plutselig har noen land blitt røde, og planlegging av å skaffe bolig og muligheten til å jobbe digitalt i karantenetiden har vært utfordrende.

Drømmer med pauseknapp

Studentene Markus Hoff Skudal, Sebastian Porter og  Caroline Oksnes ved NTNU i Trondheim sliter med drømmene om viktig  jobb og studier i utlandet (bildet ovenfor).

Les mer om studiebyer i Norden

I hvilke byer er studentene mest fornøyde? SSB har sammenlignet ti studiebyer i Norden. 

Les mer:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment