Tegelhuset som kallas för Gamla kvarnen speglar sig i vattnet från ån som går igenom Fiskars. De historiska bilderna i texten är tagna av Karl Emil Ståhlberg (1862-1919) och Rafael Roos, 1947, bägge från Museiverkets samlingar.
Fiskars grundades som ett av flera järnbruk i sydvästra Finland år 1649. Finland var då ännu en del av Sverige. Med masugn och stålhammare tillverkades gjutna och smidda produkter. Järnmalmen kom från Stockholms skärgård.
Från början tillverkades produkter för konsumenter, industri och jordbruk, såsom spik, tråd, knivar, hjul med mera.
Bruket hann ha flera ägare, bland annat från Sverige, innan det övergick i finländsk ägo. John Julin tog över år 1822. Under hans tid startade tillverkningen av knivar och saxar. I en annan gren satsade man på jordbruksredskap och plogar för både eget bruk och för att höja kvaliteten på det finländska jordbruket.
På 1960-talet kom plasten som material i tillägg till stål och koppar. År 1967 tillverkades världens första sax med plasthandtag. Att den blev orangefärgad är resultatet av en tillfällighet och en självständigt tänkande maskinist när prototyperna gjordes. Senare utvecklades andra saxmodeller, också för vänsterhänta.
Fiskars aktiebolag grundades år 1883 och är det äldsta företaget som är noterat på Helsingforsbörsen, sedan år 1915.
Företaget talar i sin marknadsföring om tidlösa, funktionella och vackert designade produkter, samtidigt som man driver innovation och hållbar tillväxt.
Fiskars Group står för “designdrivna varumärken för inomhus- och utomhusbruk”.
Till koncernens varumärken hör Moomin by Arabia och Iittala med många varumärken inom porslin. Dessutom äger man Rörstrand i Sverige, Danmarks stolthet Royal Copenhagen och företag som tillverkar kristall och porslin i Waterford och Wedgwood. Fiskars lånade 50 miljoner euro från Nordiska Investeringsbanken för den investeringen.
Fiskarsgroup har försäljning i över 100 länder i 350 egna butiker. Omsättningen uppgick år 2021 till 1,3 miljarder euro.
Fiskars hör till företagen som ser en tillväxtmöjlighet i att satsa på den cirkulära ekonomin. Man tror på hållbarhet som en konkurrensfördel
“eftersom hållbar design och nya innovationer utmanar slit-och-släng”.
Fiskarsgroup-koncernens produkter är kopplade till hem, uteliv, inredning och dukning. Största delen av produktionen har idag flyttats utomlands. På 1980-talet flyttade produktionen från Fiskars till Billnäs bruk tio kilometer bort.
Fiskarsgroup äger stora skogs- och jordbruksområden i trakten, men bara några hus i centrala “Fiskars Village”. Det är ett internationellt känt turistmål, med satsning på kreativa branscher, lokalt hantverk, design och olika konstformer. Fiskars har en stor butik i huvudbyggnaden för att visa bredden i sitt sortiment.
Området marknadsförs som ett hållbart turistmål för 200 000 turister årligen. Men det är också hem för 600 invånare och 50 företag som sysselsätter 200 arbetstagare året om. En tredjedel av byggnaderna i Fiskars är klassade som kulturhistoriskt värdefulla och därför skyddade.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.