Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2022 i Færøerne: Landet uden fængsel
Færøerne: Landet uden fængsel
Nyhet

Færøerne: Landet uden fængsel

| Tekst og foto: Rólant Waag Dam

Får du en fængselsdom på mere end halvandet år på Færøerne, så får du den ekstra straf, at du bliver sendt til Danmark for at afsone. Der findes nemlig ikke noget fængsel på Færøerne. Der en arrest, en midlertidig løsning i en militærbarak fra 1960erne. Et nyt fængsel koster 233 millioner danske kroner, men de færøske myndigheder har kun fået én million kroner

Stedet bliver kaldt for Mjørkadalur, det er færøsk og betyder tågens dal. Der er kun plads til 14 indsatte. Det ligger højt oppe i fjeldet, 21 kilometer fra Torshavn. Det kunne lyde som beskrivelsen af det perfekte sted at holde kriminelle fanger. Men det er det ikke. Det har været en kendt sag blandt indsatte og ansatte siden arresten blev flyttet fra Tórshavn til Mjørkadalur i 2011. En sag færøske politikere også er gået ind i de seneste par år.

Mange millioner er ikke nok

- Mjørkadalur er bygget som en gammel kaserne. Det bliver aldrig et fængsel, uanset om vi restaurerer det for rigtig mange millioner.

Heðin Askham er viceleder for Kriminalforsorgen på Færøerne, fængselsbetjent og har været i statslig tjeneste i mere end 40 år. Han er afsender på ovenstående citat i forbindelse med, at den færøske public service station Kringvarp Føroya lavede et indslag om forholdene i Mjørkadalur i november sidste år. Samme uge som en rapport  om varetægts- og afsoningsforholdene på Færøerne blev lagt frem. Den undersøgelse vender vi tilbage til, men Askhams udtalelse indrammer meget af det, rapporten belyser.

Foto: Steen Brogaard

Edmund Joensen og Sjurdur Skaale, folketingsmedlemmer fra Førøerne. Foto Steen Brogaard.

Rapporten bygger på en undersøgelse, som det færøske folketingsmedlem Edmund Joensen havde satte i værk sidste år. Joensen har sammen med det andet færøske folketingsmedlem, Sjúrður Skaale, arbejdet aktivt for at belyse situationen i Mjørkadalur og for at få flere penge afsat til at forbedre forholdene.

Sneet inde i tre dage

Askham og de andre færøske fængselsbetjente drømmer om en arrest, et åbent fængsel og et lukket fængsel. Gerne i Tórshavn og i hvert fald ikke oppe i bjergene, fordi placeringen har sine ulemper, som Fængselsforbundets tidsskrift, Fængselsfunktionæren, konkluderede efter deres besøg i Mjørkadalur i 2020.

- Vi var på et tidspunkt sneet inde i tre dage. Til sidst havde vi næsten ingen mad tilbage, og der var bestilt en helikopter til vagtskiftet, udtalte fængselsbetjenten Birgir Hansen til mediet dengang.

At arresten ikke er bygget til formålet betyder også, at de 14 celler er for store - det skaber sikkerhedsmæssige udfordringer. Det betyder også, at cellerne er fordelt over tre etager og det medfører nogle helt konkrete udfordringer.

Foto: Søren Gregersen

Udsigten inde fra en celle i arresten i Mjørkadalur. Foto: Søren Gregersen.

- Hvis der er tre, som er arresterede i samme sag, så kan de ikke sidde på samme etage, da væggene er så tynde, at de kan snakke imellem cellerne. Det betyder så, at de bliver spredt over alle etager og sådan kommer dem som afsoner straffe og varetægtsfængslede at sidde side om side i Mjørkadalur, har Elkin Klettheyggj, chef for Kriminalforsorgen på Færøerne tidligere forklaret i radioprogrammet Breddin.

Mere end tusind kilometer væk

De dårlige fysiske omgivelser i arresten på Færøerne beskrives af flere som en ekstra straf til dem, der skal afsone i mere end halvandet år. De bliver sendt til Danmark for at afsone, mere end tusind kilometer hjemme fra. Det betyder også, at familie og venner, som skal komme på besøg, skal rejse fra Færøerne til Danmark og hjem igen - det koster en del tid og endnu flere penge, og på den måde bliver de pårørende også straffet.

- Jeg har en toårig pige som skal blive passet. Jeg skal købe mig fri fra arbejde en dag eller to. Det koster mig tusind kroner per dag. Så skal jeg købe en flybillet, som kan koste 3-4000 kroner. På den måde kan hvert besøg komme til at koste mig 6-7000 kroner, forklarede en mor til en færøsk indsat i et dansk fængsel i podcasten “De færøske fanger”.

Og dem er der nogle stykker af, færøske fanger i danske fængsler. En oversigt fra Kriminalforsorgen viser, at i perioden 2011 til 2021 blev der flyttet 22 arrestanter og fanger flyttet fra Færøerne til Danmark. Oversigten kom efter at Sjúrður Skaale spurgte den danske justitsminister om det sidste sommer.

- Hovedformålet med kriminalforsorgen må være, at folk som bliver idømt en straf, ikke skal begå ny kriminalitet, når de har afsonet, men at de kan blive gode samfundsborgere igen. Det er meget svært, hvis de dømte skal flyttes ud af deres hjemland til et fremmed miljø, hvor den eneste mulighed for at knytte nye forbindelser, er med andre fanger, udtalte Sjúrður Skaale dengang.

I den forbindelse skrev mediet in.fo, at dette også er en dyr løsning, fordi det typisk er to politibetjente, som følger den indsatte til Danmark og at det koster 10-12.000 kroner hver gang.

Et nyt fængsel for 233 millioner

På Færøerne er der bred enighed om, at et nyt fængsel er en nødvendighed. Da lagtinget åbnede og nuværende lagtingsår blev skudt igang med lagmandens tale, så omhandlede en del af talen det færøske fængsel - eller mangel på det samme.

 Foto: Rólant Waag Dam

Sådan ser arresten i Mjørkadalur ud fra en anden vinkel. Den blev oprindeligt bygget til personale på en militær radarstation på toppen af bjerget bag bygningen.

- Vi må forbedre fængselsforholdene på Færøerne. De er ikke tilfredsstillende. Vi skal have et moderne fængsel med mulighed for at udvikle og uddanne sig. Jeg mener, at den bedste løsning er at bygge et nyt fængsel, sagde den færøske lagmand Bárður á Steig Nielsen.

Men et nyt fængsel koster 233 millioner kroner. Det står i føromtalte rapport om varetægts- og afsoningsforholdene på Færøerne, som er lavet af færøske og danske embedsfolk. Denne løsning, som i rapporten hedder “Etablering af ny institution”, er den eneste model, som løser alle de udfordringer, som Kriminalforsorgen i dag har med og i Mjørkadalur. Denne løsning er kort og godt et nyt fængsel på en ny lokation. Men det bliver der ikke noget af i denne omgang.

Én million til forbedringer

Færøerne, som de seneste mange år gradvist har overtaget flere og flere områder fra Danmark, har endnu ikke ikke overtaget retsvæsnet og dermed fængselsvæsnet.

Derfor er det Folketinget i Danmark, som skal bevillige penge til et nyt fængsel på Færøerne. Kort før jul bekendtgjorde Nick Hækkerup, justitsminister, at der var blevet lavet en politisk langtidsaftale om at bruge fire milliarder kroner på Kriminalforsorgen fra 2022 til 2025. 14. januar kunne Hækkerup fortælle de færøske folketingsmedlemmer, som ikke var en del af denne aftale, at én million kroner er blevet bevilliget til forbedringer af Mjørkadalur.

- Jeg må bare sige som det er. Det her er ikke godt, sagde Skaale til færøsk radio efter mødet med ministeren. Joensen, som var med til samme møde, delte Skaales holdning. Han mener dog, at undersøgelsen, som han var med til at lave om forholdene i Mjørkadalur, har tjent et formål.

- Nu har de danske myndigheder indset det, som vi har vidst hele tiden. Forholdene fungerer ikke. Der skal et nyt fængsel til og nu er det kun et spørgsmål om, hvornår penge bliver sat af til projektet, var hans udlægning af sagen.

Vædderne i brunst

Og måske er der håb forude. I 2016 var en af de store udfordringer for færøsk politi, de seks årlige skydninger, som aktionspatruljerne skal gennemføre. En sag, som dansk politi skrev om på deres hjemmeside:

- Færøsk politi lejer sig ind hos en fåreavler, hvor der kan skydes på et øde område, da politiet ikke selv råder over en skydebane. Men ofte er vejret så dårligt, at skydningerne må aflyses. Eller også er vædderne i brunst, og så må der slet ikke skydes, stod der blandt andet.

Dengang turde politifolkene ikke drømme om en ny skydebane. I dag er den på vej - den er også noget billigere enn 233 millioner kroner.

arkivert under:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment