Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2011 i Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 5/2011

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 5/2011

Tema: Fornyet innsats mot nordiske grensehinder

Leder: Et felles nordisk arbeidsmarked, men ikke felles goder

Hva ville skje i Øresundsregionen hvis 20-30 000 pendlere over broen aksjonerte? Eller, hvis nordboere som flytter eller pendler over grensene lot være med det på grunn av trøbbel med skattemyndigheter og urettferdige sosiale ytelser? Arbeidsliv i Norden har laget en 10 på topp-liste over grensehindringer som gjør det vanskelig for folk å benytte friheten til å flytte eller pendle dit jobbene finnes. Nå pågår en fornyet innsats mot nordiske grensehinder. Dette er tema AiN setter i fokus.

De tio allvarligaste gränshindren

Gränshinder är inte bara sådant som försvårar för de nordiska medborgarna att bosätta sig och arbeta i ett annat land än sitt eget i Norden. Det handlar också om problem som uppstår när man flyttar hem, när man blir sjuk eller när man ska få ut sin pension. AIN har med hjälp av Gränshinderforum gjort en lista på de tio viktigaste gränshindren inom arbetslivsområdet.

pic

Ole Norrback: Gränshinder handlar om politisk vilja

Samtidigt som nordiska politiker talar vackert om globaliseringens utmaningar och att göra Norden till en dynamisk tillväxtregion reses nya gränshinder som försvårar livet för både medborgare och företag.

Nordisk arbetsgrupp ger förslag till hur gränshindren ska lösas

En nordisk arbetsgrupp har fått i uppdrag att komma med lösningar till de 39 gränshinder som identifierats inom arbetslivs- och socialförsäkringsområdet. Ordförande för gruppen är Essi Rentola, som uppskattar att mellan en tredjedel och hälften av hindren måste lösas på EU-nivå, eftersom de inte bara är nordiska hinder men berör hela EU.

pic

Nya livsmönster ökar behovet för en Nordisk ombudsman

Gränshinder har stått på den politiska agendan sedan den gemensamma nordiska arbetsmarknaden upprättades 1954. När ett hinder har lösts dyker ett annat upp. Det beror inte bara på att de nordiska länderna inför ändringar i sina lagstiftningar utan att tänka på konsekvenserna för grannlandet eller anpassar sig olika till nya EU-direktiv. Det beror också på att vi fått ett annat förhållande till nationen. Som i familjelivet, där det inte räcker med beteckningen gift eller ogift längre, lever vi oftare liv på bägge sidorna av gränsen.

pic

TCO:s Eva Nordmark: Facket måste vara relevant för den tid vi lever i

- Fackets uppgift är att vara relevant för dagens arbetsliv som skiljer sig väsentligt från den tid då mina föräldrar började arbeta. Men de grundläggande värderingarna är de samma. Nu som alltid handlar facket om drömmen om frihet, utveckling och möjlighet till ett bra liv, säger Eva Nordmark, nyvald ordförande för en av världens största tjänstemannaorganisationer, TCO, som organiserar 15 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

Ungdomsledigheten i Norden krever mer effektive tiltak

Hvilke yrker kommer til å bli aktuelle, og hvilke kunnskaper og ferdigheter vil det være bruk for i fremtidens arbeidsliv? Gir ungdoms interesse for dataspill og chatting på Internett relevant erfaring? Slike spørsmål var også fremme da nordiske eksperter diskuterte metoder for å inkludere unge i jobb og utdanning på seminaret ”Ungdomarnas vägar till arbete”, i Finland 26. og 27. mai.

pic

Rätten till ostörd fritid fackligt krav i Sverige

I höstens avtalsrörelse kommer Unionen, Sveriges största tjänstemannafack, att driva frågan om rätten till ostörd fritid. Det blev en av tre prioriterade frågor när medlemmarna fick bestämma vad som är viktigt att kämpa för just nu.

EU-dom ger rätt till tjänstepension från flera länder

Den som arbetar i flera länder under sitt yrkesliv kan få en obehaglig överraskning när pensionen kommer. Tjänstepensionen är kanske lägre än den skulle ha varit om man hade hållit sig på hemmaplan hela tiden. Men att göra något åt problemet är lättare sagt än gjort.

Stor forskel på arbejdsmiljø og helbred blandt danske lønmodtagere

Der er sket markante ændringer til både det bedre og det værre i måden, danskerne oplever deres eget arbejdsmiljø og helbred, viser ny stor undersøgelse.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment