Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2022 i Blir ILO:s nästa generaldirektör en kvinna?
Blir ILO:s nästa generaldirektör en kvinna?
Nyhet

Blir ILO:s nästa generaldirektör en kvinna?

| Text: Björn Lindahl, foto: ILO

Den 25 mars kommer den internationella arbetsorganisationen, ILO, att välja en ny generaldirektör. Valet står mellan fem kandidater, varav två är kvinnor – Kang Kyung-wha från Sydkorea och Muriel Pénicaud från Frankrike. Bägge är tidigare ministrar.

ILO är FN-organet som samlar arbetsgivare, arbetstagare och regeringar. Det har sitt huvudkontor i Genève och har sedan 2012 haft Guy Ryder som generaldirektör.

Det är ILO:s styrelse som väljer den nya generaldirektören. Styrelsens ordinarie ledamöter består av 28 regeringar, 14 arbetsgivare och 14 arbetstagare. Sverige har för tillfället en ordinarie plats i styrelsen och är dessutom ordförande i styrelsen. Det är Anna Jarfeldt, ambassadör till Sveriges representation vid de internationella organisationerna i Genève som har den rollen. Hon överser kandidatprocessen och leder omröstningen.

Guy Ryder kom ursprungligen från TUC, som är den brittiska motsvarigheten till LO. Det finns inga regler om att han inte kan efterföljas av kandidat från arbetstagarsidan, men någon sådan har inte lanserats.

- Valet sker i olika omgångar, där den som får lägst antal röster i varje omgång tas bort. Men den som till sist väljs måste ha en majoritet av rösterna, säger Emelie Barbou des Places, departementssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet och den som har ansvaret för ILO där.

Foto: ILO

ILO-byggnaden i Genève, Schweiz.

ILO har idag 185 medlemsländer. Organisationen grundades 1919 och har sedan dess bara haft tio generaldirektörer. Alla utom den chilenske Juan Somavía, har varit från Europa eller USA. Det är många som anser att andra kontinenter nu står på tur, liksom att det är dags för en kvinna.

Kang Kyung-wha är den enda av de fem kandidaterna som uppfyller bägge kraven. Hon har tidigare varit utrikesminister i Sydkorea och har lanserats av de sydkoreanska arbetsgivarna. Hon motarbetas emellertid av den fackliga centralorganisationen KCTU, som anser att hon inte har den erfarenhet i arbetslivsfrågor som behövs.

Under den utfrågning som alla fem kandidater gått igenom fick hon bland annat frågan om hon vågade ta upp frågan om tvångsarbete i Kina. I en färsk rapport från ILO uttrycks det “djup oro” över uppgifterna om hur minoriteter som uigurerna behandlas i Kina. Enligt den internationella fackliga samorganisationen, ITUC, har 1,8 miljoner uigurer och andra minoriteter i tvångsarbete.

- Det finns ett utrymme för ILO att arbeta tillsammans med de kinesiska myndigheterna, svarade Kang Kyung-wha.

- ILO har ett grundläggande mandat att vara där, att arbeta med myndigheterna och att pressa på för arbetarnas rättigheter. Dialog är det enda sättet att lösa den här frågan.

Kang Kyung-wha, spelade under sin tid som utrikesminister bland annat en roll i att få till mötet mellan den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un och USA:s tidigare president Donald Trump.

Den franska kandidaten Muriel Pénicaud var arbetsminister i Frankrike 2017 – 2020. Hon var dessförinnan bland annat varit HR-chef på livsmedelsföretaget Danone. Hon utnämndes av president Macron och fick ansvaret för att reformera den franska arbetsrätten mot det som kallades en mer nordisk modell, men som fackförbunden såg som en nedmontering av rättigheter.

Foto: ILOMthunzi Mdwaba, Greg Vines, Gilbert Houngbo

Från vänster: Mthunzi Mdwaba; Sydafrika, Greg Vines, Australien och Gilbert Houngbo.

Två kandidater kommer från Afrika:

Gilbert Houngbo, som varit statsminister i Togo 2008 – 2012 och som arbetat som vice generaldirektör i ILO 2013 - 2017, har större chanser. Han leder idag Internationella fonden för jordbruksutvekling (IFAD) som är ett av tre fackorganen inom FN för jordbruk och livsmedel.

Mthunzi Mdwaba är från Sydafrika men har troligen mindre chans att bli vald eftersom hans eget land dragit tillbaka sitt stöd för hans kandidatur, i det som mest framstår som en intern politisk maktkamp. Han är annars den kandidat som flest andra länder nominerat.

Om ingen av dessa kandidater får tillräckligt med röster, kan Greg Vines från Australien bli en kompromisskandidat. Om han väljs skulle både OECD och ILO ledas av australier, efter att Mattias Cormann tog över som generaldirektör ifjol.

Vines har jobbat ett tiotal år inom ILO och är nu en av tre vice generaldirektörer, med ansvar för reformarbetet. Han har arbetat både som representant för facket och för arbetsgivarna i Australien. Han förhandlade som facklig representant bland annat fram ett avtal om bibliotekariernas löner i Australien, där kvinnorna tidigare hade diskriminerats. Avtalet gav många kvinnor en 50-procentig löneökning.

Norden samlade sig denna gång inte om att lansera en gemensam kandidat. Det är ännu inte avgjort om det sker en nordisk samordning vid omröstningen. Förutom den svenska styrelsemedlemmen bland representanterna från regeringarna, har Norge en representant för arbetsgivarna och Island en representant för arbetstagarna.

- ILO har en viktig roll att spela både i återuppbyggnaden efter pandemin, i arbetet för anständiga jobb och i det gröna skiftet, säger Emelie Barbou des Places.

Oavsett kommer Guy Ryder saknas. Under sin tid i ILO har han haft ett tätt samarbete med de nordiska länderna, bland annat i arbetet med att få fram förslag om hur organisationen ska fortsätta sitt arbete efter att den blev 100 år.

The Commission on the Future of Work, som ILO upprättade för det ändamålet, hade ett delat ordförandeskap, Sveriges statsminister Stefan Löfven från Sverige och Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Kommissionen lämnade sin rapport 2019.

arkivert under:
Senaste nytt

ILO har valt Gilbert F. Houngbo som organisationensn 11:e Generaldirektör. Han övertar i oktober 2022. 

Läs fler artiklar om ILO:

Vi har samlat artiklarna om ILO här:

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment