Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2015 i Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 6/2015

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 6/2015

Tema: Svart økonomi - nordiske strategier mot arbeidslivskriminalitet

Leder: "Du vil betale moms, du?"

Arbeidskriminalitet, svart arbeid, sosial dumping. Det handler om fusk og bedrag, men hvordan bekjempe ulovligheter som rammer velferdens spleiselag?

pic

Allt färre svenskar vill köpa eller utföra svarta jobb

Nästan tre gånger så många svenskar har idag en negativ hållning till svarta jobb jämfört med för sex år sedan. En förklaring till de ändrade attityderna är skatteavdraget för husarbete som infördes 2007 och 2008. Nu minskar regeringen avdragsrätten och kritikerna varnar för att det svarta arbetet kan öka.

pic

Samordnad kontroll viktigt i kampen mot svart arbete i Norge

I Norge har personal från sex olika myndigheter samlats i gemensamma lokaler i Oslo, Bergen och Stavanger, för att bekämpa arbetskriminalitet. Gemensamma aktioner där 120 personer deltar samtidigt har genomförts mot bland annat byggarbetsplatser. Resultaten har hittills varit goda. Aktionerna samkörs med kampanjer mot svartjobb och har fått stort genomslag i medierna.

pic

Konflikt mellem jagt på sort arbejde og privatlivets fred

Den danske regering vil forbyde jagt på sort arbejde i private haver. Arbejdsmarkedets parter og oppositionen frygter mere social dumping.

pic

Ungdomsledigheten på Economic Forum: Hva er løsningen?

Hva må gjøres for at ungdom skal få en ordentlig jobb å leve av? Ungdomsledigheten rammer landene i Europa og innad i Norden ulikt. Like fullt er ungdomsledigheten alle landenes store utfordring. Er ungdomsgarantien løsningen? Hva er svaret?

pic

Jari Lindström: Arbetsministern som bytte sida

Jari Lindström var för några år sedan en arbetslös pappersarbetare på en bruksort utan framtid. I dag är han arbetsminister och justitieminister i den finländska regeringen som planerar att slopa många förmåner. Lindström tvingas försvara beslut han för en kort tid sedan nog hade kämpat emot.

pic

Fælles linje skal afbøde EU-pres på den nordiske model

At bevare den unikke nordiske aftalemodel vil kræve tilpasninger og fælles fodslag. Det var vurderingen hos den danske beskæftigelsesminister, danske EU-politikere og arbejdsmarkedets parter ved en konference med udgangspunkt i en ny rapport om den nordiske aftalemodel og EU.

pic

Yderområderne i Norden må have en dynamisk beskæftigelsespolitik

- Uanset om ledigheden er høj eller lav, så er det af afgørende betydning, at der foreligger en konkret og dynamisk beskæftigelsespolitik, som er istand til at modstå svingninger i konjunkturen. Beskæftigelse er afgørende for, om et samfund kan overleve på længere sigt, og det gælder især små samfund.

Sverige skärper reglerna för offentlig upphandling

Nu ska svenska myndigheter bli skyldiga att se till att leverantörer som tilldelas ett kontrakt vid en offentlig upphandling betalar sina anställda lön enligt kollektivavtal. En utredning har på regeringens uppdrag nyligen lagt fram förslag om hur det ska gå till.

pic

OECD: Stor ökning av utlandsfödda läkare och sjuksköterskor

På tio år har antalet sjuksköterskor och läkare som flyttat till ett av de 38 OECD-länderna ökat med 60 procent. Andelen läkare som är födda utomlands utgör nu nästan en tredjedel av alla läkare i Sverige och en fjärdel av läkarna i Norge.

pic

Tidspress större arbetsmiljöproblem i Norden än i resten av Europa

Psykosociala riskfaktorer uppfattas som den största utmaningen när den europeiska arbetsmiljöbyrån för andra gången genomför en stor undersökning av arbetsmiljön i de europeiska länderna.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment