Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2017 i Tema: Norden i EU

Tema: Norden i EU

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 8/2017
Tema: Norden i EU

Foto: Mikael Sjöberg

Europa til felts mot sosial urett – viser Norden vei?

Den sosiale pilaren har vært etterlyst i Europas utvikling. Toppmøtet i Göteborg tegner en ny fremtid. Ikke alle ser lyst på resultatet. Heller ikke Norden går i samlet tropp. Når nasjonale interesser settes på prøve, og næringslivet sier nei, brøyter det vei for uenighet. Det handler om politikk og mer pekuniære saker.

pic

Hur ska den sociala pelaren omsättas i praktiken?

EU:s sociala toppmöte i Göteborg blev en succé för de svenska värdarna, men vilken betydelse kommer den sociala pelaren egentligen få för medborgarna i Europa?

pic

Folket och facket ställer EU mot väggen om den sociala pelaren

Med en blandning av slagord från arbetarrörelsen, kanelbullar och smågodis försöker den svenska regeringen, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, att ge EU en annan framtoning. Under det sociala toppmötet i Göteborg satt arbetsmarknadens parter bokstavligen vid samma bord som statsministrarna och EU-kommissionärerna.

Arbejdsgivere: EU’s sociale søjle truer den nordiske model

EU’s nye sociale søjle kan underminere den nordiske model på arbejdsmarkedet, frygter nordiske arbejdsgivere, der agter at forsvare modellen med næb og klør. Den kamp bliver nødvendig, forudser en dansk arbejdsmarkedsforsker.

pic

Norge med initiativ mot arbetslivskriminalitet under EU-toppmötet

Norges statsminister Erna Solberg tog tillfället i akt när hon deltog på EU-toppmötet om sociala rättigheter. Hon lanserade en offensiv mot arbetslivskriminalitet. Norge erbjuder sig bland annat att som ett pilotprojket samarbeta med ett EU-land för att utveckla mer effektiva kontrollsystem.

pic

Færøernes anspændte forhold til EU

På Færøerne bor der 50.000 mennesker. EU tæller 500 millioner indbyggere. Men vil de få færinger være en del af det store selskab og samarbejde? Svaret er lidt lige som vinden på de stormfulde øer, der går i alle mulige retninger. Alle ønsker dog et tættere samarbejde, men hvad det betyder afhænger af hvem du spørger.

pic

Matilda af Hällström: driftig lobbyist for Nordisk Råd i Brussel

Det er en aktiv 24 åring Nordisk Råd har valgt som sin første stedlige representant i Brussel. Matilda af Hällström er i full gang med å finne ut hvordan Norden kan samarbeide bedre i EU. Mens vi har snakket har Danmarks utenriksminister twitret at Sverige har sviktet nordisk samarbeid i kampen om EUs medisinske agentur. En vekker, kommenterer Matilda af Hällström.

De sociala nätverken är avgörande för att få jobb för nyanlända

70 procent av de nyanlända i Sverige har fått jobb genom sociala nätverk, jämfört med 16 procent genom arbetsförmedlingen. Men fortfarande är sysselsättningsgapet mellan infödda och utlandsfödda stort. Särskilt svårt är det för de som saknar gymnasieutbildning och för kvinnor.

Sverige: ny jobbform för flyktingar och långtidsarbetslösa

En principöverenskommelse som ska underlätta för flyktingar och långtidsarbetslösa att få jobb i Sverige har slutits mellan den privata arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och svenska LO.

pic

Katrín Jakobsdóttir tros bli isländsk statsminister

Gröna vänstern vann parlamentsvalet på Island i slutet av oktober. Dess partiledare Katrín Jakobsdóttir kommer högst sannolikt att bli statsminister för en koalitionsregering. Katrín blir i så fall Islands andra kvinnliga statsminister. Tidigare har Jóhanna Sigurðardóttir haft den positionen.

pic

Nordiska rådet i Helsingfors: Löften om fördjupat samarbete på arbetsmarknaden

När Nordiska rådet samlades till sin 69:e session skedde det i en jubileumsinramning tack vare firandet av Finlands hundra år som självständig demokrati. Arbetslivsfrågorna löpte som en råd tråd genom sessionen.

Trepartsaftale i Danmark afsætter milliarder til efteruddannelse

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har aftalt at bruge næsten 2,5 milliarder kroner på at få efteruddannet flere lønmodtagere. Der er bred politisk opbakning til aftalen, men en arbejdsmarkedsekspert tvivler på, om den er vidtgående nok.

Arbeidsliv i Norden – også på Facebook

Nå kan du få direkte tilgang til nyheter på Facebook om arbeidslivet i Norden som du ellers ikke ser samlet i en strøm. Her finnes diskusjoner om arbeidsliv og politikk, om strømninger som preger utviklingen og nasjonale og internasjonale krefter som påvirker arbeidslivet.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment