Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2010 i Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden april 2010

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden april 2010

Tema: Jakten på høykompetent arbeidskraft

Hvordan være konkurransedyktig når alle vil lokke til seg den beste kompetansen? Arbeidsliv i Norden har gjort en rundreise for å høre både myndighetenes og migrantenes sak. Vi har inspisert Workindenmark i Danmark og i India. Vi har snakket med den svenske arbeidsråden i Kina og dessuten møtt indiske IT-ingeniører i Helsingfors, som selger sine tjenester til Nokia. Et felles inntrykk er at godt arbeidsmiljø og gode sosiale systemer er lokkemiddel nummer en.

Hjælp fra staten til at skaffe udenlandsk arbejdskraft

Danske virksomheder og udenlandske jobsøgere finder hinanden via statslig webportal og tre regionale centre.

Indierna upptäcker att Danmark är mer än sina mejerier

Danmark öppnade ett Workindenmark-kontor i New Dehli i oktober 2008. Sedan dess har ett antal indier sakta börjat få upp ögonen för detta nordiska land. Danska myndigheter väntar emellertid med att satsa på en större kampanj för att öka kunskapen om vilka karriärmöjligheter det finns för indier i Danmark. Det främsta skälet är finanskrisen.

Svensk arbetsmiljö lockar kineser

Att studera den kinesiska arbetsmarknaden och sysselsättningsfrågor inför framtiden, bland annat kinesisk kompetens och arbetskraftinvandring, är några av uppgifterna för Oscar Berger, Sveriges arbetsmarknadsråd i Peking.

Socialskyddet i Finland tilltalar indiska it-ingenjörer

De indiska IT-ingenjörerna Naveen Kumar Korupolu, 32 år, och Basa Ravikiran, 33 år, kom från Hyderabad till Helsingfors med sina familjer i mitten av 2000-talet och trotsar med framgång såväl vintermörker som kulturskillnader. Finländarna är hyggliga och livet känns tryggt.

Hanne Bjurstrøm vil bort fra det todelte arbeidslivet

Norges nye arbeidsminister, Hanne Bjurstrøm, vil ha orden på NAV, hun vil ha effektive systemer mot sosial dumping og hjelpe flere med redusert arbeidsevne i jobb. Visjonen hennes er at ingen med arbeidsevne i behold skal behøve å være passive stønadsmottakere. Da må hun ha drahjelp fra bedriftene.

Ny konvention ett lyft för arbetsmiljön till sjöss

Sjöfarten är den mest globala av alla näringar. Ett skäl till att en ny sjöarbetskonvention införs är att få mer lika konkurrensvillkor för rederierna. Det ska inte löna sig för redare som dumpar lönerna eller som slarvar med arbetsmiljön.

Nationell stolthet gjorde islänningarna fartblinda

Islänningar hjälps åt när det kniper. Men just då det gäller en av människan orsakad kris vet man inte riktigt hur man skall förhålla sig och hantera den.

EU-kommissionen kritisk till svenska lagar

Sverige kan bli tvunget att ändra sina regler om tidsbegränsade anställningar efter påpekande från Europeiska kommissionen, som är tveksam till om de stämmer överens med EU:s visstidsdirektiv (1999:70).

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment