Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2015 i Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 1/2015

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 1/2015

Tema: Mindsteløn - noe for Norden?

Minstelønn – mulighet eller trussel?

Drop berøringsangsten og bli med i kampen om lovbestemt minstelønn i EU, er brannfakkelen Bente Sorgenfrey kaster inn i debatten som ny leder for Nordens faglige samorganisasjon, NFS. Er berøringsangst problemet, eller er lovfestet minstelønn en reell trussel mot den nordiske modellen? Arbeidsliv i Norden tar utfordringen og starter diskusjonen i månedens tema i fokus.

pic

Appel til Norden: drop modstanden mod at diskutere mindsteløn

Norden skal holde op med at se lovbestemt mindsteløn i EU som et farvel til den nordiske model. Lær af Norge, opfordrer den nordiske fagbevægelses sammenslutning, NFS, og danske arbejdsmarkedseksperter.

pic

Minimilöner kan bli fråga på Europafackets kongress

Nästan alla europeiska länder har nu lagstadgade minimilöner. Vid årsskiftet införde Tyskland en lägsta lön på 8,50 euro per timma. Men de nordiska länderna håller fast vid avtalsmodellen.

pic

Norsk modell för minimilöner sprids till allt fler branscher

Den 1 februari allmängiltigförklarades delar av kollektivavtalet inom den norska fiskeindustrin, så att lönevillkoren gäller för hela landet. Två dagar senare var det dags för elinstallatörerna. Den norska modellen för minimilöner får allt större stöd.

pic

Transport ser på minimilöner för att begränsa social dumping i Sverige

I Sverige är motståndet mot lagstadgad minimilön kompakt. Men inom transportbranschen har parterna börjat diskutera allmängiltigförklaring av avtalet. Orsaken är den dumpning av löner och arbetsvillkor som förekommer i den fria rörlighetens spår.

pic

Yttervänstern i Finland ensam om krav på minimilöner

Finland hör till de nordiska länder där frågan om minimilöner varit frånvarande i den offentliga debatten. Vänsterförbundet (VF), som representerar politiken längst ut på vänsterkanten, är det enda parti i Finland som lyft fram behovet lagstadgade minimilöner. Partiet går också till riksdagsval i april med sitt krav på en lägsta timlön på 10 euro vilket motsvarar ungefär 1600 euro i månaden.

pic

Norge: Streik og steile fronter - strid om endringer i arbeidsmiljøloven

Kommer flere i jobb hvis flere kan ansettes midlertidig? Blir terskelen til arbeidslivet lavere? Blir det flere jobber, eller bare flere midlertidig tilsatte? Slike spørsmål er stridens kjerne når norske arbeidstakere kjemper for arbeidsmiljøloven.

Flere flygtninge og indvandrere skal i arbejde i Danmark

Alt for få flygtninge og indvandrere i Danmark har et arbejde, og det skal der gøres noget ved. Det er der bred enighed om. Derimod støtter de færreste statsministerens forslag om at lade flygtninge og indvandrere rense strande og reparere gynger i daginstitutioner.

pic

"LinkedIn kan komplettera arbetsförmedlingen"

- Matchningen på arbetsmarknaden måste bli bättre och för att klara det behöver arbetsförmedlingen kompletteras med andra aktörer. LinkedIn skulle kunna vara en viktig pusselbit på en väl fungerande arbetsmarknad, säger Ylva Johansson, Sveriges arbetsmarknadsminister.

pic

Teknik och samarbete viktigast för hållbar utveckling i Arktis

Norden måste tala med en röst i arktiska frågor och satsa på gemensam teknikutveckling. Då kan de nordligaste landsdelarna av Finland, Norge och Sverige få en hållbar utveckling. Det är budskapet i rapporten ”Tillväxt i norr”.

pic

Kristina Persson: Strategiminister som vill göra Arktis "grönt"

Hon har hittills varit den mest anonyma ministern i den svenska regeringen. Men det kommer ändra sig när hon fått en tankesmedja etablerad på regeringskansliet.

Direkt från Reykjavik: Törs du klaga på lönen?

Hela Island är upprört. En man fick högre lön än en kvinna med samma jobb. Men i stället för att höja kvinnans lön när hon klagade, sänktes mannens lön till samma nivå som kvinnans.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment