Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2023 i Krise i toppen af dansk fagbevægelse
Krise i toppen af dansk fagbevægelse
Nyhet

Krise i toppen af dansk fagbevægelse

| Tekst: Marie Preisler, foto: FH

Formandsskifte i FH efter anklager mod Lizette Risgaard om upassende adfærd.

1. maj 2023 blev ikke den festdag for dansk fagbevægelse, som arbejdernes internationale kampdag plejer at være. Lizette Risgaard, formand for Forhandlingsfællesskabet FH, måtte dagen inden træde tilbage efter anklager om upassende adfærd over for en række unge mænd i fagbevægelsen.

”Jeg har beklaget og givet en uforbeholden undskyldning til alle, der har følt, at deres personlige grænser er blevet overskredet,” skrev den afgående fagforeningsboss på Facebook.

FH bestilte straks en advokatundersøgelse af de anonyme udsagn fra mænd, der til medier har berettet, at de er blevet befamlet af deres øverste chef, Lizette Risgaard, ved fester og på arbejdspladsen. Oplevelser som direktøren i FH, Michael Jacobsen, ifølge flere kilder har kendt til, uden at episoderne er blevet undersøgt - før nu. Direktøren er hjemsendt.

Magtkamp venter

Når undersøgelsen er afsluttet, formentlig midt i juni 2023, indleder dansk fagbevægelses største faglige hovedorganisation en formel proces frem mod at finde en ny formand. Spekulationerne om hvem der skal efterfølge hende er startet, men der er ingen oplagt kronprins eller kronprinsesse, og ingen præcedens for, hvem der skal have posten, så flere iagttagere forventer kamp mellem blandt andet offentlige og private forbund i FH om den vigtige post.

Lizette Risgaard har været den første formand for FH, som blev til ved en fusion af LO og FTF i 2019.

Frem til fusionen var Lizette Risgaard formand for dansk LO, og fusionen er hun særligt stolt af, når hun nu kikker tilbage på sin lange og pludseligt afbrudte karriere i toppen af dansk fagbevægelse.:

”Jeg er stolt over de mange ting, jeg har fået lov til at stå i spidsen for i min tid som LO og FH-formand. Særligt fusionen af LO og FTF, som samlede fagbevægelsen. De mange trepartsaftaler med skiftende regeringer. Retten til en værdig tilbagetrækning for de mest nedslidte med tidlig pension og seniorpension - de første reformer i årtier, der gik lønmodtagernes vej,” skrev Lizette Risgaard videre på Facebook efter sin afgang som FH-formand.

Efterlader tomrum

Kampen for at bevare store bededag som en helligdag nævner hun også i sit afskedsopslag - som et af sine nederlag:

”Vi tabte måske nok slaget om bededagen, men vi forsvarede den danske aftalemodel.”

Hendes afgang og tomrummet i toppen af dansk fagbevægelse kommer på et meget uheldigt tidspunkt. Dagen før hendes afgang inviterede regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen til nye trepartsforhandlinger mellem regering, arbejdsgivere og fagbevægelsen om blandt andet regeringens forslag om at afskaffe seniorpensionen. Der er også udsigt til trepartsforhandlinger om ekstraordinær lønstigning til offentligt ansatte.

FH’s hidtidige 1. næstformand, Morten Skov Christiansen, er fungerende formand for FH.

Lizette Risgaard

var Fagbevægelsens Hovedorganisations første formand, fra 1. januar 2019 til 30. april 2023, hvor hun valgte at gå af grundet flere anklager om upassende adfærd.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment