Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nya sätt att få kompetent arbetskraft

Nya sätt att få kompetent arbetskraft

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 10/2022
Nya sätt att få kompetent arbetskraft

Foto: Tomas Bertelsen

Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft

2023 ska vara Europaåret för kompetens, har EU-kommissionen bestämt. Kompetens handlar om att man inte bara har kunskaper, men också förmågan att använda dem till att utföra uppgifter och lösa problem.

pic

Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan

70 personer i olika åldrar, från olika länder och med olika studie- och yrkesbakgrund har börjat en gemensam resa på Åland. De har antagits till den pinfärska utbildningen grit:lab där de ska skolas till kreativa programmerare – en yrkesgrupp som är efterfrågad i snart sagt hela världen.

pic

Finländska sjuksköterskor eftertraktade i Norge

Inne i den största föreläsningssalen i Mässcentret gör den finländska DJ:n Darude en överraskningsspelning, Sandstorm dånar inför en entusiastisk publik på närmare 2 000 sjukskötare från hela Finland, på de årliga sjukskötardagarna i Helsingfors.

pic

Är det oetiskt att värva personal från andra länder?

Är det etiskt att ta hit personal från länder som också själva har personalbrist, till exempel Filippinerna? Det är inte ett hållbart alternativ, i synnerhet som det förmodligen är de bästa som flyttar. För en ung, nyutexaminerad vårdare är möjligheten att resa ut förstås strålande, säger Helena Leino-Kilpi, professor i vårdvetenskap.

pic

Olikt stöd från omgivningen för att välja otraditionella yrken

Unga kvinnor som utbildar sig till typiskt mansdominerade yrken gör ett krävande val, men hejas samtidigt på av familj, lärare och politiker och får till sist ett jobb med hög status. Men när unga män väljer att satsa på vårdyrken, får de varken status eller bra betalt.

pic

Boss Ladies viser piger veje ind i mandefag

Amalie Schwartz er nyudlært elektriker og eneste kvinde på en arbejdsplads med 80 medarbejdere. Den skævhed arbejder hun på at ændre i hverdagen på jobbet og som ambassadør i projektet Boss Ladies.

pic

Kraftig vekst skaper utfordringer for Islands turistindustri

Islands turistindustri har kommet på rett kjøl raskere enn forventet. Turistsjefen sammenligner det med champagne som flyter når korken er sprettet. Takket være statsstøtte har de fleste turistselskapene overlevd.

Studera med nästan hela lönen – ny möjlighet i Sverige

Upp till 80 procent av lönen. Så mycket kan vuxna med tillsvidareanställning få i bidrag om de vill studera för att öka på sin grundutbildning eller byta bana. Ansökningarna började strömma in direkt när det blev möjligt att söka det nya stödet.

pic

NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning

Vem får mest ut av att delta som en fluga på väggen på NFS:s kongress i Oslo? Journalisten eller socialantropologen? Jag misstänker den senare, men eftersom jag är journalist tar jag den stora nyheten först: Island bjuder in till ett trepartsmöte om den gröna och rättvisa omställningen 1 december 2023.

pic

Klimat och kriser viktigast på NFS kongress

Vilka signaler var de viktigaste från NFS kongress i Oslo? Vi bad Ragnhild Lied, som leder centralorganisationen Unio, att sammanfatta sina intryck: - Det som är tydligt nu är att vi upplever så många gemensamma kriser, säger hon.

Vad sker nu när minimilöndirektivet har antagits?

Ska regeringen gå till EU-domstolen för att få direktivet om tillräckliga minimilöner i EU ogiltigförklarat? Den frågan diskuteras nu i Danmark och Sverige sedan direktivet antagits med överväldigande majoritet. Men det är långt ifrån givet att någon av de båda ländernas regeringar vill göra det.

Krifa står seg i Norge men vokser sakte

Krifa mener å være et godt alternativ til tradisjonelle fagforeninger i Norge, særlig gitt at organisasjonsgraden øker hos arbeidsgiverne, men avtar blant arbeidstakerne. Tradisjonelle fagforeninger mener Krifa har for tette bånd med arbeidsgiverne og er uenige i deres streikemotstand.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment