Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2015 i Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 5/2015

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 5/2015

Tema: Nordjobb 30 år

Leder: Et rom for Nordjobb?

- Ambisjonene er ofte større enn resultatene i det nordiske samarbeidet, men dogmet lever, og følelsen av at det er noe verdifullt som skal passes, pleies og utvikles er stadig vekk i live. Så det er en kjerne der, sier Poul Nielson i Portrett. Kanskje er det et perspektiv verdt å reflektere over når Arbeidsliv i Norden setter fokus på Nordjobb.

pic

Många olika sorters upplevelser väntar Nordjobbarna

Spännvidden är stor när de unga Nordjobbarna reser ut i Norden och tar hand om turister, rensar i spenatåkrar och stadsparker eller packar räkor på Grönland. Ingen erfarenhet är helt den andra lik.

pic

Nordjobb fyller 30 år

Om Nordjobb hade upprättats av arbetsmarknadspolitiska skäl hade det nog aldrig överlevt i 30 år. Men att skaffa ungdomar korttidsjobb i ett nordiskt grannland handlar om mycket mer än det.

pic

Hektiska dagar när Nordjobbarna strömmade till Norge på 80-talet

- Oj! Har det redan gått 30 år sedan Nordjobb bildades! Eva Jakobson Vaagland, som var den första projektledaren för Nordjobb i Norge, är förvånad när vi ringer upp.

pic

Loa Brynjulfsdottir: Norden är mitt hem

Så fort Loa Brynjulfsdottir, hade åldern inne sökte hon Nordjobb. Det var 1990 och blev starten för flera års engagemang i Nordjobb och en stark känsla av hemhörighet i alla de nordiska länderna.

pic

När Gunvor Kronman blev Gunnar på lagret i Aalborg

För somliga betyder Nordjobb att livet tar en ny och intressant riktning. För Gunvor Kronman fick jobbet i danska Aalborg en dramatisk och helt avgörande betydelse.

Ny kurs i dansk beskæftigelsespolitikk efter regeringskiftet

Forholdene for landets dagpengemodtagere bliver en vanskelig nød at knække for Danmarks nye borgerlige regering.

pic

Tidligere EU-kommisær Poul Nielson: Norden har en rolle å spille

- Norden er ikke en isolert øy i verdenssamfunnet. Hvis vi vil bevare det vi synes om, og sikre at vi ikke blir overkjørt av andres verdier, må vi inn i kampen, sier Poul Nielson til Arbeidsliv i Norden.

Europeisk arbetsrätt så komplex att rättssäkerheten är i fara

Domstolarna har fått en större roll i det arbetsrättsliga systemet på bekostnad av politiker och arbetsmarknadens parter. Det börjar bli så svårt för arbetsgivare och fackföreningar att veta vad som gäller, att rättsäkerheten är i fara. Det framgår av en ny antologi från Nordiska ministerrådet.

pic

Arbetsmarknad och kön svår nöt för den nya regeringen i Finland

Regeringsförhandlingarna i Finland är förbi och de nya ministrarna i trepartisamarbetet är redo att sätta igång med att lyfta landet ur den ekonomiska krisen. Under de senaste tio åren har politiken visserligen gått på högvarv, men resultaten har uteblivit. En av de svåraste frågorna gäller reformer på arbetsmarknaden.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment