Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2023 i Säkerhetstänkande kräver alla sinnen
Säkerhetstänkande kräver alla sinnen
Nyhet

Säkerhetstänkande kräver alla sinnen

| Text och foto: Björn Lindahl

För att minska riskerna på byggarbetsplatserna arbetar Säkerhetsparken med flera sinnen. Därför kunde man se dansande EU-politiker och en svensk arbetsmarknadsminister som provade på hur det känns att vara blind, när deltagarna på EU:s arbetsmiljökonferens gjorde studiebesök.

- Det handlar om att se, höra, göra och reflektera, säger Mattias Lafvas från NCC, som guidar runt.

Byggbranschens Säkerhetspark ligger några kilometer från Arlanda och drivs av en ekonomisk förening, som formellt bildades våren 2019, som består av 56 medlemsföretag. Dessutom bidrar 69 olika tillverkare av olika säkerhetssystem med sina produkter. Konceptet kommer från Finland, som har tre sådana säkerhetsparker.

Den europeiska studiegruppen tas emot i ett stort byggtält där det byggts upp en liten scen, med ett stort svart-vitt foto av amerikanska byggjobbare som sitter på en stålbalk under byggandet av en skyskrapa och tar en rast, hundratals meter över marken. Men på bilden har de fotoshoppats så att de fått moderna säkerhetslinor.

 Foto Björn Lindahl

Catharina Elmsäter-Svärd, vd i Byggföretagen, visar upp det ID-kort som alla som arbetar på en byggarbetsplats i Sverige måste ha - ett led i att få bort oseriös verksamhet. Över axeln bilden av amerikanska byggarbetare med säkerhetslinor.

Inledningsvis visas en video där en byggarbetare glömmer att koppla på sig en sådan lina och faller ned från en mycket mer blygsam, men ändå dödlig höjd. Det som är anmärkningsvärt med videon är att en tredjedel handlar om byggarbetarens familjeliv innan olyckan, där han ser sin dotter cykla själv för första gången och hur de kastar macka vid strandkanten tillsammans.

Själva olyckssekvensen går fort, men så följer den sista tredjedelen av videon där familjen gör samma saker – men denna gång utan pappan i familjen.

- Jag blir alltid emotionell av att se den här videon, säger Mattias Lafvas.

- Men det är det som det handlar om när vi försöker arbeta för att det inte ska ske några dödsolyckor. Realiteten är att det sker en dödsolycka i månaden i svensk byggindustri.

Under de första tre åren som Säkerhetsparken har varit verksam har 2 000 personer från byggföretag gått en kurs och 2 000 som genomför en utbildning.

- Det är en sak att få höra något. Ser man det med egna ögon minns man det bättre och får man göra något själv minns man det ännu bättre. Men man behöver också reflektera för att förstå hur det man lärt sig passar in i vardagen och på byggarbetsplatsen, säger Mattias Lafvas.

Det är den delen som görs bäst i en grupp och som gör att Säkerhetsparken inte kommer att konkurreras ut av datateknik som simulerar olyckor – även om det säkert skulle se mer realistiskt ut med Virtual Reality, än de ganska enkla dockor som placerats på olika platser i säkerhetsparken, där de utsatts för olika olyckor, som att en betongvägg vält över dem.

Foto: Björn Lindahl

Nicolas Schmit ser på en av tablåerna som ska visa olika olyckor. I det här fallet en inte särskilt verklighetstrogen docka.

- Men det går ju att tänka sig att VR kan användas vid en del moment här på Säkerhetsparken, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, som är byggindustrins branschorganisation.

Hon fungerar som hjälp när arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg och flera andra på studiebesöket får uppleva hur det kan vara för en blind att gå runt på en byggarbetsplats, med brädbitar, plaströr, grus och gropar. Utan att kunna se känns plötsligt allt mycket farligare.

Foto: Björn Lindahl

Catharina Elmsäter-Svärd leder Paulina Brandberg runt en bana som ska visa hur en byggarbetsplats kan se ut. Ministern har fått glasögon som är tejpade så att det inte går att se.

I ett rum demonstreras hur vikt och fart hänger ihop – en hammare som någon tappar på nionde våningen träffar en person på marken med samma kraft som om man håller en 40 centimeter lång stålbalk över huvudet och tappar den.

- Alla verktyg bör vara fästa vid arbetskläderna – en sådan här töjbar verktygslina kostar inte många kronor, säger Mattias Falvas.

Den vanligaste orsaken till olycksfall inom byggverksamhet är förlorad kontroll över handverktyg, till exempel kniv, såg, spikpistol eller borrmaskin.

- Kniven är det handhållna verktyg som orsakar allra flest skador. De vanligaste angivna knivtyperna är gipsknivar, mattknivar, moraknivar och brytbladsknivar. Den vanligaste olycksorsaken är att man slinter med kniven, och därmed skär sig i fingrar eller händer, enligt en broschyr från Byggföretagen.

 

Gymnastikpass

Besöket på Byggbranschens Säkerhetspark inleddes med ett gymnastikpass. EU-kommissionär Nicolas Schmit, biträdande arbetsmarknasminister Paulina Brandberg och Stefan Zrinzo Azzopardi, Maltas minister för offentliga arbeten och planering, deltog entusiastiskt. På podiet Mattias Lafvas.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment